Malý dobrodruh – Dovolená s dětmi

1 den v Berlíně

Berlín je ideálním místem pro jednodenní výlety. Za pár hodin stihnete vidět hned několik památek, mezi které patří televizní věž, Berliner Dom, Braniborská brána, Reichstag i Židovský památník. A dokonce vám zbyde i čas na ochutnávku pravého berlínského currywurstu. A pozor: autobusy Eurolines vás tam i zpět do 15. června zavezou jen za 900 Kč!

Berlín, Malý dobrodruh
Užijte si pohled na Berlín. Foto: Kristýna Sojová

Jak cesta na otočku funguje? Ráno v 7:00 nastoupíte do autobusu Eurolines, který vás v 11:30 dopraví do Berlína, v 19:00 se vydáte domů předat krásné zážitky blízkým. Zpáteční jízdenky do Berlína i Mnichova až do 15. 6. pořídíte za 900 Kč (z Brna 1 310 Kč)! V autobusech Business Class máte rozšířený prostor na nohy a zdarma WiFi v ČR i v zahraničí, zásuvky 230 V, denní tisk, časopisy a 0,5 l lahvičky vody. Více na www.eurolines.cz

Znáte legendu o berlínské televizní věži?

Už jste slyšeli, že se papež pomstil Berlíňanům? Ale už v roce 1969, kdy byla slavnostně otevřena berlínská televizní věž, která v té době patřila se svými 368 metry k největším evropským budovám. A představte si, že si dokonce dovolila převyšovat věže všech berlínských kostelů. Papež to tak nemohl nechat, a tak se tehdejší komunistické straně, která věž nechala postavit, rozhodl pomstít a využil k tomu slunce. To když ráno na věž zasvítí, tak se na zlatavém povrchu věže zázrakem objeví kříž.

Braniborská brána poblíž slavného hotelu

Braniborská brána je místem, kde se nevěsty a ženichové fotografují do svého svatebního alba. Fotografie u brány, která sloužila v 18. století k výběru mýtného, má něco do sebe. To věděl i Napoleon, který jednoho dne ukradl dominantu brány, sochu řecké bohyně vítězství. Ta byla později Berlínu opět navrácena a tak se jí můžete opět do sytosti kochat.

Reichstag ze skla

Německá politika by měla být průzračná jako studánka. Transparentnost je prý klíč k poctivému státu, a proto se Berlíňané rozhodli pro výstavbu Říšského sněmu použít 3 000 m2 skla, které před rozbitím chrání 8 tun oceli. Výhodou jednodenního výletu je, že s sebou nemáte žádná zavazadla, a tak si stáním v dlouhé frontě na prohlídku nezničíte záda z těžkého batohu a ochranka se vámi při kontrole u vstupu nebude dlouho zabývat. Skleněná kopule za čekání rozhodně stojí.

Židovský památník z kvádrů

Projděte se mezi 2711 betonovými kvádry. Foto: Kristýna Sojová

Nedaleko Braniborské brány a Reichstagu leží památník, který byl postaven na památku zavražděného židovského obyvatelstva. Památník je složen z 2 711 kvádrů o různé výšce, které jsou veřejnosti přístupné celých 24 hodin. Dnešní mládež však památník dostatečně nectí, a tak zde určitě uvidíte postávat ochranku, u které vám žádná nepatřičnost neprojde. Nehrozí ani poničení kvádrů moderním graffiti uměním. Kvádry jsou totiž nastříkány speciálním chemickým prostředkem, který zabraňuje poničení památky.

Berliner Dom na každé fotografii

S dětmi do Berlína za kulturou i zábavou. Foto: Kristýna Sojová

Kde vznikají všechna „selfíčka“? No přece před Berlínskou katedrálou. Stačí se postavit před budovu, usmívat a stisknout spoušť na svých chytrých telefonech.  Berliner Dom je něco jako památková topmodelka, která se objevuje na tisících fotografiích. I když by se kvůli svému věku (550 let) dala považovat za seniorku, je u turistů stále na prvním místě mezi nejnavštěvovanějšími památkami Evropy. Pokud máte jen trochu kondičku, pak zdolat 270 schodů pro vás bude hračka. A kam že vedou? Přímo na vrchol katedrály, odkud můžete objektivně zhodnotit krásu Berlína. A pozor, nezapomeňte, že nikdo nesmí domů odjet bez minimálně jedné fotografie před Berlínskou katedrálou. Ty musíte ještě během cesty domů nasdílet na Facebook, aby vám všichni mohli tiše závidět. Štěstí, že v autobusech Eurolines je WiFi připojení v Česku i zahraničí. Můžete tak sledovat, jak se fotografie líbí vašim přátelům.

Tajný tip: Berlín není jen domovem architektonických skvostů, ale také netradičního jídla. Už jste zkusili currywurst, klobásu zalitou kečupovou omáčkou s curry? Tato specialita se poprvé světu představila roku 1949 a od té doby jej najdete na každém rohu v Německu. V Berlíně je ovšem jeho největším konkurentem Döner Kebab, který s sebou přinesla turecká komunita. Chlebová placka plněná grilovaným masem, zeleninou a omáčkami se stala oblíbeným jídlem všech, kdo mají na oběd jen pár minut. Kdo vyhraje gurmánskou bitvu?

Více informací www.eurolines.cz

Exit mobile version