Hotel Larimar, Malý dobrodruh
Začít s detoxikací byste měli už teď, aby vaše jarní sezóna začala bez potíží. Foto: www.larimarhotel.at

Už brzy přijde ta úleva, kdy odhodíme zimní kabáty a čepice. Zbavit se nastřádaných kil však už není tak lehké, stejně jako získat pozitivní mysl, kterou pochmurné dny zakalily. “Jaro je ten nejlepší čas pro očistu těla i duše. Chladné a mokré počasí spadá do takzvané Kapha sezóny, která bývá ve znamení pomalosti, ale také stability a znovuzrození,” říká ajurvédský lékař Kukku Ramesh z léčebného hotelu Larimar v rakouském Stegersbachu a přidává několik osvědčených rad, jak se zbavit kil i špatné nálady.

Nepodceňujte spánek

Když zalezete v toto období do postele v dostatečném předstihu, ideálně před nebo kolem dvaadvacáté hodiny, váš spánek bude hluboký a uklidňující. Nové průzkumy navíc ukazují, že lidé, kteří mají dostatečné množství spánku, mají větší kontrolu nad svou hmotností.

Vstávejte s ptáky

Už jste se někdy probudili třeba až před polednem a přesto se cítili mnohem unaveněji než kdykoli jindy? “Dlouhé spaní v tomto období Kaphy nám rozhodně neprospívá. Pokud naopak ulehnete do postele dříve a dáte si budíčka na šestou hodinu ranní, budete cítit příliv energie po celý den,” upozorňuje Kukku Ramesh.

(Prozkoumat můžete i specializovaný web Stegersbach – nejlepší termální lázně v Rakousku.)

Jezte tři teplá jídla denně

Spousta lidí si myslí, že když vynechá snídani, zhubne. Ale není tomu tak – lehká a teplá snídaně naopak velmi prospěje trávení a pomůže vám zhubnout. Vyzkoušejte třeba jednoduchá vařená jablka s kardamomem. V poledne i večer jsou na jaře ideální teplé polévky a svým střevům prospějete, zvýšíte-li přísun vařené či pečené zeleniny a luštěnin v jakýchkoliv podobách.

Okořeňte si jaro

Správné koření spraví trávení, píše se v ajurvédských kuchařkách. “Zkuste vaření s čerstvým zázvorem, kmínem, pepřem nebo fenyklem. Nebojte se experimentovat v kuchyni ani v životě. Období Kapha je ideální k poznávání nových lidí a hlavně k vytváření nových návyků. Pokud si vytvoříte na jaře nějaké nové návyky, je pravděpodobné, že u nich zůstanete po celý rok,” upřesňuje ajurvédský specialista.

Larimar, Malý dobrodruh
Tančit znamená lépe žít. Foto: www.larimar.at

Cvičení pro tělo i mozek

Jedním z nejlepších způsobů, jak čelit po zimě strnulosti (a to tělesné i psychické), je chůze. Ideální je samozřejmě začít cvičit, běhat, plavat… a aktuální průzkumy ukazují, že aerobní aktivity jsou stejně dobré pro tělo i náš mozek. “Ovšem pokud nejste právě sportovní typ, stačí co nejdříve vyrazit na pomalou krátkou procházku a postupně přidávat na tempu i vzdálenosti. Obecně je lepší se jakkoliv hýbat půl hodiny každý den, než hodinu třikrát týdně, já osobně pak doporučuju udělat si ráno čas na jógu,” uzavírá Kukku Ramesh.

Zdroj informací: www.larimarhotel.at

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*