Slezská Harta, Malý dobrodruh
Slezská Harta je nejmladší přehrada v Česku. Foto: www.lodevevode.cz

Všechno najednou ztichne, když se loď zastaví uprostřed široké vodní hladiny Slezské Harty – deváté největší vodní nádrže v České Republice ležící pod Jeseníky. Svým tvarem připomíná čínského draka a lišky zde dávají dobrou noc.

Z loďky lze obdivovat její skryté zátočiny, zapomenutý kostel na břehu anebo plavat a mít pod sebou 60metrovou hloubku v místech, kde kdysi stály podhorské vesnice. Na břehu kempují rybáři, jinde mají skauti postavený tábor, občas zahlédnete osamělého cyklistu, ale jinak jste zde sami.

Okolo se zvedají kopečky, které lemují neprostupné lesy… Vypadá to zde jako v  Kanadě nebo v Norsku, v místech, které ještě turisté neobjevili. Tohle je Slezská Harta, nejmladší a devátá největší přehrada v Česku. Vznikla na řece Moravici tak, že voda zatopila část šesti vesnic. Nenávratně zmizel pouze Karlovec, ze kterého zbyl jen kostel.

Objevovat Hartu je nejlepší z lodí. Půjčovny jsou tu hned dvě. V Nové Pláni – malebné vesnici, místním Beverly Hills, na břehu přehrady. Tady nabízejí k pronájmu osm šlapadel, dvě veslice a šest elektrolodí. „Rodinky na elektrolodích mohou projíždět Slezskou Hartou křížem krážem a tatínek se ani nesedře,“ říká majitel půjčovny Petr Drápala. Na druhé straně přehrady si lodě půjčíte v Leskovci nad Moravicí. Ani tady nechybějí elektrolodě a šlapadla.

Pokud se vám šlapat nechce, z přístavu v Leskovci vyplouvá desetimístná loď Santa Maria, místními přezdívaná Ořech. Letos má nový kabát a kapitán si už teď čistí dýmku a vymýšlí příběhy, kterými několikrát denně rozveselí posádku.

Kde lišky dávají dobrou noc

Slezská Harta, Malý dobrodruh
Z loďky lze obdivovat celou krásu Harty. Foto: www.lodevevode.cz

Harta ležící nedaleko Bruntálu je místem, kde turistika ještě pořádně nepropukla. Žádné inlinové dráhy, písečné pláže, ani gurmetské restaurace s čerstvými rybami… A značené cyklostezky jen občas.

Namísto toho jsou tu romantické plážičky, kde kvete bílý jetel, můžete tu být úplně sami a jestli si roztáhnete jednu nebo deset dek nikoho nepálí … Ani to, že tu budete týden kempovat na divoko. Jsou tu jen rybáři trávící dlouhé hodiny sledováním svých splávků.

Nejkrásnější jsou na Hartě večery. Ve stáncích točí hanušovické pivo Holbu, a když si ho odnesete na břeh v pozdním odpoledni, kdy se slunce začíná sklánět a rozsvěcuje hladinu nejrůznějšími tóny hnědo-oranžové a výtahy plachet cinkají o stěžeň, budete si zde připadat jako v ráji. „Jsou tu ideální podmínky pro jachting. Fouká každý den, tedy kromě víkendů, kdy organizujeme jachtařské závody,“ prozrazuje Josef Hetmánek, náruživý jachtař a majitel bufetu v Leskovci nad Moravicí.

A pokud by se vám zdálo, že už jste Hartu někde někdy viděli, je to proto, že se tu natáčel film Johanka z Arku, kde účinkují Milla Jovovich, Dustin Hoffman či John Malkovich.

Více informací na: www.lodevevode.cz

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*