Text: Ivan Černý

Za kajmany, krokodýly ani aligátory nemusíme hned na Floridu nebo do Afriky. V Pražských Holešovicích najdeme unikátní „kapesní“ zoologickou zahradu, specializovanou na legendární tvory, kteří na zemi žijí již od pravěku. Samotná prohlídka trvá hodinku a díky perfektnímu přístupu průvodkyň se zajímavým výkladem dá dětem mnohem více, než suchopárný výklad při školní výuce zoologie.

Krokodýli, Malý dobrodruh
Chcete vidět živé krokodýli?Foto: Miroslav Feszanicz

Snadno se sem dostaneme pěšky ze stanice metra Vltavská. Pokud však k tomuto jedinečnému místu jedeme tramvají, je nutné vystoupit v zastávce Dělnická a vydat se ulicí Tusarova zprava směr Maniny. Příliš se ale nerozbíhejme. Jmenovaný cíl poznání, poučení a zážitkové turistiky najdeme na konci prvního bloku po levé straně. Těsně vedle italského restauračního komplexu v nablýskané budově, plné skla a chromu. Tady, v čísle 39, na své hosty od loňského září čeká jedinečná krokodýlí ZOO. Zde se kolektiv nadšenců snaží nejenom odchovat zejména nejvíce ohrožené druhy těchto plazů, aby nedošlo k jejich úplnému vyhynutí, ale přiblížit zubaté chovance lidem. Jejich způsob života, metody a techniky lovu, význam pro ekosystém a důležitost jejich ochrany. Skutečně se jedná o mnohem víc, než o pouhou přírodní atrakci k pobavení dětí a dospělých.

Součastníci dinosaurů

Vystupujeme po moderním schodišti do patra rekonstruované budovy, zatím nic nenasvědčuje tomu, že jsme v krokodýlí ZOO, což je v České republice ojedinělou záležitostí. Spočítat bychom je mohli na prstech jedné ruky. Laiky by ani nenapadlo, že se sem expozice živých zvířat vůbec může vtěsnat. O to větší je naše překvapení na recepci, kde se prodávají vstupenky a rozdávají informační materiály. Vítá nás usměvavá průvodkyně, za jejíž zády vidíme řadu velkých akvaterárií. Postrádáme pach zvířat, tolik známý z klasických zoologických zahrad, čistotou vše jenom svítí, včetně samotných nádrží, kde si hoví desítky živých kajmanů, krokodýlů i aligátorů.

„ Máme tady i představitele vzácných druhů, jejichž populace ve volné přírodě nedosahuje ani 150 jedinců,“ připomíná zkraje naší návštěvy průvodkyně Veronika Funkeová a vysvětluje nám základní, leč ze školy dávno pozapomenutá fakta.

Jak je známo, krokodýli žijí na naší planetě již 200 milionů let. Jedná se o velmi starý řád plazů, mezi které patří krokodýli, aligátoři, kajmani a gaviálové – přes dvě desítky tzv. recentních druhů. Ti se mezi sebou liší pouze velikostí, stavbou těla a tvarů lebky.

„Jde o pozůstatek z prehistorické doby, který dodnes přežívá jako člen čeledi plazů, do které patřily i dinosauři,“ doplňuje původkyně a začíná prohlídka jednotlivých terárií, kde si hoví okatí krasavci i za silnostěnným sklem vzbuzující respekt, jejichž oči jsou vybaveny trojitými víčky.

Důkladná prohlídka, výborný odborný výklad

U každého terária, které je vybaveno mimo vodního bazénu i suchou plochou, sloužící především ke krmení plazů a jejich případného prohřátí pod speciálními lampami, jsou dřevěné schůdky pro děti, aby dobře na zvířata viděly. Kráčíme od jednoho akvária ke druhému a obdivujeme devět druhů krokodýlů, vždy v několika exemplářích. U každé expozice je štítek s informacemi o daném druhu, průvodkyně svůj výklad zvládají nejenom v češtině, ale i v cizích jazycích. Vidíme tady například krokodýla nilského, čelnatého či velké krokodýly kubánské, nechybí aligátoři čínští, severoameričtí nebo krokodýli moreletovi. Naší pozornost přitahují i tři druhy menších kajmanů.

„Největšími exempláři jsou u nás krokodýli nilští a kubánští,“ podotýká Veronika Funkeová, “nilský má kupříkladu asi půldruhého metru, kubánští přes dva metry.“

Prohlížíme si na pět až osm metrů dlouhá akvaterária, z nichž dvě třetiny tvoří vodní část o hloubce cca 50 cm. Terária nejsou zařízena biotopově, jak by člověk očekával, nejsou vybavena kameny či kusy dřevěných kmenů ani vodními rostlinami, průvodkyně to vysvětluje chovatelskými zájmy, kde se toto krokodýlí minizoo snaží odchovat ohrožené druhy, což je velkým celosvětovým problémem. V současné době se to s největší pravděpodobností povede u ohroženého krokodýla čelnatého, který je ve stále vážnějším ohrožení ve své domovině – střední a západní Africe. Řadový návštěvník je ale průzračnou vodu nadšený, neboť si může jednotlivé exempláře prohlédnout v celé kráse, což lidé využívají i k fotografování, které je zde povoleno zdarma! Ovšem, nesmí se fotit bleskem ani ťukat na sklo, máme-li pocit, že se plazi nemíní před našima očima producírovat.

Krokodýlí jídelníček – ryby, kuřecí čtvrtky, droby i myšky

Mimořádnou atrakcí je komentované krmení těchto exotických zvířat. Pravidelně se koná každý čtvrtek v 18.00, v sobotu a v neděli v 10.30 a ve 14.00. To si pak člověk uvědomí, jak je na první pohled nehybný tvor mrštný, který náramně dobře umí využít svalnatého ocasu k odražení se ke skoku na kořist. Pro náročné diváky je v nabídce i V.I.P. prohlídka – Prohlídka moderovaná zkušeným odborníkem na tento druh plazů, obohacená o zajímavé příběhy krokodýlů a lidí. Vše je spojeno s ochutnávkou a konzumací kvalitních vín. Na závěr této zážitkové akce má její účastník zcela unikátní možnost si vlastnoručně nakrmit krokodýly, přičemž se může nechat vyfotografovat v ceně, čítající pět set korun na osobu.

Fotovýstavy a dětský koutek

Zbývá vysvětlit, proč je v názvu této minizoo výraz Galerie. „Vysvětlení je jednoduché,“ usmívá se při loučení průvodkyně. „Expozice krokodýlů je vždy spojena s výstavou díla našich nejlepších fotografů divoké přírody. Nabízíme prostřednictvím jejich prací unikátní pohled na život exotických zvířat ve volné přírodě.“

Tak se můžeme přenést do Afriky, Latinské Ameriky, Asie i Antarktických oblastí, kde špičkoví čeští fotografové v posledních deseti letech poodhalili roušku tajemství divoké přírody a zachytili její obyvatele často v neuvěřitelných a málo vídaných situacích.

Protože mezi návštěvníky bývá mnoho rodin s dětmi, je malým návštěvníkům k dispozici oddělení s hracím koutem, s možností vybarvit si krokodýlí omalovánky a buď si svůj obrázek vzít domů, nebo jím rozšířit výzdobu galerie.

Více na: www.krokodylipraha.cz, www.facebook.com/krokodylipraha

Galerie je otevřena celoročně

Po – Pá: 11.00 – 18.00

So – Ne: 10.00 – 18.00

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*