Moře, Malý dobrodruh
Chystáte se letos s dětmi k moři. Foto: www.dreamstime.com

I ve velkých evropských městech najdete místo, kde si můžete ráno zaplavat v moři, odpoledne zajít do muzea a večer se pobavit do klubu. Vydejte se do Kodaně, Den Haagu, Nantes, Alicante, Doveru a Amsterdamu, kde najdete jedny z nejkrásnějších městských pláží v Evropě.

Dovolená u moře: pláže i útesy v Doveru

Z vysokých křídových útesů u kanálu La Manche dohlédnete až k pobřeží Francie. Útesy sloužily hlavně k obraně země během válek a ukrývají tajné válečné tunely. Jen odvážlivci a zkušení plavci mají na to přeplavat kanál… Úchvatným zážitkem je však i procházka po bělostných útesech, kterou můžete zakončit prohlídkou majáku, kde nad vámi budou poletovat modří motýli a všude kolem budou vonět orchideje. Za klíč do Anglie je pak rozhodně považován hrad Dover, který ve 12. století dal postavit Jindřich II. Díky reálným středověkým interiérům můžete cestovat v čase a poznat jak se žilo před mnoha staletími. Autobusy Eurolines se do Doveru dostanete za 1 790 Kč za obousměrnou Promo jízdenku, více na www.eurolines.cz.

Dovolená u moře: pláž Malé mořské víly v Kodani

Amager Beach Park s jednou z 10 nejkrásnějších městských pláží Evropy, ruch velkoměsta i pohádková atmosféra u legendární sochy Malé mořské víly Hanse Christiana Andersena – to vše je Kodaň,  dovolenkový ráj všech, kdo milují moře i aktivní dovolenou. Stačí si vypůjčit kolo a vydat se na prohlídku města. Nezapomeňte navštívit přístavní pevnost s kasárnami Kastellet ze 17. století, budovu Burzy holandského renesančního vzhledu či moderní knihovnu Černý diamant. V horké letní dny se můžete (třeba i s dětmi) zchladit v zábavním parku Tivoli, kde zažijete zběsilou jízdu na horské dráze Demon či na Vertigu dosahující rychlosti 100 kilometrů v hodině a otáčející  se o 360 stupňů! Autobusy Eurolines se do Kodaně dostanete za 1 800 Kč za obousměrnou Promo jízdenku, více na www.eurolines.cz.

Dovolená u moře: za historií do Den Haagu

Krásné pláže, které se táhnou do dálky, klidné moře a hlavně slunečné počasí na vás čekají na pláži Scheveningen. Na její jižní části můžete v klidu chytat bronz a jen tak relaxovat, zatímco na severní můžete vyzkoušet vodní sporty. Pokud potřebujete protáhnout nohy, pak si udělejte čtyř kilometrovou procházku po promenádě a cestou ochutnejte místní speciality. Na suvenýry a dárky pro příbuzné si zajděte na trh se starožitnostmi a kuriozitami, který je otevřen vždy ve čtvrtek a v neděli od 11:00 do 19:00 hodin. Během jednodenního výletu napříč holandským Den Haagem stihnete projít Museum de Gevangenpoort, kde zjistíte, jak byli zločinci ve středověku trestáni nebo Madurodam, který je sestaven z malých modelů významných staveb země. Autobusy Eurolines se do Den Haagu dostanete za 1 700 Kč za obousměrnou Promo jízdenku, více na www.eurolines.cz.

Dovolená u moře: luxusní nákupy v Nantes

Zajímá vás jakou teplotu má Atlantik? V La Baule a Pornici si užijete čisté, široké a hlavně turistům málo známé pláže Francie. Mechanický gigantický slon vás a dalších 48 pasažérů proveze městem Nantes, domova slavného velikána Julese Verna. Nesmíte vynechat ani Zámek vévodů bretaňských, který po dlouhou dobu své existence sloužil jako vězení, kasárna, zbrojnice a dnes je jedním z nejnavštěvovanějších muzeí. Pro nové plavky na pláž si zajděte do pasáže Pommeraye. Elegantní butiky se zde nacházejí v památkově chráněné historické budově s monumentálním schodištěm, lemovaným alegorickými sochami. Hlad zaženete v Trentemoultu, která kdysi bývala rybářskou vesnicí. Autobusy Eurolines se do Nantes dostanete za 3 600 Kč za obousměrnou Promo jízdenku, více na www.eurolines.cz.

Dovolená u moře: Alicante pro rodiny s dětmi

Pulzující španělské město Alicante leží v nejjižnější části španělské provincie, odkud je to k čistým, upraveným a pro děti vhodným plážím jen pár kroků. Někdy se mohou zdát trochu přeplněné, a tak pokud toužíte po klidu, stačí popojet tramvají na nedaleký poloostrov, kde uvidíte, jak se místní rybáři snaží ulovit večeři. Alicante se vám v celé své kráse představí z hradu sv. Barbory ležícím na vrchu Benacantil, kde v roce 1247 porazil Alfons X. muslimy. Na hrad se dá dokonce vyjet i speciálním výtahem. Milujete-li umění, pak hledejte budovu s názvem Casa de la Asegurada, která hostí díla od Juana Grise, Picassa, Dalího nebo  Chillida. Před sluncem se chovejte v jednom z nejstarších parků v Evropě, v  Calalejas, kde jsou gigantické fíkovníky. Autobusy Eurolines se do Alicante dostanete za 4 570 Kč za obousměrnou Promo jízdenku, více na www.eurolines.cz.

Dovolená u moře: Amsterdam pro milovníky divokých večerů

Bílé pláže s jemným pískem si v Amsterdamu vybírají příznivci všech vodních sportů. Nedaleko nizozemské metropole leží jedna z nejznámějších pláží Zandvoort, kde můžete plachtit, surfovat nebo si přímo na pláži vychutnat holandské dobroty. Nizozemské roviny přímo vybízejí k projížďce na kole, při které dodáte svým plícím trochu mořského vzduchu. Jak voní Amsterdam?  Po těch nejlepších rybách, sýrech a květinách, které najdete na každém rohu. Je městem, kde to žije i po setmění v mnoha coffee shopech, barech a klubech. A každoročně se zde sjíždí tisíce turistů, aby spatřily dílo Vincenta van Gogha a navštívily dům Anny Frankové. Autobusy Eurolines se do Amsterdamu dostanete za 1 700 Kč za obousměrnou Promo jízdenku, více na www.eurolines.cz.

Více informací na www.eurolines.cz.

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*