Kam vyrazit na vinobraní a vinařské akce v letošním roce? Přinášíme velký přehled, z kterého si určitě vyberete! Letos prý bude víno, ostatně jako každý rok, opravdu skvělé! 

Vinobraní, slavnosti vína - Malý dobrodruh
Vinobraní si užije opravdu celá rodina. Foto: www.vinazcech.cz

Vinobraní a vinařské akce

Březen

6. březen – 7. březen

Město: Znojmo

www stránka: www.znovin.cz

Znovínský košt vín proběhne v pátek 6. března od 16 do 21 hodin a v sobotu 7. března od 14 do 21 hodin ve štukových sálech Louckého kláštera ve Znojmě. Po oba dny mohou hosté ochutnat znovínská ročníková vína, pozdní sběry, výběry z hroznů, ledová vína, vína úspěšná na tuzemských i světových výstavách, archivní i unikátní vína. Páteční večer doprovodí Jožka Šmukař se svou cimbálovou muzikou a v sobotu hraje a zpívá cimbálová muzika Slovácko ml. Vstup na ochutnávku a katalog je zdarma. Podle katalogu si hosté mohou sami vybrat a ochutnat tradičním systémem placených bločků některý z nabízených vzorků vín. Otevřená bude souběžně také prodejna vín, kde si zájemci mohou zakoupit i celé lahve ochutnávaných vzorků.

7. březen

Město: Kobylí

Místo: sokolovna

www stránka: www.zahradkari.cz/zo/kobyli

Tradiční výstava vín s mezinárodní účastí proběhne v sobotu 7. března od 10 hodin v sokolovně v obci Kobylí. Na výstavě se představí na osm set vzorků vín od malopěstitelů až po velkovýrobce. Vína zde představí vinaři z Kobylí a širokého okolí, z různých vinařských podoblastí a s nemalým zastoupením slovenských vinařů. Pro všechny zúčastněné je připraveno občerstvení přímo v Sokolovně a od dvou hodin zpestří ochutnávku cimbálová muzika Dukát, se kterou si mohou hosté zazpívat a zatančit.

7. březen

Město: Valtice

Místo: Vinařská ev. č. 47

www stránka: www.valtickepodzemi.cz

Jazzový večer ve Valtickém Podzemí aneb zahřejte se ve sklepě proběhne v sobotu 7. března v unikátním labyrintu historických vinných sklepů v celkové délce přes 900 metrů. Jedinečný večer spojený s tajemnou atmosférou vinných sklepů, jazzovou hudbou k tanci i poslechu a samozřejmě sklenkou vlastních vín Valtického Podzemí a vín Lednicko-valtického areálu začíná v 18 hodin.

7. březen

Město: Traplice

Místo: tělocvična ZŠ Traplice

www stránka: www.traplice.cz

Výstava vín Traplice se uskuteční v sobotu 7. března od 9 hodin v tělocvičně základní školy Traplice. Návštěvníci se mohou těšit na tradiční oblastní výstavu vín se zahraniční účastí, kde bude k degustaci nabídnuto cca 500 vzorků vín. Vína budou po dobu výstavy udržována při teplotě ideální pro degustaci. Připraveno je také rozmanité občerstvení. V Obci Traplice je aktivních na 30 vinařů. Zdejší klimatické a půdní podmínky jsou ideální pro pěstování zejména bílých odrůd révy vinné. Vína z hroznů, vypěstovaná v okolí Traplic, mají intenzivní odrůdový charakter s pikantní kyselinkou.

7. březen

Město: Miroslav

Místo: kulturní dům

www stránka: www.mesto-miroslav.cz

Výstava vín ze tří vinařských podoblastí a Slovenska proběhne v sobotu 7. března od 14 hodin v kulturním domě v Miroslavi. Kromě široké nabídky vín se hosté mohou těšit na pestré občerstvení a doprovod cimbálové muziky Donava.

7. březen

Město: Skoronice

Místo: obecní dům

www stránka: www.skoronice.cz

Tradiční košt vín proběhne v sobotu 7. března od 14 hodin v obecním domě ve Skoronicích. K ochutnání budou vzorky vín především místních vinařů, ale i vinařů z okolních vesnic. Připraveno je také bohaté občerstvení a chybět nebude cimbálová muzika, která začne vyhrávat v 18 hodin. Vstupné je 250 Kč a zahrnuje degustační skleničku, katalog a volnou degustaci všech vystavených vín.

