Palak Paneer, Malý dobrodruh
Indická delikatesa palak paneer. Foto: Zuzana Rybářová

Překvapte partnera, rodinu nebo přátele exotickým pokrmem palak paneer, který nejen skvěle chutná, ale i báječně voní. Jeho příprava nezabere mnoho času a úspěch je předem zaručený. „Typickou vůni dodává tomuto tradičnímu jídlu několik druhů koření, která se v indické kuchyni hojně využívají, protože pokrm zajímavě dochutí a zároveň mají i příznivý vliv na trávení,“ říká ajurvédský lékař Kukku Ramesh z léčebného hotelu Larimar v rakouském Stegersbachu.

Palak paneer

Doba přípravy: 30 min

Ingredience na 4 porce:

400 g sýra paneer  (můžeme nahradit mozzarellou)

1 velká šalotka (nebo 1 bílá cibule)

750 g čerstvého listového špenátu (nebo 400 g mraženého špenátu)

2 rajčata

2-3 stroužky česneku

1 cm čerstvého zázvoru

2 lžíce ghee

½ lžičky práškového čili

½ lžičky mletého koriandru

1 lžička semínek římského kmínu (nebo 1 lžička mletého římského kmínu)

1 kousek skořice vcelku

½ lžičky kurkumy

½ lžičky garam massala

50 ml zakysané smetany

pár lístků řeckého sena (nejsou nutné)

cukr, sůl a pepř

Ajurvédští kuchaři, Malý dobrodruh
V hotelu Larimar připravují ajurvédští kuchaři samé delikatesy. Foto: www.larimarhotel.at

Postup:

Sýr paneer nakrájíme na větší kostky (mozzarellu na silnější plátky) a dozlatova jej opečeme na lžíci ghee. Sýr pak odložíme na teplé místo.

Čerstvý špenát asi 5 minut blanšírujeme v osolené vařící vodě. Pak ho scedíme a krátce ochladíme studenou vodou. Necháme okapat a rozmixujeme v mixéru.

Cibuli nakrájíme na kostičky, česnek nadrobno nasekáme. Na pánvi rozpálíme zbylé ghee a za stálého míchání na něm necháme zesklovatět cibuli a česnek, k nimž jsme přidali semínka kmínu.

Asi po minutě přidáme nadrobno nasekané listy řeckého sena, po chvíli i skořici nalámanou na kousky, nasekaná rajčata a najemno nastrouhaný zázvor. Po další minutě přidáme všechno koření. Směs stále mícháme, aby se „nepřichytila“ a nezhořkla!

Na závěr přidáme špenát, dochutíme solí a pepřem, promícháme a přidáme paneer. Ještě krátce prohřejeme a můžeme podávat. Nejlepší přílohou je rýže nebo čapátí.

Tip pro vás: „Pokrm získá ještě jemnější chuť, když zakysanou smetanu nahradíte kokosovým mlékem. Na závěr můžete palak panner posypat nadrobno nasekanými kešu oříšky,“ dělí se o své zkušenosti Kukku Ramesh.

Wellness z Východu: Hotel Larimar v rakouském Stegersbachu spojuje východní a západní léčivé a terapeutické techniky. Postará se tu o vás velký tým lékařů, psychologů, terapeutů, trenérů, kosmetiček a mnohých dalších. Můžete si vyzkoušet ajurvédu z Indie, tradiční čínskou medicínu, shiatsu z Japonska, Lomi Lomi Nui z Havaje či masáž kameny Larimar z Karibiku. Trochu jinak než kdekoliv jinde je tady pojednán i wellness svět. Nechybí termální lázně, vyhřívané venkovní i kryté bazény s masážními tryskami a podvodní hudbou, nejrůznější hydromasážní lavice, vodní chrliče, saunová zóna i oáza klidu s vzácným polodrahokamem. Kromě toho tu ovšem mají rybník a slunnou louku určenou k meditacím. Pořádají zde pravidelně kurzy tance, zdravého vaření, degustace vín nebo třeba kurzy kvalitního spánku.

Více informací na: www.larimarhotel.at

Prozkoumejte též specializovaný web Stegersbach.cz – nejlepší wellness v Rakousku.

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*