Reinhold Messner, slavný horolezec pocházející z Jižního Tyrolska/Südtirol, otevřel na vrcholu lyžařské hory Kronplatz své šesté muzeum. MMM Corones, jak se nazývá, vypráví příběh alpinismu a horolezectví a projektovala ho Zaha Hadid, slavná britská architektka iráckého původu.

Jižní Tyrolsko, Malý dobrodruh
Jižní Tyrolsko má své horské muzeum. Foto: jakubkyncl.com

„Přišel čas vyprávět příběh tradičního horolezectví, než bude zapomenut. Aby mladí lidé za dvacet i sto let věděli, o co se jedná. Dnešní horolezectví připomíná spíše turistiku,“ říká sedmdesátiletý Reinhold Messner, který zdolal všech 14 osmitisícovek a jako první vylezl na Mount Everest bez použití kyslíkového přístroje a bez lan.
Muzeum se nachází na severu Itálie v provincii Jižní Tyrolsko – v nadmořské výšce 2275 metrů a jedná se o unikátní stavbu. „Je to unikát díky kombinaci místa, výhledu a architektury,“shrnuje Reinhold Messner.

Výstavba byla velmi náročná: muzeum se skládá z 360 betonových dílů, každý z nich je jiný a unikátní. Stavba o celkové rozloze 1000 m2 má několik pater. Z horního patra padá jako vodopád schodiště vedoucí přes tři výstavní plochy. Stavaři museli odstranit 4000 m2 zeminy. Budova je totiž ukrytá pod povrchem, ze kterého ve spodní části „vykukují“ velká okna a čtyřicetimetrová terasa nabízející 240°panoramatický výhled – od Zillertalských Alp až po Dolomity. „Zaha Hadid vymýšlí stavby, které téměř nelze postavit, ale my jsme to dokázali,“ říká s úsměvem Reinhold Messner.
Muzeum je otevřené během letní i zimní sezony, když jsou v provozu lanovky, a Reinhold Messner, velký sběratel artefaktů z celého světa souvisejících s horami, mu věnoval předměty ze své sbírky. Návštěvníci zde mohou obdivovat například skoby a cepíny známých horolezců a sledovat, jak se horolezecká výbava během posledních 150 let vyvíjela.
Muzeum MMM Corones je výsledkem spolupráce tří výjimečných autorit: Reinholda Messnera jako legendárního horolezce, ikony moderní architektury Zahy Hadid a společnosti Skirama Kronplatz, která vlastní supermoderní lyžařské středisko se 116 km sjezdovek, kam Češi s oblibou jezdí. „Můj nápad byl, že budova musí mít terasu a velká okna, finální podobu a design dodala Zaha Hadid. Přidala svůj umělecký talent a já jsem musel výsledek respektovat. Ale jsem spokojený, je to moc pěkné,“ dodává Reinhold Messner, který ve svých sedmdesáti letech stále leze po horách a má spoustu cestovních a pracovních plánů. Například se chystá točit nové filmy pro svá muzea.
MMM Corones je již šesté muzeum Reinholda Messnera. Ta další je možné navštívit v Brunnecku/Brunico, Suldenu/Soldě, na hradě Juval nedaleko Naturnsu/Naturno, na hradě Sigmundskron ve Firmianu a v Cortině d´Ampezzo.

Další informace: www.mmmcorones.com

Více informací o Jižním Tyrolsku naleznete na stránkách: www.suedtirol.info a na www.facebook.com/jiznityrolsko

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*