7. březen

Město: Břeclav

Místo: Břeclav – Charvátská Nová Ves, sokolovna

www stránka: www.charvatcane.cz

Místní výstava vín proběhne v sobotu 7. března v Břeclavi, v městské části Charvátské Nové Vsi. Ochutnávka vín i bohaté občerstvení bude připraveno od 10 hodin v místní sokolovně.

7. březen

Město: Brod nad Dyjí

Místo: sál kulturního domu

Místní výstava vín proběhne v sobotu 7. března od 12 hodin v sále kulturního domu v Brodě nad Dyjí. Ochutnávku vín s pestrým občerstvením od 15 hodin doprovodí Horňácká cimbálová muzika Libora Supa.

7. březen

Město: Moravské Bránice

Místo: sokolovna

Ochutnávka vín proběhne v sobotu 7. března od 14 hodin v Sokolovně v Moravské Bránici. Kromě ochutnávky soutěžních vzorků se mohou hosté těšit na bohaté občerstvení a doprovod cimbálové muziky.

7. březen

Město: Velké Pavlovice

Místo: sokolovna

www stránka: www.vocvelkepavlovice.cz

Promenáda červených vín, jediná výstava červených vín v České republice se koná v sobotu 7. března v sokolovně ve Velkých Pavlovicích. Cílem soutěže je odborně zhodnotit červená vína od producentů z České republiky s důrazem na komplexní suchá červená vína.

7. březen

Město: Sokolnice

Místo: sokolovna, Masarykova 370

Spolek přátel dobrého vína Sokolnice, za podpory kulturní komise obce Sokolnice, pořádá Sokolnický košt 2020, který se uskuteční v sobotu 7. března od 14 hodin v prostorách místní sokolovny. Hosté zde ochutnají výborná moravská vína a k tanci i poslechu zahraje cimbálová muzika Sylván.

7. březen

Město: Těšetice

Místo: víceúčelové zařízení

www stránka:www.tesetice.cz

17. ročník místní výstavy vín proběhne v sobotu 7. března ve víceúčelovém zařízení v Těšicích. Těšetický košt nabídne ochutnávku 200 vzorků vín tišických vinařů a vinařů z blízkého okolí i bohatý doprovodný program.

7. březen

Město: Valtice

Místo: Zimní jízdárna zámku Valtice

www stránka: www.zamek-valtice.cz

Jubilejní 20. ročník tradičního Valtického koštu vín proběhne v sobotu 7. března od 10 hodin v prostorách zámecké Zimní jízdárny ve Valticích. Vstupné na slavnost je 400 Kč a zahrnuje katalog vín, skleničku a degustaci. Celá akce bude probíhat s doprovodem cimbálové muziky.

7. březen

Město: Čejč

Místo: sokolovna

www stránka: www.cejc.cz

Pravidelná soutěžní přehlídka vín z Čejče a nejbližšího okolí se uskuteční v sobotu 7. března od 12 hodin v místní sokolovně. Na výstavě bude prezentováno více než 450 vzorků z 15 vinařských obcí především slovácké vinařské podoblasti. K ochutnání budou vzorky menších i profesionálních vinařů a celou výstavu doprovodí cimbálová muzika Mládí z Čejče. Chybět nebude ani pestré vinařské občerstvení.

7. březen

Město: Brno

Místo: sál ÚSP Brno-Chrlice, Chrlické náměstí 2

Vinařský spolek Chrlice zve všechny milovníky vína na tradiční, již 29. ročník výstavy vín, která proběhne v sobotu 7 března od 13 hodin v sále ÚSP v Brně. K tanci a poslechu zahraje cimbálová muzika Mládí z Čejče.

7. březen

Město: Nosislav

Místo: kulturní centrum, Městečko 54

www stránka: www.czsnosislav.cz

Soutěžní výstava vín a tradiční košt proběhne v sobotu 7. března od 10 hodin v kulturním centu v Nosislavi. Slavnost začne vyhlášením vítězů a předáním cen. Košt pak nabídne ochutnávku více než 600 vzorků vín a rozmanité občerstvení. Od 16 hodin zahraje pro lepší náladu cimbálová muzika. Vstupné na slavnost je 250 Kč a zahrnuje vstupenku, skleničku a katalog.

