Už kolem druhého roku života je dítě schopno udržet kreslicí náčiní a předvést svou první uměleckou tvorbu. Pokud mu nabídnete pomůcky přizpůsobené jeho věku, bude moct všestranně rozvíjet své schopnosti. A třeba razítka pro nejmenší hodnotí odborníci jako vhodnou pomůcku i při vzdělávání dětí se speciálními potřebami.

Aladine psací náčiní
Správné kreslicí náčiní všestranně rozvíjí dovednosti batolat. Foto: www.aladine.cz

„Během prvních dvou let života se dítě učí koordinovat své pohyby. Učí se obratně a cíleně uchopovat předměty, manipulovat s nimi. Okolí by mu v té době mělo nabízet dostatek podnětů, které ho k této činnosti budou motivovat. Právě kolem druhého roku života je už dítě schopné udržet kreslicí náčiní a předvést první malůvky. Už v tuto dobu mu můžeme nabídnout psací náčiní přizpůsobené jeho věku, jako jsou kreslicí kuličky, které dítě pohodlně uchopí celou dlaní. Špetkové držení, což znamená držení tužky v prstech, se totiž začíná objevovat až okolo třetího roku,“ vysvětluje Martina Linková z portálu Aladine.cz, který je zaměřený na rozvíjení tvůrčích schopností dětí i dospělých. Zároveň připomíná nutnost poskytnout hned při prvních pokusech malému malíři dostatečně velký formát papíru. Tím, že dítě využije větší kreslicí plochu, uvolňuje při malování celou svou ruku od zápěstí po rameno.

Razítka zklidní i neposedu

Aladine kouzelné obrázky
Kouzelné obrázky nadchnou nejen batolata, ale i jejich rodiče. Foto: www.aladine.cz

A jak první výtvarné pokusy se speciálním kreslicím náčiním prožívají samy děti? Ze zkušeností Martiny Linkové vyplývá, že nadšená jsou nejen batolata, ale i jejich rodiče. „Zrovna v neděli jsme měli kurz Kašpárkohraní. S malým klučíkem, kterému nebyly ani dva roky, jsme na dílničce strávili desítky minut. Rodiče byli nadšeni, že „takto dlouho nikdy nemaloval“… – a ano, bylo to tím, že jsme spolu tiskali, ale neomezili jsme se jenom na hloupé bouchání razítkem na papír. Ukázali jsme si, jak zvířátka obtisknout pomalu, aby je to nebolelo, jak objevit na každém obrázku spousty detailů, přidávali jsme pomalu další zvířátka. Počítali jsme je a hledali ta nejoblíbenější. Další dlouhé minuty nám vydrželo obrázky vybarvovat. Štětec s nádržkou na vodu byl naprosto fascinující nástroj. Každému zvířátku jsme dali barvičku, hladili ho štětcem, učili jsme se štětec lépe uchopit. Rodiče nechtěli věřit, že jejich dítě, o kterém si mysleli, že neposedí ani chviličku, nechtělo z dílničky odejít.“

Zábava a pomoc v jednom

Také odborníci považují razítka pro nejmenší děti za výbornou pomůcku přispívající k všestrannému rozvoji jejich schopností. Přínosem mohou být i v případě, kdy se dítě potýká s některým typem postižení. „Razítka pro malé děti od 18 měsíců StampoBaby umožňují dětem v raném věku zlepšit motorickou koordinaci prstů a rukou, zkvalitňují koordinaci očí a rukou. Rozvíjejí grafomotoriku, optické vnímání, optickou paměť a koordinaci na ploše. Přiměřeně rozvíjejí logické myšlení a paměť, jsou vhodné pro rozvíjení interakce v komunikaci. Rozvíjejí a zkvalitňují estetické vnímání. Výrazněji rozvíjejí slovní zásobu, fantazii a představivost. Vysoce také oceňujeme ergonomický tvar, měkkost, odolnost materiálu, který umožňuje bezproblémovou manipulaci pro dětskou ruku i pevný a lehký úchop. Razítka jsme zkoušeli u dětí s různým postižením a výsledek nás příjemně překvapil,“ konstatuje Doc. Mgr. Margita Schmidtová, PhD., z Katedry speciální pedagogiky na Pedagogické fakultě v Bratislavě.

Aladine StampoBaby
Razítka StampoBaby. Foto: www.aladine.cz

Razítka pro malé kreativce

Sada 5 razítek pro děti už od 18 měsíců StampoBaby. Razítka mají snadný úchop a budou děti bavit! K dostání v různých motivech pro kluky i pro holčičky na www.aladine.cz za 399 Kč.

Aladine Kouzelné obrázky
Kreativní sada kouzelné obrázky. Foto: www.aladine.cz

Kouzelné obrázky

Kreativní hrací sada obsahuje fixy, omalovánky a kouzelný zmizík. Navíc také razítka a kouzelný inkoust. Vybarvené plochy mění barvu! Koupíte na www.aladine.cz za 290 Kč.

Aladine Vodní štětce
Vodní štětce. Foto: www.aladine.cz

Vodní štětce

Sada tří štětců, které mají integrovaný zásobník na vodu, z něhož teče do štětin malé množství vody. Díky této úpravě můžete dopřát radost z tvoření vodovými barvami už nejmenším dětem od 2 let bez rizika převržených kelímků! Koupíte na www.aladine.cz za 290 Kč.

 

 

AladinE se snaží rozvíjet kreativitu a tvořivost dětí i dospělých prostřednictvím svých workshopů i pomocí kvalitních kreativních pomůcek, zejména nejrůznějších razítek určených k potiskům na papír a textil. Díky nim můžou děti i dospělí aktivně naplnit volný čas, rozvíjet svoji fantazii a vyrobit si vlastnoruční a originální obrázky, oblečení nebo doplňky do interiéru.

Více na www.aladine.cz

 

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*