Přemýšlíte, čím zaujmout dospívající děti? Vsaďte na touhu po originalitě, která je pro jejich věk tak typická, a na textilní techniky, v nichž se tvoří pomocí sprejů a razítek.

Spreje a razítka Aladine
Spreje a razítka u teenagerů vedou. Nechte je experimentovat! Foto: www.aladine.cz

Obstarat si zábavu je dnes pro dospívající snadné – mobil nebo tablet jsou vždy po ruce. Pokud však teenageři nemají být pouhými konzumenty zábavy, ale mají se na ní tvůrčím způsobem podílet a rozvíjet tak svoji osobnost, je třeba vynaložit více energie a pozornosti. Jak ale vyplývá ze zkušeností lektorů, když se správně trefíte do toho, co teenagery baví a co je právě „in“, snadno se nechají zlákat a pro tvoření se nadchnou.

Spreje fascinují

A co tedy na adolescenty nejlépe zabírá a jaké tvůrčí techniky jsou jim nejbližší? „Bez zaváhání vám můžu odpovědět, že to jsou barvy ve spreji. Děti fascinuje, když se jim pod rukama mění bílé tričko na barevné. Jako by v každém z nás dřímal tak trochu sprejer. Za mokra se spreje do sebe zapíjejí a vzájemně se míchají a vytvářejí nové odstíny. Při použití se šablonou pak vznikají vzory, které dekorují velké plochy. U adolescentů jednoznačně vede obliba textilního tvoření. Zdobí se trika, baťohy, tenisky, tašky, šátky… Prostě věci, které pak děti mohou nosit a ukazovat je. Ovšem musí být trendy,“ upozorňuje Martina Linková z portálu Aladine.cz, který je zaměřený na rozvíjení tvůrčích schopností dětí i dospělých.

Kreativita a originalita se cení

Tričko Aladine
Zejména dospívající dívky rády vyrábějí vlastní originální trika. Foto: www.aladine.cz

Obchody překypují nabídkou módního oblečení – je vůbec možné, aby tomu konkurovalo vlastnoručně vyrobené tričko? „Absolutně. Vždyť takový kousek má mnohem vyšší hodnotu, protože je originál a nedá se nikde koupit. Jak se zdá, mezi -náctiletými hraje prvek jedinečnosti čím dál větší roli a kreativita a nápaditost jsou uznávané hodnoty. Často se v kurzech setkávám s tím, že zejména dospívající dívky rády vyrábějí trika pro kamarády. Mezi motivy vládnou celosvětová témata, třeba symboly velkoměst – New York, Londýn, Paříž; hudební motivy – nástroje, sluchátka, notová osnova; a u dívek ještě přírodní motivy – ptáčci, sovy, motýli. Stále jsou oblíbené mandaly a šablony připomínající minecraft,“ přibližuje trendy mladých Martina Linková.

A trika prý rozhodně musí mít nápisy. Ne jména, spíš hesla v angličtině, například: Dream, believe, smile, Be brave, smile… Buď jsou na šabloně, nebo si je děti pomocí razítek natisknou či napíší volně konturou.

Nechte je tvořit naplno

A jak tedy postupovat, chcete-li ve svém teenagerovi probudit tvůrčího ducha? „Určitě zvolte partnerský přístup. Je potřeba se naladit na jeho strunu a jít mu vzorem. Když se sami nadchnete pro tvoření a začnete, rád se přidá. Za „svalnatými řečmi“ se totiž často schovávají stále ty hravé, zvědavé děti,“ konstatuje Martina Linková z portálu AladinE a Magda Gieslová z Kozího krámku v Šumperku, jejímiž kurzy projde měsíčně až 1 000 dětí, k tomu dodává: „U -náctiletých se mi osvědčilo nechat je experimentovat. Dám jim k dispozici tekuté barvy na textil ve spreji, šablony na vytvoření podkladu a velká razítka určená k potisku textilu, i když – díky textilním razítkovacím polštářkům je dnes možné dostat na tkaninu jakékoliv razítko. Vždy dekorujeme obě strany trička nebo tašky, protože děti potřebují vidět, co barvy umí, jak se chovají, potřebují si vychutnat tvoření naplno.“

Nažehlovací nálepky na textil
Nažehlovací nálepky na textil. Foto: www.aladine.cz

Tipy, jak zabavit puberťáka:

StampoTextile, Londýn – New York: Sada 11 ks univerzálních gumových razítek na pěnové hmotě s hlubokou texturou. Velikost motivů od 2,5 do 11,5 cm. Součástí balení je polštářek s černou textilní barvou. Koupíte na www.aladine.cz  za 380 Kč.

Dárková sada tekutých barev se šablonkou – Ananas: Sada tří textilních barev s rozprašovačem (žlutá, modrá a černá – 50 ml, šablona ananas). Koupíte na www.aladine.cz  za 280 Kč.

Nažehlovací nálepky na textil – Sluchátka: Nálepky k dozdobení textilu jednoduše nažehlíte. Koupíte na www.aladine.cz  za 110 Kč.

 

Více na www.aladine.cz

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*