Kašperské Hory, Malý dobrodruh
V Kašperských Horách na vás čeká bohatý program. Foto: www.nebespan.cz,

Výlet za vlky a jeleny, návštěva unikátního betlému, zdobení vánočních andílků, gastronomické zážitky i léčebná relaxace v jeskyni. Chcete letos strávit Vánoce jinak než obvykle? Máme tip na netradiční svátky a nemusíte cestovat daleko.

K obvyklým věcem přibalte brusle, plavky a vydejte se na Šumavu, konkrétně do Kašperských Hor, města s bohatou zlatokopeckou historií, v jehož uličkách se prý dodnes pohybují skřítkové a permoníci. „Pohnutou historii města poznáte při prohlídce s průvodcem a jistě vás okouzlí zimní výhledy do okolí, ať už na městečko ze Šibeničního vrchu nebo ze zříceniny Pustého hrádku, z něhož dohlédnete až na nejvyšší vrcholky Šumavy na bavorské hranici,“ říká Sabina Kmecová z Nebespánu v Kašperských Horách, který letos připravil zábavný vánoční program.

V sobotu 19. 12. si sem odpoledne můžete přijít poslechnout i zazpívat vánoční koledy a dát si výborný svařák. Pro děti i rodiče je ve středu 23. 12. od 17 hodin připraveno zdobení upečených andílků. „Na Štědrý den u nás nebude chybět vánoční menu, spousta vánočního cukroví a dárky Ježíšek uloží pod velký, krásně ozdobený stromek. Přesně o půlnoci se ještě můžete vydat na mši do kostela sv. Markéty na náměstí, která podtrhne atmosféru tohoto výjimečného dne,“ láká Sabina Kmecová s tím, že v týdnu od 27. 12. se mohou rodiče s dětmi zúčastnit zábavného odpoledního programu s pečením sušenek.

Výlet za vlky, jeleny i k unikátnímu betlému

Jedinečný zážitek ovšem budete mít také, pokud se vydáte do blízkého Srní, kde je nově otevřený unikátní výběh s vlky. „Shlížet na ně můžete ze čtyř set metrů dlouhé visuté lávky. Na naučné stezce a v přilehlém informačním centru se zase dozvíte mnoho zajímavostí z jejich života. Nedaleko odtud je přezimovací obůrka Baranky, kde se na zimu shromažďují ti největší šumavští jeleni. Můžete je pozorovat při krmení v době oběda,“ doporučuje Sabina Kmecová.

A komu se zasteskne po obchodech a městském ruchu, může se vydat do blízké Sušice. Ve zdejším muzeu je k vidění naprosto unikátní pohyblivý betlém. Vaše děti nebudou vědět, kam dřív s očima. Tolik postaviček a příběhů, to vše za doprovodu známých koled. Jedinečný mechanický betlém měří 6 x 3,5 x 2,8 metru, napočítáte na něm 30 velkých figur a dále 150 menších pevných a 150 pohyblivých. Nad těmi všemi sedí na lavičce slavný šumavský spisovatel Karel Klostermann.

Na brusle nebo do bazénu?

„Z centra Sušice je to jen kousíček do nového sportovního areálu. Na jednom místě si můžete bezvadně zabruslit a hned vedle si zařádit v novém aquaparku se spoustou atrakcí pro děti,“ radí Sabina Kmecová s tím, že cestou zpátky do Kašperských Hor je téměř povinností zastavit se v nově otevřené mlékárně v Dlouhé Vsi a koupit si mléko, čerstvý tvaroh a sýry z mléka z místního chovu.

Skiareál Kašperské Hory, Malý dobrodruh
Skiareál Kašperské Hory. Foto: www.nebespan.cz

Můžete se vydat do kvalitního lyžařského areálu jen 600 metrů od náměstí v Kašperských Horách, a pozor: půjčovna populárních bobů Zipfy je pro hosty Nebespánu zdarma a pořádají tady i lyžařské školky all inclusive. „Děti absolvují deset hodin kvalitní výuky a tři odpoledne plné zábavy. Vyzvedáváme a vracíme je přímo do hotelu – nemusíte ani sundat bačkory. To, že se nemusí o nic starat, ocení zejména maminky, které přijíždějí samy a často ještě také s menším dítětem,“ říká Sabina Kmecová. Děti se ovšem skvěle zabaví i po lyžování. Součástí Nebespánu je dobře vybavená herna hned naproti kavárny, takže máte děti v dosahu, ale zároveň si odpočinete. Hned vedle Nebespánu se můžete svěřit do rukou kosmetičky, manikérky, pedikérky a dalším odbornicím na krásu anebo se vydat za šumavským wellness unikátem, kterým je speleoterapie neboli léčebná relaxace v jeskyni.

Nebespán, Malý dobrodruh
Nebespán café & apartments. Foto: www.nebespan.cz

Gurmánské Vánoce

V Nebespánu se to ostatně od rána do večera nese v gurmánském a pohodovém stylu: Ráno si v restauraci v duchu prvorepublikových kaváren s klasickými thonetkami a pohodlnými křesílky dáte špičkovou kávu připravenou na legendárním kávovaru, k tomu ochutnáte domácí dortík či nějaký zákusek od nápadité cukrářky. Na oběd či večeři vás tady čekají speciality francouzské nebo šumavské z regionálních potravin…A na večeři zaběhnete i v zimě ve střevíčkách, v Nebespánu se totiž můžete ubytovat – přímo nad restaurací jsou komfortní apartmány či levné, ale velice útulné bed & breakfast pokoje.

Zdroj informací: www.nebespan.cz

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*