Zapojit co nejvíce lidí a připomenout jim přínosy pohybu je cílem Evropského týdne sportu, který pořádá Evropská komise. Celá Evropa se bude od 10. září do 2. října 2016 hýbat. Pořadatelé mysleli i na nejmenší v projektu ALCIS2 (Aktivní učení pro děti ve školách) a české děti se budou pohybem hlavně bavit!

Různé děti
Evropský týden sportu chce rozhýbat dospělé i děti! Foto: www.imagio.cz

Podle aktuálních průzkumů v Evropě cvičí nebo sportuje pravidelně pouze 11 % mladých lidí ve věku 15–24 let a 17 % se pravidelně zapojuje do jiných forem fyzických aktivit. Z této věkové skupiny celých 46 % uvádí jako překážku v pravidelném provozování sportu nedostatek času. Znepokojivá jsou i čísla výskytu nadváhy a obezity u školních dětí.

V Evropě má každé jedno z pěti dětí nadváhu nebo je obézní. V ČR trpí těmito problémy téměř 25 % chlapců a 12 % dívek od 10 do 16 let. Klíčem ke zdraví je právě fyzická aktivita, a proto právě na ni se soustředí v rámci Evropského týdne sportu projekt ALCIS2.

Každé páté dítě v Evropě trpí nadváhou

Děti na startu
Spousta zajímavého cvičení a představení netradičních sportů. Foto: Jaroslav Appeltauer

„Cílem projektu je navázat spolupráci mezi základními a středními školami a evropským fitness sektorem. ALCIS2 proběhne v deseti zemích EU a u nás ho realizuje Český svaz aerobiku a fitness FISAF.cz formou nesoutěžních lekcí skupinového cvičení a výukových lekcí s jejich pedagogy, jejichž cílem je zapojit děti do fyzických aktivit, které je budou především bavit,“ říká Jana Havrdová, prezidentka Českého svazu aerobiku a fitness FISAF.cz, který čerpá ze zkušeností ze svého celorepublikového projektu Děti na startu.

Ve školách tak na žáky a studenty čekají během šesti týdnů dvě praktické lekce skupinového cvičení s fitness profesionály a čtyři výukové lekce, které by měli absolvovat se svými učitelkami. Prostřednictvím „Diáře mého pohybu“ a doprovodné „Příručky pro pedagogy“ vysvětlí odborníci dětem přínosy pravidelného pohybu a naučí je sestavit si svůj vlastní pohybový plán. „Děti by nakonec měly vytvořit Manifest pohybové aktivity a tím vyzvat k pohybu i své nejbližší. Za jejich úsilí je společnost Nestlé v soutěži o nejlepší Manifest odmění krokoměry,“ upřesňuje Jana Havrdová s tím, že Evropský týden sportu zpestří také komplexní program nutričního vzdělávání školních dětí Nestlé Healthy Kids. Odborníci zábavnou formou seznámí děti se zdravou stravou i s vyváženým životním stylem, ke kterému pohyb a sport bezesporu patří. „Byli bychom rádi, aby studenti, na něž je nyní projekt ALCIS2 zaměřen, patřili v budoucnu mezi ty, kteří budou moci říct, že sport a fyzická aktivita jsou samozřejmou a pravidelnou součástí jejich každodenního života: nikoliv jen v průběhu Evropského týdne sportu, ale dlouhodobě.“

 

Alarmující čísla:

  • 1 z 5 dětí v Evropě má nadváhu nebo je obézní.
  • Evropské děti tráví pouze 5 % času školní docházky fyzickými aktivitami.
  • Méně než 10 % školou povinných dětí splňuje požadavky Pokynů Světové zdravotnické organizace pro podporu fyzické aktivity.

Projekt ALCIS2 neboli Aktivní učení pro děti ve školách zaštiťuje v ČR Český svaz aerobiku a fitness FISAF.cz, který patří mezi nejaktivnější sportovní svazy u nás. Sdružuje na 80 sportovních klubů, 2 500 aktivních členů a každoročně pořádá přibližně 40 sportovních soutěží. Je nejstarší vzdělávací organizací v oblasti fitness vzdělávání a řídí celorepublikové osvětové projekty Děti na startu a Česko se hýbe.

Více na www.fisaf.cz

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*