14. březen

Město: Brno

Místo: Kongresová hala OREAHOTEL Voroněž Brno

www stránka: www.mika.cz

Vinum Juvenale, mezinárodní soutěž mladých vín vyrobených v roce 2019, proběhne ve čtvrtek 14. března od 17 hodin v kongresové hale Orea Hotelu Voroněž v Brně. Na programu večera je vyhlášení výsledků mezinárodní soutěže vín Vinum Juvenale 2019 a soutěže Královna vín České republiky. Předávání cen je spojené s degustací všech soutěžních vzorků, slavnostním rautem a kulturním programem.

14. březen

Město: Telnice

Místo: sál orlovny

19. ročník soutěžní výstavy vín s ochutnávkou se koná v sobotu 14. března od 13 hodin v sále orlovny v Telnici. Součástí výstavy je také Cena MVDr. Bohoslava Šťastného z nejlepší růžové víno. Od 16.30 bude ochutnávky doprovázet cimbálová muzika a ukončení akce je plánované na 21 hodinu.

14. březen

Město: Kostelec

Místo: kulturní dům

www stránka: www.sk-kostelec.cz

23. ročník výstavy vín v Kostelci bude zahájen v sobotu 14. března ve 14 hodin v kulturním domě v Kostelci u Kyjova. Připraveno je 800 vzorků vín od malovinařů i profesionálů a hosté se mohou kromě kvalitních vín těšit také na grilované sele a mnoho dalších specialit. Pro lepší atmosféru zahraje od 19 hodin cimbálová muzika.

14. březen

Město: Blatnice pod Svatým Antonínkem

Místo: kulturní dům

www stránka: www.obecblatnice.cz

Blatnická výstava vín proběhne v sobotu 14. března od 14 hodin v kulturním domě v Blatnici pod Svatým Antonínkem. Připravena je degustace soutěžních vín a od 16 hodin zahraje k tanci a poslechu cimbálová muzika Burčáci. Vstupné je 200 Kč a zahrnuje vstupenku, katalog a degustaci vystavených vín.

14. březen

Město: Žďár nad Sázavou

Místo: dům kultury

www stránka: www.zdarskypruvodce.cz/festival-vina-zdar

Festival vína proběhne v sobotu 14. března od 13 do 19 hodin v domě kultury ve Žďáru nad Sázavou. Třetí ročník tohoto Festivalu vína nabídne vína z 20 pečlivě vybraných vinařství a více než 200 vzorků vín. To nejlepší víno a oblíbeného dodavatele zde najde opravdu každý a svého favorita si může na místě také zakoupit. Festival moderuje Pavel Bláha a o hudební doprovod se postará populární cimbálová kapela Horácká muzika. Součástí programu je také taneční vystoupení místní folklorní skupiny Studánka. Připraveno je masové a sýrové občerstvení, a o zákusky a kávu se postarají profesionálové z Kavárny u tety Hany. Cena vstupného je 150 Kč a vratná záloha na skleničku je 50 Kč. Součástí vstupenky je také brožura se seznamem a popisem jednotlivých vystavovatelů. Degustace se platí jednotlivým vinařům pomocí známek

14. březen

Město: Valtice

Místo: Vinařská ev. č. 47

www stránka: www.valtickepodzemi.cz

Jazzový večer ve Valtickém Podzemí aneb zahřejte se ve sklepě proběhne v sobotu 14. března v unikátním labyrintu historických vinných sklepů v celkové délce přes 900 metrů. Jedinečný večer spojený s tajemnou atmosférou vinných sklepů, jazzovou hudbou k tanci i poslechu a samozřejmě sklenkou vlastních vín Valtického Podzemí a vín Lednicko-valtického areálu začíná v 18 hodin.

14. březen

Město: Zaječí

Místo: Vinařství U Kapličky

www stránka: www.vinarstviukaplicky.cz

Josefský košt vín se koná v sobotu 14. března od 18 hodin ve Vinařství U Kapličky v Zaječí. Připravená jsou vína z kolekce Víno Dalibor, Fresh Wine i Selection ročníku 2019.

14. březen

Město: Strážnice

Místo: Kulturní dům Strážničan

www stránka: www.zahradkaristraznice.cz

Josefská výstava vín proběhne v sobotu 14. března od 14 do 23 hodin v kulturním domě Strážničan ve Strážnici. Bílá vína budou prezentována v přízemí v hlavním sále, červená v prvním poschodí. Oblíbená tradiční výstava spojená s koštem vína nabídne nepřeberné množství vzorků vín z místních vinařství i od drobných vinařů. K tanci a poslechu zahraje cimbálová muzika Michala Miltáka a zajištěno je také tradiční občerstvení.

