Jste zarytými odpůrci léků? Nechcete do sebe zbytečně cpát farmaceutické prostředky? Vyzkoušejte osvědčené recepty našich prababiček.  

kysane zelí, Malý dobrodruh
Přejděte na stravu našich babiček. Foto: www.skaba.cz

Kysané zelí patří do typického českého jídelníčku již mnoho generací, bylo součástí jídelníčku našich předků po celý rok a z generace na generaci se předávaly postupy jak si kysané zelí vyrobit a jak i proč ho často jíst.

„Kysané zelí a jakákoliv jiná kvašená zelenina obsahují tzv. probiotické kultury. Tedy se řadí se mezi probiotika, látky produkující kyselinu mléčnou, která podporuje vstřebávání vápníku a železa. Vyživují rovněž buňky tlustého střeva, tlumí růst patogenních baktérií, podporují trávení bílkovin a cukrů a vytváří antimikrobiální látky tlumící růst patogenních baktérií,“ vyjmenovává výživový specialista Martin Škába, na jehož portále www.skaba.cz najdete velký seznam potravin, které považovaly za zdravé naše babičky.

Kysané zelí však naši předci považovali doslova za přírodní zázrak. Není se čemu divit. „Podporuje prevenci aktuálních nachlazení, ale také onemocnění trávicího traktu a různých forem zhoubných onemocnění, degenerativního onemocnění mozku, snižuje krevní tlak, podporuje plodnost, působí jako prevence zácpy, onemocnění močových cest a gynekologických problémů, podporuje detoxikaci těla, tvorby krve a dokonce prý dokáže zmírnit špatné nálady,“ říká Martin Škába.

Jaké kysané zelí je nejlepší?

Kysané zelí by podle něj zejména přes zimu mělo být základem každodenní stravy.  Receptů najdete jistě spousty a výhodou je, že na tomto vaření notně ušetříte. Domácí zelí je nejlepší, vyrábí si ho už však jen málokdo. Při jeho nákupu bedlivě sledujte údaje na etiketě, kde byste měli najít složení: zelí (nebo i další druhy zeleniny), kmín (případně i jiná koření), sůl. Nic víc. Žádné konzervanty, či jiné přidané látky. Dále nesmí být na etiketě napsáno pasterizováno.

Jak kysané zelí správně připravit?

Zelí nakrájíte, přidá se sůl, kmín, cibuli pokud máte rádi. Uložíte do sudu a zalijete 6 až 8 % roztokem kuchyňské soli. Nálev odstraní vzduch a vytvoří se podmínky pro mléčné kvašení.

Kysané zelí nepoužívejte do teplé kuchyně. „Tepelnou úpravou dojde k likvidaci enzymů probiotických kultur a snižuje se i aktivita kyseliny mléčné v těle. Doporučuji jíst kysané zelí každý den, nejlépe v podobě salátu,“ doporučuje Martin Škába a přidává jeden osvědčený recept.

Náš tip: Zdravý salát z kysaného zelí

Potřebujeme 3 lžíce kysaného zelí (pro změnu můžete využít jakékoliv podoby kvašené zeleniny), lžičku rozemletého lněného a lžičku rozemletého konopného semínka a 1 lžičku konopného oleje. Vše smícháte a dostanete pokrm, který je prohlašován za detoxikační zázrak.

Více na www.skaba.cz.

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*