V září zaplní ulice děti s batohy na zádech. Některé jdou hezky rovně, jiné se pod vahou zavazadla sotva vlečou… Jak vybrat batoh do školy či na výlet, aby děti neobtěžoval a nehrbil jim záda? Přinášíme 11 pravidel, která vám pomohou vybrat ten nejlepší.    

Batoh do školy
Do správného batohu se vejde vše potřebné do školy i na výlet. Foto www.skibi.cz

„Děti na batohu nejvíc zaujme barevnost a celkový design, ovšem podstatným měřítkem, které musí „ohlídat“ právě rodiče, je jeho správné ergonomické řešení, které je důležité pro zdravý vývoj dětské páteře. Důležitá je i hmotnost batohu, který by po naplnění neměl přesáhnout 10 % hmotnosti dítěte,“ upozorňuje Kateřina Princová ze Ski a Bike Centra Radotín. Na základě jejích doporučení jsme sestavili seznam nejdůležitějších hledisek, na která je třeba se při výběru dětského batohu zaměřit.

11 pravidel správného výběru

Batohy
Správný batoh by měl mít nejen pěkný design. Foto: www.skibi.cz
  1. Nízká hmotnost – u batohů pro malé školáky by se měla pohybovat do 1,3 kg.
  2. Vyztužení zádové části – batoh by měl mít polstrovaná a přitom prodyšná záda. Polstrování odvádí vlhkost a pot od těla, zároveň chrání i před tlakem a námahou.
  3. Nastavitelný zádový systém – popruhy s nastavitelnou délkou umožní přizpůsobit batoh výšce školáka. Musí být dostatečně široké a z příjemného materiálu.
  4. Bederní a prsní pás – je ideální, pokud má batoh oba pásy, protože pak dobře drží na zádech a nesjíždí ramenní popruhy.
  5. Bezpečnostní prvky – čím víc, tím lépe. Výhodou jsou signální barvy, reflexní materiály, kontrastní lemování, svíticí odrazky.
  6. Snadná údržba – batoh by měl být zhotoven z odolných a funkčních materiálů, které se dají snadno ošetřovat (zbytky zmrzliny či banánu pak stačí otřít vlhkým hadříkem).
  7. Odolné dno – pokud je batoh vybavený pryžovými nožkami, šetří se tím jeho dno.
  8. Pevné držadlo – i když slouží jen ke krátkodobému přenášení batohu, musí být pevné a z materiálu, který nebude v ruce klouzat.
  9. Praktické háčky a klipy – u všech batohů jsou výhodou háčky pro přichycení konců popruhů, klipy pro uchycení lahve, mobilu…
  10. Odolné zipy – masivní zipy s kovovými jezdci vydrží víc než umělohmotné.
  11. Poutko – aby se batoh neválel pod lavicí, nesmí chybět dostatečně široké a pevné poutko.

Který vyberete?

Batoh pro rovná záda!

Klasický batoh Fjällräven Kånken o objemu 16 l je zhotovený z trvanlivé tkaniny Vinylon. Celý úložný prostor se otevírá jedním zipem. Batoh má odepínací sedák, malou přední kapsu a jednoduché ramenní popruhy a držadla. Koupíte na www.spot-shop.cz za 2 150 Kč.

Pojme i laptop

Studentský batoh Fjällräven Kanken Laptop modré barvy o objemu 18 l je dostatečně odolný díky pevnému a voděodolnému materiálu Vinylon. Velký úložný prostor na zip obsahuje i polstrovanou přihrádku na notebook do 15”. Koupíte na www.spot-shop.cz za 2 780 Kč.

Do školy i do přírody

Batoh Dakine Willow má úložný prostor na notebook se zapínáním na zip, malou kapsou na přední straně na zip a klopou na velké knoflíky. Nastavitelné ramenní popruhy umožňují regulovat výšku podle postavy dítěte. Hlavně dívkám se budou líbit světlé barvy s potiskem ikonek z přírody. Koupíte na www.spot-shop.cz za 1 182 Kč.

Ideální zavazadlo

Dětský batoh Burton Gromlet je odolné a funkční zavazadlo, navíc v moderním batikovaném designu, které dětem umožní mít všechny věci s sebou, dobře roztříděné a snadno dostupné. Má velkou kapsu na učení, doplněnou ochrannou síťovanou kapsou na tablet nebo notebook. Do dvou předních kapes se vejde svačina i psací potřeby, postranní kapsy pojmou lahve na pití. Praktický je i hrudní pás. Koupíte na www.spot-shop.cz za 723 Kč.

Tip navíc: Pro správný pitný režim

Oblíbené dětské lahve Camelbak Eddy Kids v nových designech jsou bezpečné a jednoduché na údržbu. Děti budou mít nápoje vždy po ruce. Koupíte na www.skibi.cz za 399 Kč

Ski a Bike Centrum Radotín nabízí od roku 1988 prémiové značky sportovního vybavení a oblečení pro dospělé i děti. Provozuje také špičkový cyklistický a lyžařský servis, test centrum a půjčovnu cyklistického a lyžařského náčiní. Je výhradním dovozcem dětského oblečení Reima v ČR a pořadatelem mnoha sportovních akcí.

Více na www.skiservis.cz

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*