14. březen

Město: Vranovice

Místo: sportovní hala, ul. Lipová

51. ročník místní výstavy vín proběhne v sobotu 14. března od 14 hodin ve sportovní hale ve Vranovicích. Výstava je oblastního charakteru a budou zde vystaveny vzorky vín z širokého okolí a po zahájení proběhne předání cen. K poslechu, zpěvu a tanci zahraje cimbálová muzika a připravena je také bohatá tombola.

14. březen

Město: Čejkovice (okr. Hodonín)

Místo: sál KD Zemědělská a.s.

www stránka: www.czscejkovice.cz

Tradiční výstava vín se uskuteční v sobotu 14. března od 10 hodin v sále kulturního domu v Čejkovicích. Jedna z největších výstav vín v regionu bude probíhat v tradičním duchu a prezentovaná vína budou ze všech regionů vinařské oblasti Morava i ze Slovenska. Hosté se mohou těšit na široké spektrum vín a posezení v příjemném prostředí. V loňském roce bylo možné na výstavě ochutnat více než 50 odrůd vín s celkovým počtem 1270 vzorků ze 40-ti vinařských obcí. Občerstvení bude po celý den zajišťovat místní restaurace a k dokreslení atmosféry zahraje cimbálová muzika.

14. březen

Město: Židlochovice

Místo: Masarykův kulturní dům – sokolovna

www stránka: www.zidlochovice.cz

Tradiční výstava místních vín s prezentací profesionálních vinařů proběhne v sobotu 14. března od 9 hodin v Masarykově kulturním domě v Židlochovicích. Výstava proběhne tradičně ve dvou sekcích. Soutěž malovýrobců a výstava profesionálů z Moravy a Dolního Rakouska, Wachau a Slovenska. Připraven je bohatý doprovodný program, občerstvení, široká škála ochutnávek i řízená firemní degustace vín a oblíbená tombola. Odpoledne zahraje k dobré náladě cimbálová muzika pana Farkaše. Vstupné je 300 Kč a zahrnuje otištěnou skleničku a volnou konzumaci vín. Katalog bude k zakoupení u vstupu za 50 Kč.

14. březen

Město: Nikolčice

Místo: kulturní dům

Nikolčičtí vinaři pořádají v sobotu 14. března od 10 hodin výstavu vín spojenou s prodejem zabijačkových specialit v teplé i studené úpravě. Akce se uskuteční v sále kulturního domu v Nikolčicích a k odpolední pohodě zahraje v 15 hodin cimbálová muzika Longa.

14. březen

Město: Lanžhot

Místo: restaurace Podlužan

Místní výstava vín se uskuteční v sobotu 14. března od 13 hodin v sále Restaurace Podlužan v Lanžhotu. Na výstavě se představí vína místních vinařů doplněná o vzorky vín z obcí regionu Podluží a blízkého slovenského Záhorí. V restauraci mohou hosté vybírat z bohaté nabídky krajových specialit a pro dobrou náladu zahraje Hrušecká cimbálová muzika.Pro dokreslení atmosféry zahraje k tanci a poslechu cimbálová muzika.

14. březen

Město: Mikulov

Místo: zámek, Zámecký sál

www stránka: www.moravinmikulov.eu¨

Výstava vín z Mikulova a okolí proběhne v sobotu 14. března od 10 hodin v zámeckém sále v Mikulově. Na výstavě bude předloženo cca 600 vzorků vín od malovinařů i vinařských firem z regionu. Vína budou seřazena do katalogu a bude vybrán šampion výstavy a nejlepší vína v dané kategorii. Ve 14 hodin dokreslí příjemnou atmosféru cimbálová muzika Kasanica pod vedením primášky Věry Kunovové. Připraven je také bohatý bufet a v zámecké vinárně budou podávány pokrmy připravené zkušenými kuchaři z hotelu Maroili.

14. březen

Město: Hluk

Místo: sportovní hala

www stránka: www.vinarskyples.info

12. ročník největšího Vinařského plesu na Moravě se koná v sobotu 14. března od 19 hodin ve sportovní hale v Hluku. V průběhu večera se představí spousta účinkujících a hosté ochutnají až 50 vín a další moravské speciality.

