Berlín je ideálním místem pro jednodenní výlety. Za pár hodin stihnete vidět hned několik památek, mezi které patří televizní věž, Berliner Dom, Braniborská brána, Reichstag i Židovský památník. A dokonce vám zbyde i čas na ochutnávku pravého berlínského currywurstu. A pozor: autobusy Eurolines vás tam i zpět do 15. června zavezou jen za 900 Kč!

Berlín, Malý dobrodruh
Užijte si pohled na Berlín. Foto: Kristýna Sojová

Jak cesta na otočku funguje? Ráno v 7:00 nastoupíte do autobusu Eurolines, který vás v 11:30 dopraví do Berlína, v 19:00 se vydáte domů předat krásné zážitky blízkým. Zpáteční jízdenky do Berlína i Mnichova až do 15. 6. pořídíte za 900 Kč (z Brna 1 310 Kč)! V autobusech Business Class máte rozšířený prostor na nohy a zdarma WiFi v ČR i v zahraničí, zásuvky 230 V, denní tisk, časopisy a 0,5 l lahvičky vody. Více na www.eurolines.cz

Znáte legendu o berlínské televizní věži?

Už jste slyšeli, že se papež pomstil Berlíňanům? Ale už v roce 1969, kdy byla slavnostně otevřena berlínská televizní věž, která v té době patřila se svými 368 metry k největším evropským budovám. A představte si, že si dokonce dovolila převyšovat věže všech berlínských kostelů. Papež to tak nemohl nechat, a tak se tehdejší komunistické straně, která věž nechala postavit, rozhodl pomstít a využil k tomu slunce. To když ráno na věž zasvítí, tak se na zlatavém povrchu věže zázrakem objeví kříž.

Braniborská brána poblíž slavného hotelu

Braniborská brána je místem, kde se nevěsty a ženichové fotografují do svého svatebního alba. Fotografie u brány, která sloužila v 18. století k výběru mýtného, má něco do sebe. To věděl i Napoleon, který jednoho dne ukradl dominantu brány, sochu řecké bohyně vítězství. Ta byla později Berlínu opět navrácena a tak se jí můžete opět do sytosti kochat.

Reichstag ze skla

Německá politika by měla být průzračná jako studánka. Transparentnost je prý klíč k poctivému státu, a proto se Berlíňané rozhodli pro výstavbu Říšského sněmu použít 3 000 m2 skla, které před rozbitím chrání 8 tun oceli. Výhodou jednodenního výletu je, že s sebou nemáte žádná zavazadla, a tak si stáním v dlouhé frontě na prohlídku nezničíte záda z těžkého batohu a ochranka se vámi při kontrole u vstupu nebude dlouho zabývat. Skleněná kopule za čekání rozhodně stojí.

Židovský památník z kvádrů

Berlín, Malý dobrodruh
Projděte se mezi 2711 betonovými kvádry. Foto: Kristýna Sojová

Nedaleko Braniborské brány a Reichstagu leží památník, který byl postaven na památku zavražděného židovského obyvatelstva. Památník je složen z 2 711 kvádrů o různé výšce, které jsou veřejnosti přístupné celých 24 hodin. Dnešní mládež však památník dostatečně nectí, a tak zde určitě uvidíte postávat ochranku, u které vám žádná nepatřičnost neprojde. Nehrozí ani poničení kvádrů moderním graffiti uměním. Kvádry jsou totiž nastříkány speciálním chemickým prostředkem, který zabraňuje poničení památky.

Berliner Dom na každé fotografii

Berlín, Malý dobrodruh
S dětmi do Berlína za kulturou i zábavou. Foto: Kristýna Sojová

Kde vznikají všechna „selfíčka“? No přece před Berlínskou katedrálou. Stačí se postavit před budovu, usmívat a stisknout spoušť na svých chytrých telefonech.  Berliner Dom je něco jako památková topmodelka, která se objevuje na tisících fotografiích. I když by se kvůli svému věku (550 let) dala považovat za seniorku, je u turistů stále na prvním místě mezi nejnavštěvovanějšími památkami Evropy. Pokud máte jen trochu kondičku, pak zdolat 270 schodů pro vás bude hračka. A kam že vedou? Přímo na vrchol katedrály, odkud můžete objektivně zhodnotit krásu Berlína. A pozor, nezapomeňte, že nikdo nesmí domů odjet bez minimálně jedné fotografie před Berlínskou katedrálou. Ty musíte ještě během cesty domů nasdílet na Facebook, aby vám všichni mohli tiše závidět. Štěstí, že v autobusech Eurolines je WiFi připojení v Česku i zahraničí. Můžete tak sledovat, jak se fotografie líbí vašim přátelům.

Tajný tip: Berlín není jen domovem architektonických skvostů, ale také netradičního jídla. Už jste zkusili currywurst, klobásu zalitou kečupovou omáčkou s curry? Tato specialita se poprvé světu představila roku 1949 a od té doby jej najdete na každém rohu v Německu. V Berlíně je ovšem jeho největším konkurentem Döner Kebab, který s sebou přinesla turecká komunita. Chlebová placka plněná grilovaným masem, zeleninou a omáčkami se stala oblíbeným jídlem všech, kdo mají na oběd jen pár minut. Kdo vyhraje gurmánskou bitvu?

Více informací www.eurolines.cz

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*