Děti, které tráví většinu dne v uzavřených místnostech, jsou nejen ošizené o zajímavé zážitky, ale chybějící kontakt s přírodou má nepříznivý vliv i na jejich kreativitu, hrubou motoriku a sociální dovednosti. Proto je na nás, dospělých, abychom je brali do přírody co nejčastěji. Přinášíme rady, jak zabavit děti při podzimní i zimní vycházce.  

Výlet s dětmi, Malý dobrodruh
Na výlet do přírody se vypravte společně s dětmi. Foto: www.fotoguru.cz

Psychologové mluví o tom, že u dnešních dětí dochází k odcizení od přírody v důsledku současného životního stylu. Děti tráví většinu dne ve školkách, školách, hernách, domů je pak rodiče přepravují auty nebo prostředky hromadné dopravy. Na pobyt venku už nezbývá čas. Jenže přirozený kontakt s přírodou je důležitý pro dětskou kreativitu, hrubou motoriku i sociální dovednosti. Proto bychom měli hlavně o víkendech využít každou volnou chvilku a vydat se s dětmi ven. To nebývá problém za hezkého počasí, ale na co je nalákat teď na podzim, když se ochladilo, je pošmourno a navíc často prší?

„Mně osobně se nejvíce na výletech s dětmi osvědčily dvě věci – vyvolat u nich zájem o přírodu a okolní svět a zapojit je do nějaké bojovky. Když dětem ukážete často snadno přehlédnutelné věci a jevy z přírody a názorně jim je popíšete, získáte si jejich plný zájem na dlouhé minuty, někdy i hodiny. Když jsou děti příliš rozjívené a běžné fígle s ukazováním veverek, vlnek na hladině či roztodivných hub nezabírají, je na čase vytáhnou větší kalibr – a sice bojovku. Dá se hrát budkovaná (počítají se budky na stromech, kdo první vidí, získává bod), hledají se houby nebo se hádají názvy stromů… Ovšem někdy ani to nezabere a pak se musí hledat poklad, anebo soutěžit o pamlsky,“ prozrazuje své osvědčené fígle Vít Hruška z outdoorového portálu 4camping.cz, který nabízí veškeré vybavení do přírody.

Kompas místo navigace

Výlet do přírody je také skvělou příležitostí, jak děti nejen rozpohybovat, ale naučit je i něco nového a podpořit jejich zručnost. Proto je dobré vybavit se na vycházku pomůckami, které děti zaujmou a zabaví. „My nikdy nevyrážíme bez míče a bez starého pečiva na krmení kachen a ryb na rybníku. A všichni jsme vybaveni krokoměry, abychom si mohli na konci cesty porovnat, kolik jsme toho nachodili,“ svěřuje své tipy Jana Havrdová, prezidentka Českého svazu aerobiku a fitness FISAF.cz a jedna z organizátorek projektu Děti na startu, jehož cílem je podpořit pohybovou aktivitu dětí.

Vít Hruška ji ještě doplňuje: „Doporučuji vzít s sebou kromě fotoaparátu i dalekohled, s nímž je pozorování přírody mnohem zajímavější, a samozřejmě kompas. Říkám dětem, že je fajn, když máme v mobilu navigaci, ale bylo by hloupé neumět se orientovat podle obyčejného kompasu. A ještě si dovolím přidat jednu radu – teď na podzim bývá brzy tma, proto se vyplatí vybavit sebe i děti čelovkami, díky nimž bude návrat domů nejen bezpečnější, ale ještě dobrodružnější.“

Kompas Easy Camp Map Compas Mirror je vybavený zrcátkem, směrovkou svítící ve tmě, svahoměrem, lupou, silikonovou podložkou pro lepší tření a otáčejícím se ciferníkem. Lze ho složit do kompaktního balení a obsahuje označení pro měření na mapě. Koupíte na 4camping.cz za 183 Kč.

Křesadlo Pinquin Firestarter Box je vyrobeno z magneziové slitiny v novém kompaktním balení. Jiskra o teplotě 3 000 °C zaručeně zapálí oheň za jakýchkoliv povětrnostních podmínek. Životnost 5 000 – 12 000 škrtnutí! Koupíte na 4camping.cz za 232 Kč.

Čelovka Trimm Mini vyniká moderním designem a nízkou hmotností. Pásek vyrobený z vysoce kvalitního elastického materiálu zajišťuje dobrou ventilaci a menší tlak na hlavu. Koupíte na 4camping.cz za 285 Kč.

Krabička poslední záchrany Yate se hodí každému táborníkovi či výletníkovi do přírody. Je odolná proti vlhkosti a najdete v ní vše nutné pro přežití. Koupíte na 4camping.cz za 270 Kč.

Dalekohled Frendo 8×21 ocení každý, kdo se rád toulá přírodou. Je malý, kompaktní, velmi lehký a skladný, vybavený 8násobným optickým zoomem a objektivem 21 mm. Přiblížený obraz má vynikající jas. Koupíte na 4camping.cz za 696 Kč.

4camping.cz je outdoorový portál, který nabízí veškeré vybavení do přírody od stanů, přes spacáky, karimatky, oblečení, obuv, kempinkový nábytek, věci na vaření až po nejrůznější doplňky, jako jsou batohy či čelovky. Především tady ale v rubrice Poradna najdete spoustu praktických tipů a doporučení odborníků.

Více na www.4camping.cz

 

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*