20. březen

Město: Znojmo

Místo: BALANCE coffee & wine, Velká Mikulášská 10/37

www stránka: www.balancecoffeewine.cz

Večer s vinařstvím Martin Vajčner proběhne v pátek 20. března od 18 hodin v Balance coffeelwine ve Znojmě. Připravena je řízená degustace naturálních vín, kterou povede osobně Martin Vajčner. K ochutnání vybral 7 druhů vín, mezi nimi i taková vína jako víno z kvevri nádoby se 100% terroir Znojemské vinařské podoblasti nebo oranžové víno. Snahou vinařství Vajčner je pracovat v souladu s přírodou už ve vinicích, kde používá pouze biologické postřiky. A protože příroda sama určí, jak vína budou ve výsledku chutnat, tak minimalizuje i zásahy ve sklepě. Vína nejsou ochuzena filtrací ani čiřením a obsahují buď velmi malé, nebo žádné množství přidané síry.Degustace trvá přibližně 1,5 hodiny, a kromě vín hosté ochutnají také vzorek filtrované kávy s popisem a výkladem baristy. Cena je 310 Kč na osobu a je nutná včasná rezervace.

21. březen

Město: Brno

Místo: Brno-Obřany, orlovna, Hlaváčova 20

www stránka: www.orelobrany.cz

Jubilejní 30. ročník výstavy vín proběhne v sobotu 21. března od 10 do 18 hodin v orlovně v Brně-Obřanech. Součástí tradičního koštu hodnocených vzorků vín je předání cen favoritům výstavy a předání diplomů úspěšným vinařům. Zajištěno je bohaté občerstvení a v odpoledních hodinách zahraje cimbálová muzika.

21. březen

Město: Borotice

Místo: Vinné sklepy Lechovice

www stránka: www.vslechovice.cz/4-rocni-obdobi-vyvoje-vina

První řízená degustace ze série degustací 4 roční období vývoje vína, se ve Vinných sklepech Lechovice v Boroticích koná v sobotu 21. března. Připravená je řízená ochutnávka, tematicky navazující ve čtyřech ročních obdobích technologického zpracování. Vývoj vína od sklizně po zralost. Degustace jsou řízeny technologem Janem Hrachovským a sommelierkou Erikou Juránkovou. Cena vstupenky je 210 Kč a permanentku lze pořídit za 700 Kč. Součástí degustace je také malé občerstvení. Degustace je možné absolvovat samostatně, nebo jako sérii degustací za zvýhodněnou cenu.

21. březen

Město: Syrovice

Místo: sokolovna

49. ročník výstavy vín v Syrovicích se koná v sobotu 21. března od 9 hodin v místní sokolovně. Výstava je tradičně spojená s ochutnávkou soutěžních vín.

21. březen

Město: Třebívlice, Vičice, Chrámce a Březno

Místo: vinné sklepy a vinařství

www stránka: www.stredohori.cz/vino-v-ceskem-stredohori

Třetí ročník vinařsko-cestovatelské akce, zaměřené na objevování méně známých vinařství v Českém středohoří proběhne v sobotu 23. března v obcích Třebívlice, Chrámce, Vičice a Březno. Během akce otevřených sklepů návštěvníci ochutnaní unikátní vína z jedinečných míst v Českém středohoří a Podkrušnohoří. Trasu lze začít po celý den u kteréhokoliv ze zapojených vinařů. Mezi sklepy budou v pravidelných intervalech jezdit dva autobusy, které budou pro účastníky zdarma.

21. březen

Město: Kyjov

Místo: dům kultury

www stránka: www.zahradkarikyjov.cz

Josefský košt v Kyjově se koná v sobotu 21. března od 14 hodin v pěkném prostředí Domu kultury. Připraveno je přibližně 700 vzorků vín především regionálních vinařů. Všechny vzorky budou chlazené na předepsanou teplotu. V 15 hodin proběhne slavnostní předání hlavních cen pro šampiony výstavy a následně zahraje k tanci a poslechu cimbálová muzika. Chybět nebude ani bohaté občerstvení.

21. březen

Město: Dolní Bojanovice

Místo: obecní dům

www stránka: www.vsdolnibojanovice.cz

Místní výstava vín obce Dolní Bojanovice proběhne v sobotu 21. března od 14 hodin v obecním domě. Atmosféru doplní od 16 hodin vystoupení cimbálové muziky Stupava.

