Karneval jako v Riu de Janeiru můžete zažít jen kousek za hranicemi Čech. Porýní je tou pravou volbou, pokud se chcete bavit s kamarády nebo třeba s rodinou. Slavnostní průvody, krásné masky, dobré jídlo a pití po celý týden. 

Karneval, Malý dobrodruh
Zbožňujete masky a rádi cestujete? Vydejte se na karneval do Kolína nad Rýnem Foto: Köln Tourismus

Praha, leden 2015- Karneval naši němečtí sousedé považují za páté roční období. Velkolepě se slaví zejména v Porýní, např. v Kolíně nad Rýnem, Bonnu nebo Düsseldorfu. Ačkoliv německé karnevaly u nás nejsou tak známé jako ten v Riu nebo v Benátkách, jeho oficiálně organizované velkolepé oslavy se konají už téměř 200 let. Letošní masopustní veselí proběhne od čtvrtka 12. února do středy 18. února 2015.

 

Za ženami na karneval

12. února

Ve čtvrtek proběhne tradiční Karneval žen. Již od brzkého rána lze v ulicích potkat dívky, slečny i dámy oblečené v bláznivých i noblesních kostýmech spěchající do zaměstnání či do obchodu. Říká se, že v tento den vládnou městu ženy. Mají i jistá nepsaná privilegia – např. stříhat mužům na potkání kravaty.

V 11:11 bude karnevalový týden slavnostně zahájen třemi nejdůležitějšími postavami karnevalu: Princem, Sedlákem a Pannou. Během odpoledne a večera se začínají konat maškarní bály a večírky.

Divoký víkend

14. – 15. února 

Po tradiční „ranní sklence“ (Frühschoppen) přicházejí na řadu první průvody masek, které se konají i během dalších dnů. Samozřejmostí jsou i další party, bály a veselá setkání až do pozdních nočních hodin.

Pondělí ve znamení růžové barvy

16. února

Vrcholem karnevalového veselí ve všech městech jsou velkolepé průvody s alegorickými vozy. Během přehlídky budou jako každý rok rozdávány sladkosti („Kamelle“) a drobné kytičky („Strüβjer“). Nejen během průvodu se lze setkat s takzvanými „Bützje“ – karnevalové masky dávají kolemjdoucím polibky. Tento zvyk je naprosto běžný v průběhu celého karnevalového období.

Jak oslavit masopust?

17. února

Po úterních poledních průvodech různých organizací a skupin bude karnevalová oslava pokračovat až do půlnoci. V ten moment přichází na řadu další z tradic – spálení slaměné figuríny „Nubbela“ v životní velikosti. Tento akt má kořeny v pohanských rituálech vyhánění zlých démonů zimy.

Ve středu začíná půst

18. února

Popeleční středa je prvním dnem čtyřicetidenního půstu. Po bláznivých dnech se karnevaloví fanoušci setkávají nad tradiční rybí večeří, kterou začíná postní doba.

Co byste měli vědět o karnevalu

Organizované karnevalové veselí (tak, jak ho známe dnes) je datováno od 19. století. Počátky karnevalových oslav spadají již do období starých Římanů, kteří holdovali zábavě a pořádali slavnosti na počest bohů Dionýsa či Saturna. Germánské kmeny zase oslavovaly zimní slunovrat a svým bujarým veselením se snažily odehnat zlé zimní duchy a naklonit na svou stranu božstva. Křesťané přejali některé pohanské zvyky včetně období půstu, který následoval právě po karnevalu – latinsky „carne vale“ znamená doslova „sbohem maso“. Růžové pondělí je určováno křesťanským kalendářem. Připadá vždy na pondělí před Popeleční středou, kterou začíná půst trvající až do Velikonoc.

Karnevalové tipy:

Kolín nad Rýnem

Karnevalovým dnem žen 12. února vypuknou tradiční bláznivé dny kolínského karnevalu, tato několik století stará tradice každoročně přitáhne tisíce místních i turistů, kteří si užívají v průvodech masek i na karnevalových party. Informace o karnevalovém bláznění najdete zde: http://www.cologne-tourism.com/whats-on/carnival/dates.html

Bonn

Také v Bonnu vypukne karnevalové šílenství, zlatým hřebem bude průvod, který proběhne na Růžové pondělí, zúčastní se ho na 80 alegorických vozů s tisíci kostýmovanými šašky. Pořadatelé očekávají až 240 tisíc diváků. Více zde: http://www.bonn-region.de/sightseeing-and-culture/carnival.html

Düsseldorf

Místní raritou je sličný pár prince a princezny volený na začátku karnevalu v listopadu předešlého roku, kterému starosta na začátku bláznivých dní slavnostně předá klíče od města.  Více informací najdete zde: http://www.comitee-duesseldorfer-carneval.de/de

Cáchy

Cáchy patří mezi porýnská města i přesto, že Rýn je odsud vzdálený celých 75 km. A jako takové Cáchy ctí a slaví svůj karneval. Populární je zdejší dětský průvod masek, ale ani oslavy dospělých si nezadají s těmi v Kolíně, Bonnu či Düsseldorfu. www.aak-aachen.de .

Tipy:

  • V období, kdy karneval vrcholí, jsou kolínské ubytovací kapacity vyčerpány, proto je třeba zarezervovat si ubytování s dostatečným předstihem, stejně tak jako vstupenky na karnevalové akce
  • Kolínské muzeum karnevalu ukazuje historii a rozmanitost karnevalu z různých historických období (antika, středověk) až po současnost. Více informací zde: www.kk-museum.de
  • Z Prahy lze na karneval doletět letadlem, např. na letiště Kolín/Bonn létají denně spoje nízkonákladové aerolinky Germanwings, letenky je možné zarezervovat na webových stránkách www.germanwings.com .

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*