Keukenhof, Malý dobrodruh
Největší květinový park je v Keukenhofu. Foto: ww.keukenhof.nl

Miliony tulipánu, krokusů, hyacintů, narcisů, lilií a dalších voňavých skvostů budou kvést v holandském Keukenhofu, největším květinovém parku světa, letos od 24. března do 16. května. Autobusy Eurolines vás svezou z ČR až před jeho brány od 1. dubna hned 3x týdně od 1 700 Kč za zpáteční promo jízdenku!

Nádherná zákoutí prastarých stromů, jezírka, tajuplné stezky, ale především miliony rostlin důmyslně poskládaných do uměleckých děl na neuvěřitelných dvaatřiceti hektarech – to vše najdete v holandském Keukenhofu, kde tyto voňavé orgie letos vypuknou už 24. března! Každoročně je to největší událost roku, a to nejen pro Nizozemce, kde gigantický park stojí, ale pro celou Evropu; a nutno dodat, že nejen pro tu zahradnickou. Velice jednoduše a příjemně se sem letos dostanou také Češi – komfortní autobusy Eurolines vás sem dovezou třikrát týdně. A to až před samotnou bránu parku, který stojí u městečka Lisse (cca 30 km od Amsterdamu).

Více než sedmi milionům květů tady hrají prim tulipány. Těch je zde každoročně vysázeno neuvěřitelných čtyři a půl milionu! Tuto téměř nadpozemskou krásu má přitom „na svědomí“ pouhých sedmadvacet špičkových zahradníků.

Tímto pohádkovým místem procházíte po stezkách (celkem můžete ujít až 15 km), kolem nichž se objevují tváře známých osobností z tulipánů nebo třeba auta z hyacintů… Kvetou tady i keře, nad vámi se tyčí vzrostlé staleté stromy a společně s důmyslným systémem vodních kanálů a jezírek je to zákoutí jako stvořené pro umělce. Však tady také malíři a sochaři pravidelně pořádají výstavy děl z květin.

Nudit se tady ovšem nebudou ani ti, kdo si rádi dají trochu do těla. Park je tak rozlehlý, že pokud si tady pronajmete bicykl, vaše nohy budou mít co dělat. A dopřát si můžete také zhruba třičtvrtěhodinový výlet speciálními loďkami, které vás provezou od keukenhofského mlýna po okolí.

Trocha čísel:

Za posledních 60 let navštívilo Keukenhof více než 50 milionů návštěvníků

Keukenhof je nejrozsáhlejší květinový park na světě

Rozloha parku je 32 hektarů

K vidění je zde 7 milionů květin, z toho 4,5 milionů tulipánů; vše sázeno ručně

Odpočinout si můžete pod 2 500 stromy; roste tu 87 druhů

V parku je na 15 kilometrů cest a pěšinek

Akce pro veřejnost:

Keukenhof bus, Malý dobrodruh
Pohodlně se sem dopravíte autobusy Eurolines. Foto: www.eurolines.cz
  1. – 28. března: Velikonoční víkend
  2. – 3. dubna: Dutch Heritage Weekend
  3. – 10. dubna: Festival jídla a květin
  4. – 17. dubna: Květinový trh
  5. dubna: Květinové korzo
  6. dubna – 1. května: Rodinný víkend
  7. – 8. května: Romantika v Keukenhofu
  8. – 16. května: Festival hudebních sborů

Praktické informace

Vstupné: dospělí 16 EUR; děti 0–3 zdarma, děti 4–11 8 EUR, skupiny 13,5 EUR

Adresa: Stationsweg 166a, Lisse, více informací na www.keukenhof.nl

Zdroj informací: www.eurolines.cz

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*