21. březen

Město: Mělník

Místo: Zámek Mělník

www stránka: www.cechcv.cz

Ples českých vinařů se koná v sobotu 21 března od 19 hodin na zámku pana Jiřího Lobkowicze v Mělníku. Slavnostní setkání českých vín, českých vinařů a všech milovníků slavné tradice českého vína nabídne v průběhu večera ochutnávku nejlepších českých vín.

21. březen

Město: Litoměřice

Místo: Kulturní a konferenční centrum Litoměřice

www stránka: www.mkz-ltm.cz

Ples jara a Přátel vína se koná v sobotu 21. března od 20 hodin v Litoměřicích. Ples jara ve velkém sále a Ples přátel vína v hradních prostorách Kulturního a konferenčního centra. Tyto krásné prostory nabídnou tento večer kvalitní kulturní program a degustace vín přímo od vinařů z Moravy i Čech.

21. březen

Město: Znojmo

Místo: Enotéka znojemských vín Kontakty

www stránka: www.lahofer.cz/cs/hotel

Sobotní vinařské odpoledne proběhne v sobotu 21. března od 15 hodin ve Znojmě. Připravená je komentovaná prohlídka historické části královského města Znojma z paluby zážitkového elektrobusu Znojmáček, zpestřená pohárkem horkého punče a následovaná návštěvou nově otevřené Enotéky znojemských vín, která nabídne k ochutnání 120 vzorků vín znojemské vinařské podoblasti. Vstupné je 550 Kč a zahrnuje kromě prohlídky také degustační kartu do Enotéky s kreditem ve výši 300 Kč. Sraz je v 15 hodin před hotelem Lahofer.

21. březen

Město: Vracov

Místo: sokolovna

Tradiční Josefský košt vín ve Vracově proběhne v sobotu 21. března od 13 hodin v místní sokolovně. Součástí koštu je předání cen starosty města za nejlépe hodnocenou kolekci vín, šampiona, a zvláště oceněných vybraných odrůd. Tradiční košt nabídne ochutnávku lahodných vín, gulášek a nezapomenutelnou atmosféru vinařské slavnosti. Chybět nebude ani tombola a večerní zábava při muzice.

21. březen

Město: Pasohlávky

Místo: kulturní dům

Tradiční košt vín proběhne v sobotu 21. března od 12 hodin v sále kulturního domu v Pasohlávkách. Hosté budou moci ochutnat přibližně 300 vzorků bílých, růžových a červených vín. K tanci, zpěvu a poslechu zahraje cimbálová muzika Kapric. Vstupné je 250 Kč na osobu.

21. březen

Město: Horní Bojanovice

Místo: Areál volného času

www stránka: www.zahradkarihornibojanovice.cz

Tradiční výstava vín se uskuteční v sobotu 21. března od 13 hodin v sále kulturního domu v Horních Bojanovicích. Na výstavě spojené s ochutnávkou se představí vzorky vín nejen z Horních Bojanovic, ale i z okolních obcí. K ochutnání je připraveno více než 450 vzorků vín především ročníku 2019, ale i ročníků starších. Během výstavy je zajištěno tradiční občerstvení a k tanci, poslechu a příjemné náladě zahraje cimbálová muzika.

21. březen

Město: Valtice

Místo: Vinařská ev. č. 47

www stránka: www.valtickepodzemi.cz

Tradiční víkendový večer se sklenkou lahodného vína Valtického Podzemí za doprovodu cimbálové muziky proběhne v sobotu 21. března od 18 hodin. Připravený je opět jedinečný večer spojený se zážitkovou turistikou v charismatickém podzemním městě vína, unikátním labyrintu historických vinných sklepů.

21. březen

Město: Moravský Žižkov

Místo: kulturní dům

www stránka: www.zizkovstivinari.eu

Místní výstava vín v Moravském Žižkově se koná v sobotu 21. března od 13 hodin v místním kulturním domě. Připravena je ochutnávka téměř 650 vzorků vín od místních a okolních vinařů a místní občerstvení. K tanci a poslechu zahraje cimbálová muzika.

21. březen

Město: Dolní Kounice

Místo: zámecká sýpka

www stránka: www.bratrstvo1737.cz

Tradiční výstava vín proběhne v sobotu 21. března v prostorách zámecké sýpky v Dolních Kounicích. Jedná se o jedinečné spojení honosných prostor sýpky kounického zámku a jejího okolí s víny od místních a přespolních vinařů, kterým každoročně dominuje Kounická Frankovka. V pozdějších hodinách bude hrát k poslechu cimbálová muzika.

