Jaro má snad každý spojen s krásnou vůní květin, tak proč se nepodívat do parku, který ukrývá až miliony rostlin, které se promění v krásná umělecká díla? A kde že se tato akce koná? No přece v Keukenhofu v Nizozemí.

Keukenhof, Malý dobrodruh
Se společností Eurolines se do Keujenhof dostanete rychle, levně a hlavně bezpečně. Foto:www.eurolines.cz

Od března do května 2015 (to je totiž letošní otevírací doba Keukenhofu) připraví zaměstnanci a zejména zahradníci Keukenhofu neskutečný zážitek pro vaše oči i nos, ale především pro vaše vymrzlé tělo i zkřehlou duši.

„Největší květinový park světa leží u městečka Lisse, zhruba třicet kilometrů od Amsterdamu. Z ČR tam jezdí naše autobusy a vy se tak z ničeho nic ocitnete uprostřed nekonečných polí – ovšem ne s obilím, ale s tulipány, krokusy, hyacinty, narcisy, liliemi, které právě teď rozkvétají na neuvěřitelných dvaařiceti hektarech,“ přibližuje Pavla Lauermannové ze společnosti Eurolines – podrobnosti letošní nabídky najdete na stránce Keukenhof 2015.

Ovšem jinak se zde počítá v milionech: vaše smysly se popasou na více než sedmi milionech květů, mezi nimiž hrají prim – no hádejte – tulipány! Těch je tady vysázeno neuvěřitelných čtyři a půl milionu. Tuto téměř nadpozemskou krásu má přitom „na svědomí“ pouhých sedmadvacet špičkových zahradníků.

„Krása těchto květin trvá často jen několik dnů, maximálně několik týdnů. Proto máme speciální metodu, se kterou udržíme Keukenhof v květu až dva měsíce: cibuloviny sázíme do země ve třech vrstvách vždy podle období jejich rozkvétání,“ poukazuje na jednu z nejvíce fascinujících věcí v tomto největším parku světa jeden ze zahradníků. „Jakmile jedny kytky odkvetou, začínají kvést další, pozdější. Zároveň tak jednotlivé kompozice několikrát změní svou tvář,“ dodává.

Celebrity z tulipánů

Tímto pohádkovým místem procházíte po stezkách (celkem můžete ujít až 15 km), kolem nichž se objevují tváře známých osobností z tulipánů nebo třeba auta z hyacintů… Kvetou tady ale také keře, nad vámi se tyčí vzrostlé staleté stromy a společně s důmyslným systémem vodních kanálů a jezírek je to zákoutí jako stvořené pro umělce. Však tady také malíři a sochaři pravidelně pořádají výstavy a ve čtyřech krytých pavilonech na vás čekají další naprosto úchvatné expozice, tentokrát pro změnu azalek nebo chryzantém. Nejlepší doba, kdy sem vyrazit, je poslední týden v dubnu, protože máte největší záruku, že bude dobré počasí, a především, že tulipány budou skutečně všude (Keukenhof je v největším květu od 22. do 30. dubna)!

Na  kole i lodí

Že vás předchozí text zatím moc nenadchnul, protože si raději dáte trochu do těla, než abyste čichali ke kytkám? Pak vězte, že ani vy se tady rozhodně nudit nebudete! Je totiž ideální projet park na kole, je tak rozlehlý, že pokud si tady pronajmete bicykl, vaše nohy budou mít co dělat. Dopřát si můžete také zhruba třičtvrtěhodinový výlet speciálními loďkami, které vás provezou od keukenhofského mlýna po okolí. Do lodí, poháněných elektrickým motorem šetrným k životnímu prostředí, se pohodlně vejde zhruba dvacet lidí. Jde o upravená plavidla ideální pro mělké vody, která používají zdejší zahrádkáři a pěstitelé pro různé druhy prací.

Věděli jste, že…

Historie parku je však mnohem romantičtější než by se mohla zdát. Keukenhof byla totiž původně bylinková zahrádka („keuken“ znamená v holandštině kuchyně) holandské hraběnky Jacoby van Beyeren (1401-1436). V roce 1840 pak zahradničtí architekti, otec a syn Zocherové (mimochodem, právě ti navrhli věhlasný Vondelpark v Amsterdamu), dali základní podobu současného parku, kterému se dnes obdivuje celý svět.

Více www.eurolines.cz.

Více o parku se dozvíte na: www.keukenhof.nl

 

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*