Dovolená s dětmi - Island, Malý dobrodruh
Dovolená s dětmi třeba na Islandu. Foto: www.cksen.cz

Vydat se s dětmi na daleké cesty za exotikou? Spousta lidí to odmítá. Přitom je mnoho bezpečných zemí, kde není důvod k obavám a celá rodina si dovolenou užije. Zkušení cestovatelé říkají, že na daleké cesty za exotikou je možné vyrazit už s dětmi od sedmi let. A Pipi Dlouhá Punčocha dodává: „Našinec se na moři neztratí.“

Není nutné na nic čekat. Vědci dokonce tvrdí, že některé věci ztrácejí kouzlo s rostoucím věkem. V šestnácti letech prý zmizí schopnost vidět v mexických pyramidách Aztéky. Pak už z toho jsou jen kupy kamení. „Stihněte to, dokud to funguje,“ radí Pavel Fellner, šéf cestovní kanceláře, která se specializuje na exotiku a vzdálené kouty naší planety.

Mladší děti se lehce dají motivovat, většina starších prochází fází, kdy jim rodiče nepřipadají příliš COOL. Třeba si během pochodu pralesem, potápění nebo při setkání se lvem na safari přiznají, že otec je machr.

„A když je vezmete na Nový Zéland do Taumatawhakatangihangakoauauotamateapokaiwhenuakitanatahu, můžete zjistit, že netrpí hippopotomonstrosesquipedaliofóbií, teda chorobným strachem z dlouhých slov. Pokud jim navíc řeknete, že slovo Taumatawhakatangihangakoauauotamateapokaiwhenuakitanatahu znamená „Kopec, kde Tamatea, člověk s velkými koleny a horolezec, který jedl zem a cestoval jen tak dokola, hrál na nosní flétnu své milé“, budou si myslet, že si vymýšlíte. Když ovšem zjistí, že to tak je, až do smrti vám budou věřit vše,“ dodává Pavel Fellner, otec dvou teenagerů, kteří jezdí na daleké cesty od deseti let. Jejich první velká cesta vedla do Keni a na ostrov Zanzibar. Pak následovalo Thajsko, Barma, Indonésie, Island, Maroko a Spojené státy. „Je neuvěřitelné, jak nás taková cesta spojí, náš vztah je kamarádštější,“ říká Pavel Fellner, který vytipoval pět míst, kam můžete bez obav cestovat s malými dětmi.

Srí Lanka (plus Maledivy) – vhodné pro děti od osmi let

Ideální kombinace oddechu a poznání, místo jako stvořené pro rodinnou dovolenou. Jsou zde krásné pláže a teplé moře, tajemná džungle a množství zajímavých buddhistických památek, které berou dech. „Srí Lanka je živou botanickou zahradou, kde děti mohou krmit slony a sbírat čaj na plantážích,“ dodává Pavel Fellner.

Thajsko, Malajsie, Singapur – vhodné pro děti od osmi let

Dokonalá exotika pro malé i velké. Děti nadchne jízda v tuk-tukách po bláznivých ulicích Bangkoku, na dlouhých loďkách přes plovoucí trhy a mezi ostrovy ve tvaru dračích zubů, na kajacích po mangrovových zátokách a na slonech po kaučukových plantážích. Návštěvníkům budou opice skákat po hlavě a barevné rybičky zobat z ruky, poté se vydají obdivovat „dvojčata“ – mrakodrapy v Kuala Lumpuru – nebo se vybláznit v tyrkysové vodě na nejkrásnějších plážích Asie.

Dovolená s dětmi - Keňa, Malý dobrodruh
Keňa. Foto: www.cksen.cz

Keňa, Zanzibar – vhodné pro děti od sedmi let

V Keni a Zanzibaru se každý může stát součástí dokumentárního filmu, který zná z televize. Je zde totiž možné sledovat zvířata v jejich přirozeném prostředí. Lvi unaveně zívají po vydatném obědě, leopard se ukrývá v koruně stromu, slon ve vodě chobotem sprchuje mláďata, nosorožec nám právě zkřížil cestu a buvol si vykračuje savanou. „Po dobrodružném safari turisty čeká odměna v podobě bílých pláží Zanzibaru,“ uvádí Pavel Fellner.

Západ USA – vhodné pro děti od deseti let

Je to perfektní kombinace úžasné přírody západního pobřeží USA a pulzujícího života amerických metropolí. Turisté nesmějí minout národní parky (Grand Canyon, mohutné skály v Monument Valley, obří sekvoje nebo nejvyšší vodopád v Zionu) a nejslavnější města jako Los Angeles s Holywoodem, osvětlené Las Vegas plné pokušení a šarmantní San Francisko, jehož dominantou je červený most Golden Gate. Na západním pobřeží USA si každý přijde na své.

KUBA – vhodné pro děti od sedmi let

Ostrov svobody, tance a nádherných pláží je dlouhodobě jednou z nejoblíbenějších dovolenkových destinací pro malé i velké. Co obdivovat? Zašlou nádheru kultovní Havany, ulice plné starých barevných amerických aut, největší zmrzlinárnu světa, krásnou přírodu v údolí Viňales, pobřeží Karibiku a krokodýlí farmu v historickém Trinidadu pod ochranou UNESCO a na závěr slavné Varadero – teplý bílý písek a plavání s delfíny. „No řekněte, může tahle dovolená děti nudit?“ ptá se Pavel Fellner.

Zdroj informací: www.cksen.cz

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*