21. březen

Město: Moravské Budějovice

Místo: sály MKS Beseda

www stránka: www.vsmb.wz.cz

24. ročník ochutnávky jihomoravských vín proběhne v sobotu 21. března od 10 do 23 hodin v sálech MKS Beseda v Moravských Budějovicích. Zastoupena jsou Vína ze všech vinařských podoblastí Moravy, což umožňuje porovnání vín stejné odrůdy. Degustovaná vína pocházejí od malých vinařů i renomovaných vinařství. Slavnostní zahájení ochutnávky a předání diplomů oceněným vinařům proběhne ve 14 hodin. Hosté se mohou jako každý rok těšit na kvalitní vína, bohaté občerstvení a od 15 hodin také na cimbálovou muziku Sylván.

21. březen

Město: Znojmo

Místo: štukové sály Louckého kláštera

www stránka: www.znojkost.estranky.cz

31. ročník výstavy vín znojemské vinařské podoblasti proběhne v sobotu 21. března od 9 do 21 hodin ve štukových sálech Louckého kláštera ve Znojmě. Znojemský košt je nejdůležitější přehlídkou vín znojemské vinařské podoblasti, kterou od roku 1989 organizuje spolek Sdružení znojemských vinařů. Přehlídka vín je spojená se soutěží Král vín Znojemského koštu a soutěží rosé vín Pečeť znojemských měšťanů. Tradiční je i účast kolegů z mikroregionu Retzer Land v Rakousku.

24. březen

Město: Brno

Místo: Vinný sklep Moravské banky vín, Hlinky 106

www stránka: www.bankavin.cz

Gastro, prodejní přehlídka vín, proběhne v úterý 24. března ve Vinném sklepě Moravské banky vín v Brně. Přehlídka nabídne k ochutnání více než 200 vzorků vín z více než 40 vinařství. Zájemci si chutnaná vína mohou na místě zakoupit, pro tento den za velmi zajímavé ceny. Akce začíná ve 13 hodin a poslední sklenka bude nalita v 19 hodin. Konzumační poplatek je 350 Kč.

27. březen – 29.březen

Město: Hustopeče

Místo: Dukelské nám.

www stránka: www.slavnosti-mandloni.cz

Slavnosti mandloní a vína se konají o víkendu 27. – 29. března tradičně na Dukelském náměstí a v mandloňových sadech v Hustopečích. Dukelské náměstí se promění v jednu velkou gastro zónu. Svá nejlepší jídla zde představí vybrané restaurace a bistra a opět si buďte jistí, že všechny pokrmy budou mít společného jmenovatele, mandli! Součástí akce jsou otevřené sklepy a nejrůznější mandlové speciality. Vína místní produkce mohou návštěvníci ochutnat na nádvoří domu U Synků a ve stálé vinařské expozici. V neděli se pak program přesune pouze do mandloňových sadů a otevřeno budou mít opět i místní vinaři.

28. březen

Město: Želešice

Místo: Klub vinařů – vinárna u Kulaté

www stránka: www.vinarizelesice.cz

32. ročník tradiční výstavy vín spojené s ochutnávkou proběhne v sobotu 28. března od 13 hodin v Klubu vinařů ve vinárně U Kulaté v Želešicích. Ochutnávku doprovodí k tanci i poslechu vystoupení cimbálové muziky.

28. březen

Město: Vlčnov

Místo: Klub sportu a kultury Vlčnov

www stránka: www.vlcnov-vinari.eu

Tradiční výstava vín s ochutnávkou proběhne v sobotu 28. března od 14 hodin v Klubu sportu a kultury ve Vlčnově. Loňský ročník poprvé nabídl kategorii nehodnocených tzv. „sponzorských“ vín od známých i méně známých vinařství a na základě dobré odezvy bude jejich nabídka letos rozšířena. Návštěvníci tak mohou ochutnat mnoho pěkných vzorků z různých krajů a zemí. Tato vína nebudou hodnocena komisí. O prezentaci hodnocených vín, zejména z produkce malovinařů, návštěvníci koštu také nepřijdou. Tato kulturní nekomerční akce nabízí příjemné odpoledne v dobré společnosti vinařů a příznivců vína. Vstupné je 100 Kč a zahrnuje ochutnávku všech vystavených vzorků!

