Jihoameričtí indiáni si zdobili kůži šablonami z lepkavého kaučuku. My to dnes máme o mnoho snazší – stačí si vybrat z obrovské nabídky motivů a začít tisknout – na papír, na textil anebo na tělo. Tvoření pomocí razítek je totiž nejen skvělá zábava, ale i jedinečný způsob seberealizace.

Razítka, Malý dobrodruh
Razítkování je perfektní příležitost k smysluplnému vyplnění volného času. Foto: www.aladine.cz

Otisky lidstvo odjakživa přitahují – jsou tajemné, probouzejí zvědavost i fantazii. A zdaleka nemusí jít jen o stopy yettiho v hlubokém sněhu… „Stopy, které zanechává na papíře nebo látce razítko, dávají impuls naší kreativitě. Můžeme si vybírat z celé škály motivů, volit různé barevné kombinace, domalovávat štětcem, dokreslovat fixy, sprejovat… Tahle fyzicky nenáročná činnost, při níž se ovšem tvůrce musí soustředit na práci, a tím pádem „vypne mozek“ a aspoň na chvíli zapomene na běžné starosti, představuje vítanou zábavu pro děti i příjemný způsob relaxace pro dospělé,“ říká Martina Linková z webu AladinE, který se snaží rozvíjet kreativitu a tvořivost dětí i dospělých prostřednictvím originálních workshopů.

Rafinovaně maskované učení

Razítkování, Malý dobrodruh
Je to fyzicky nenáročná činnost, při níž se ovšem tvůrce musí soustředit na práci. Foto: www.aladine.cz

V době, kdy mnoho rodičů hledá způsoby, jak odvést děti od obrazovek televizí a počítačů, představuje razítkování perfektní příležitost k smysluplnému vyplnění volného času. „Razítka děti baví už po generace. Fascinuje je kouzlo, kdy dokážou jediným pohybem vytvořit na papíře nebo látce dokonalý obrázek. Ale to je jen začátek. První otisk razítka vyvolá v malém umělci touhu tisknout dál a dál. Je to skvělá příležitost, jak využít zájmu dětí a přitom je nenásilnou formou mnohému naučit,“ upozorňuje Martina Linková a hned dává příklad: „Objevil se ti na čtvrtce slon? Tak k němu přidej ještě medvěda a taky klokana a žirafu… Ale raději jim domaluj ohrádky… No, vidíš – a máš malou zoo. A víš, kolik zvířátek v ní žije?“ Věřte, tahle zábava se dětem hned tak neomrzí, a ani je nenapadne, že si vlastně procvičují jemnou grafomotoriku a ještě se učí počítat.

I miminka razítkují

Kreativní razítka se vyrábějí už pro děti od 18 měsíců. Protože jsou dostatečně velká a mají ergonomické tvary, i malé dítě je snadno uchopí. Polštářky obsahují dobře umyvatelný a vypratelný (a samozřejmě nezávadný) inkoust v pastelových barvách, takže se nemusíte bát, že po jedné umělecké seanci svého potomka budete muset všechno oblečení složitě prát. Sady pro nejmenší děti StampoBaby obsahují 5 razítek a 1 barevnou podušku a stojí 399 Kč.

Aladine, Malý dobrodruh
Pro děti, které rády tvoří jsou razítka ideální. Foto: www.aladine.cz

Jak se tvoří příběh

Pro předškoláky jsou zase ideální StampoMinos – tamponová razítka, pomocí nichž děti vytvoří obtisky o velikosti 7 cm. Zároveň jim pomáhají budovat slovní zásobu a objevovat souvislosti. „Jde jenom o to, jak motivy sestavit, aby se děti naučily co nejvíce… Obrázky jsou totiž velmi akční a inspirují k dalšímu tvoření,“ říká Martina Linková.

Jednotlivé motivy na sebe vzájemně navazují, obtisky pak lze vybarvit, vystřihnout a dále s nimi pracovat. Kromě papíru a textilu se dají obtiskovat i do modelovacích hmot, a tím se škála jejich využití ještě rozšiřuje. Sady obsahují 10 až 12 velkých razítek a 1 podušku s černým inkoustem. Cena je od 299 Kč.

Ani teenageři nepřijdou zkrátka

razítkování, Malý dobrodruh
Existují razítka i pro puberťáky. Foto: www.aladine.cz

Zaujmout znuděně se tvářícího pubescenta razítky? To na první pohled vypadá jako nemožný úkol. Ovšem jen do té doby, než mu ukážete tričko, které si může sám orazítkovat a posprejovat. Například za sadu Stampo Textile Glam Rock, která obsahuje 17 razítek s motivy, jež zaujmou všechny teenagery, zaplatíte 380 Kč. Pokud k ní rovnou vyberete i některou ze sad IZINK, které obsahují vždy tři různé textilní barvy ve spreji (po 250 ml) a pěnový váleček (vše za 280 Kč), máte postaráno o originální kreativní dárek třeba ke Dni dětí nebo k oslavě začátku prázdnin.

Víte, že…

  • První primitivní razítka vznikla v Indii a vyráběla se z bahna, které se barvilo šťávou z ovoce a rostlinnými extrakty.
  • Později se používaly i kusy kůže, které se vyřezávaly do požadovaného tvaru.
  • Postupem času sloužily k výrobě razítek různé materiály – měď, ocel, slitiny i dřevo.
  • První mechanické kovové razítko vzniklo v roce 1860.
  • V roce 1866 se objevilo první primitivní gumové razítko.

AladinE se snaží rozvíjet kreativitu a tvořivost dětí i dospělých prostřednictvím svých workshopů i pomocí kvalitních kreativních pomůcek, zejména nejrůznějších razítek určených k potiskům na papír a textil. Díky nim můžou děti i dospělí aktivně naplnit volný čas, rozvíjet svoji fantazii a vyrobit si vlastnoruční a originální obrázky, oblečení nebo doplňky do interiéru.

Více na www.aladine.cz

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*