Cvičení miminek, Malý dobrodruh
Cvičení je skvělá příležitost, jak u dětí podpořit správné pohybové návyky. Foto: www.monkeysgym.cz

Vztah nově narozeného človíčka k pohybu se vytváří už v prvních měsících jeho pobytu na světě a děti ho vnímají velmi intenzivně. Proto je velmi vhodné podporovat ho cvičením. To však má své zásady.

Potvrzuje to i Kristýna Přibylová, autorka speciálního cvičení pro děti Monkey´s Gym a také maminka tří malých dětí: „Miminka jsou jako houby – nasávají dovednosti neuvěřitelnou rychlostí, jen je nutné je zásobit správnými podněty. Pro rodiče je právě cvičení v raném věku skvělá příležitost, jak u dětí hned od začátku podpořit správné pohybové návyky.

Kristýna Přibylová vybrala pro maminky ty nejdůležitější zásady, které je třeba při cvičení s miminky dodržet.

1. Ideální místo: Pro vás a hlavně pro miminko bude nejlepší, když si pro cvičení vyberete jedno vhodné místo. Nejlépe v příjemně vytopené místnosti s podlahou opatřenou neklouzavým povrchem. V prvních měsících si samozřejmě vystačíte i s klasickou cvičební podložkou, která se používá na jógu. Jak však bude batole růst, bude nutná i větší plocha.

2. Malé dávky víckrát denně: Cvičení by mělo zpočátku zabrat jen několik minut a můžete jej zahrnout do nějaké běžné aktivity – jako je přebalování nebo hraní na podložce. Postupně můžete přidávat, avšak vždy s ohledem na momentální náladu miminka. Pro orientaci vždy uvádíme, že opravdu stačí přibližně 10 minut pohybové aktivity, zato několikrát denně. Netrénujete přece mistra světa – i když, kdo ví 🙂 – ale jde vám o to, aby si děti na pohyb zvykly a zafixovaly si hned od počátku správné návyky.

Cvičení miminek, Malý dobrodruh
Cvičení by mělo vás i miminko bavit. Foto: www.monkeysgym.cz

3. Zvolte správný čas! Není jednoduché vybrat tu nejvhodnější dobu pro cvičení, ale věřte, že pro úspěch celé věci je to jedno z nejdůležitějších pravidel. Miminko nesmí být po jídle, ani by již nemělo být unavené. Proto se jeví jako ideální doba pro cvičení asi 30 minut po nakojení, případně chvíli po probuzení – pokud dáváte dítě hned po kojení spát.

4. I přenášení a manipulace jsou cvičením. „Na toto pravidlo rodiče často zapomínají, přitom je velmi jednoduché na realizaci a skutečně účinné,“ upozorňuje Kristýna Přibylová. Vhodné přenášení a manipulace s miminkem jsou totiž základem k budoucímu správnému psychomotorickému vývoji. Když si uvědomíme, kolik času strávíme chováním a nošením dítěte, musí nám být jasné, jak je důležité dodržet správný způsob. „V prvních měsících je vždy nutná podpora hlavičky. Pro přenášení a chování je pak v prvních týdnech a měsících nejméně vhodná čelní vzpřímená poloha dítěte na hrudi rodiče, i přes to, že je mezi rodiči velmi oblíbená,“ upozorňuje trenérka Kristýna Přibylová z www.monkeysgym.cz a doporučuje: „Miminko je dobré co nejčastěji nosit položené bříškem na předloktí, případně v klubíčku opřené zády o svůj hrudník – tyto polohy jsou pro něj pohodlné a zbytečně nezatěžují jeho páteř.“

5. Respektujte vývojové fáze. Vývoj pohybových dovedností nelze urychlit, ale právě vhodně zvoleným cvičením ho můžete správně podpořit. Každá fáze trvá u dětí individuálně dlouho a není podstatné, kdy přesně začne lézt či chodit. Mnohem důležitější je dodržet správnou posloupnost vývojových fází. Velmi zjednodušeně řečeno jdou po sobě asi v tomto sledu: leh na zádech – leh na bříšku – vzpor na předloktí – otáčení ze zad na bříško – otáčení z bříška na záda – otáčení okolo své osy na bříšku – plazení – lezení – sed – stoj na nohou – chůze s oporou – chůze. Pro přechod z jedné fáze do druhé je dobré miminko správným způsobem aktivovat, procvičovat s ním jednotlivé cviky a podporovat tak jeho vývoj.

6. Nebojte se zeptat. Máte-li ke cvičení a manipulaci s miminkem otázky, určitě se nezdráhejte zeptat odborníků. Kromě pediatra vám může v případě pochybností poskytnout cenné rady například fyzioterapeut. Maminkám se také osvědčilo najít si vhodné a kvalitní cvičení, na které třeba dojíždějí i delší vzdálenost. Vyškolení lektoři by vám zde měli kvalifikovaně odpovědět na každou otázku. A vězte – žádná otázka není špatná! A to ani v případě, kdy máte druhé nebo třetí dítě – nejste přece povinna si všechno pamatovat…

Kristýna Přibylová s dcerkou, Malý dobrodruh
Kristýna Přibylová s dcerkou. Foto: www.monkeysgym.cz

7. Všestranný rozvoj. Cvičení není jen o hrubé motorice – tedy o rozvoji pohybového aparátu. Důležitá je i jemná motorika, zapojení všech svalových partií, procvičování myšlení. Prostě všestranný přístup k psychomotorickému vývoji, o němž tak často slýcháme. Miminka jsou totiž jako houby – nasávají dovednosti neuvěřitelnou rychlostí, jen je nutné je zásobit správnými podněty. A někdy je také nechat hrát samotné, aby si tyto podněty mohla utřídit.

8. Buďte trpěliví. Každá dovednost přichází u dětí většinou nikoli postupně, ale spontánně. Stále máte pocit, že se nic neděje, až najednou batole začne z ničeho nic lézt. V hlavičce se mu totiž spojí vše, co jste v uplynulých týdnech společně procvičovali, a vy najednou koukáte, že už je na druhé straně pokoje… Proto buďte trpěliví, i když se výsledky hned nedostaví. Je to jen zdánlivé. Brzy poznáte, na co vaše miminko reaguje, a kolik pro sebe potřebuje času, aby nové dovednosti vstřebalo. Odměnou vám budou drobné i větší pokroky, ze kterých se budete společně radovat.

9. Cvičit doma, nebo v kolektivu? „Obojí má svá pro a proti. Já nejradši doporučuji kombinaci,“ konstatuje Kristýna Přibylová, lektorka z tělocvičny Monkey´s Gym, která se specializuje na cvičení nejmenších dětí, a na vysvětlenou dodává: „V kolektivu se seznámíte s novými cviky a jejich správným prováděním, doma pak můžete vše v klidu procvičovat svým vlastním tempem.“ Na cvičení v kolektivu prý bohatě stačí docházet jednou týdně. V domácím prostředí se pak nejspíš budete věnovat cvičení s miminkem mnohem častěji – ať již cíleně, nebo třeba jen při hře či přebalování. Vždy je však dobré dbát na hlavní zásady a společný čas si hlavně pěkně užívat.

Zdroj informací: www.monkeysgym.cz

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*