28. březen

Město: Šardice

Místo: obec, vinné sklepy

www stránka: www.vinozesardic.cz

Jarní otevřené sklepy šardických vinařů proběhnou v sobotu 28. března od 11 hodin ve vinných sklepech v Šardicích. Celou akci doprovází zpěvem mužské sbory z okolí. K ochutnání budou kvalitní vína místních vinařů a po uzavření sklepů je připraveno večerní posezení s cimbálovou muzikou. Každý vinař zde zkrátka nabídne to nejlepší víno co má a samozřejmě také chutné pohoštění.

28. březen

Město: Bošovice

Místo: kulturní dům

Josefský košt, místní výstava vín, se uskuteční v sobotu 28. března od 14 hodin v sále kulturního domu v Bošovicích. Kromě lahodných vín a bohatého občerstvení se mohou hosté těšit na doprovod cimbálové muziky.

28. březen

Město: Němčičky (okr. Břeclav)

Místo: kulturní dům

www stránka: www.modrehory.cz

Tradiční košt vín proběhne v sobotu 28. března v kulturním domě v Němčičkách. Košt pořádají místní vinaři a srdečně zvou všechny milovníky vína k ochutnávce místních vín a doplněné pestrým občerstvením.

28. březen

Město: Vranovice

Místo: vinné sklepy, obec

První ročník akce otevřených sklepů pořádají vinaři z Vranovic v sobotu 28. března. Místní vinaři nabídnou k ochutnání nejlepší vína ze své produkce i místní speciality na grilu a další lokální pochutiny. Ochutnávku moravských vín doprovodí také cimbálová muzika. Své sklepy otevře už v 11 hodin 10 – 12 místních vinařů.

28. březen

Město: Hrušky (okr. Břeclav)

Místo: nová multifunkční hala základní školy

www stránka: www.hrusky.net

Přehlídka vín a sýrů se uskuteční v sobotu 28. března od 10 do 22 hodin v multifunkční hale základní školy v obci Hrušky. 19. ročník výstavy je koncipován jako přehlídka vín a bude spojen s ochutnávkou sýrů z malých českých mlékáren. Během přehlídky vín z Podluží, blízkého okolí a dalších Moravských a Českých podoblastí hosté ochutnají vína od malých vinařů, menších vinařství i od velkých vinařských firem. Bohaté občerstvení je zde samozřejmostí a pro dobrou náladu zahraje hrušecká cimbálová muzika.

28. březen

Město: Rakvice

Místo: sál sokolovny

www stránka: www.vinari-rakvice.cz

tradiční výstava vín se koná v sobotu 28. března od 13 hodin v sále sokolovny v Rakvici. Tradiční košt nabídne stovky vzorků vín od místních i okolních vinařů a chybět nebude ani doprovod cimbálové muziky. Hosté se mohou těšit také na oblíbenou soutěž v tahání vína koštýřem.

Více vinařských akcí na www.vinazmoravy.cz, www.vinazcech.cz.

Dále trvá:

24. únor – 21. květen

Město: Tábor

Místo: hotely, restaurace, vinotéky,…

www stránka: www.festival-vina.cz

Táborský festival vína 2020 se koná od 24. února do 21. května v hotelech, restauracích a vinotékách města Tábor. 12. ročník unikátního multikulturního festivalu, v originálním programu padesáti akcí opět spojuje víno, kulturu a jídlo. Letošní ročník nabídne mnoho novinek. Tou zásadní je, že velký košt v Hotelu Palcát bude jen jeden, zato putování za vínem táborskými historickými sklepy a podzemí proběhne díky velkému zájmu dvakrát. Návštěvníci festivalu budou opět moci koštovat vína na dílčích degustacích, ať už sólově, nebo v kombinaci s pokrmy. Ty uvaří ti nejlepší kuchaři. Festival chystá například napínavý kuchařský duel, v němž se utkají čeští kuchařští olympionici Martin Svatek a Martin Pudil. Kuchaři z Thiru pro změnu chystají pokrmy na ohni či hravou, zábavní večeři s detektivkou, Terasa Jordán připraví asijskou kuchyni či vegetariánskou mánii. Ani letos nechybí večeře s víny a muzikou, a to s moravskou cimbálovou i americkou jazzovou. Bohatý program pro nejmenší nabídne například degustaci limonád. Velkou novinkou je pak premiéra třetího dílu vinařského filmu Bobule, při níž na Táborský festival vína dorazí herci i producent snímku vinařství Vican.

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*