Malý dobrodruh – Dovolená s dětmi

5 x severní Itálie, jak ji neznáte

Trhy v Bolzanu, Malý dobrodruh
Trhy v centru Bolzana jsou vyhlášené. Foto: Suedtirol.info

Itálie je pro většinu lidí symbolem romantiky, pohody a tepla. Pro mnohé je synonymem skvělých fotbalových klubů, mekkou výhodných nákupů, antických památek a výborného vína. Nově vás do Bolzana, Verony, Milána, Turína a Brescie zavezou autobusy Eurolines.

Bolzano nadchne gurmány i milovníky památek

Romantika Itálie, solidnost a pečlivost Rakouska, nádherná krajina pod Dolomity a vynikající víno – to a mnohé další najdete v Bolzanu, hlavním městě provincie Jižní Tyrolsko. Za návštěvu stojí starobylé centrum s vyhlášenými trhy, na kterých seženete farmářské produkty jako sýry, špek nebo lahodná vína. Hlavní tepna města vede z náměstí Waltherplatz/Piazza Walter, kde si můžete v nesčetném množství příjemných restaurací dát „aperitivo“, nejlépe Veneziano, což je prosecco a aperol se sodou. Nepřežeňte to však, aby se vám nezastřel zrak při pohledu na krásnou gotickou katedrálu z 12. století. A pak už vzhůru do okolních uzoučkých uliček lemovaných starými domy s bohatými fasádami – právě tady seženete řemeslné výrobky; italské národní značky najdete v ulici Laubengasse/Via dei Portici s unikátním středověkým podloubím. Zdejší unikát je však trochu jiného rázu – je jím ledový muž Ötzi, nejstarší vlhká mumie na světě. Dnes spočívá v Archeologickém muzeu v Bolzanu a míří za ním turisté z celého světa. Stejně dech beroucí je výhled na Bolzano a nedaleké Dolomity z náhorní plošiny Oberbozen/Soprabolzano, kam vás vyveze obří lanovka. I to je zážitek. Autobusy Eurolines vás do Bolzana zavezou za 1300 Kč za jednosměrnou jízdenku.

Verona (nejen) pro zamilované

S Benátkami je Verona nejvyhlášenějším městem severní Itálie. O tom, že je tady čím se kochat, ostatně svědčí i to, že právě do Verony zasadil děj své slavné tragédie Romeo a Julie anglický dramatik William Shakespeare. Unikátní atmosféra města, které se zastavilo v čase, nadchne i svou polohou. Leží asi 30 kilometrů od Gardského jezera a hned ze tří stran ho obtéká řeka Adige. Od roku 2000 je jeho centrum na seznamu světového dědictví UNESCO a za jeho krásou míří turisté z celého světa. Zastavte se na tržišti Piazza delle Erbe, kochejte se pohledem na okolní měšťanské domy a paláce, slavnou fontánu, nahlédněte do renesančního Palazzo Maffei se středověkou věží a hojně fotografovaným točitým schodištěm uvnitř.  Anebo se vydejte do třetího největšího amfiteátru světa, kde dodnes vystupují velcí umělci. Především ale nezapomeňte, že jste v městě milenců – na vyznání lásky třeba v parku Giardino Giusti, veronské oáze klidu, se jen tak nezapomíná. Autobusy Eurolines vás do Verony zavezou za 1600 Kč za jednosměrnou jízdenku.

Verona je městem zamilovaných. Foto: dollarphotoclub

Za výhodnými nákupy do Milána

Ano, rozhodně se do sytosti pokochejte pohledem na jednu z nejkrásnějších gotických katedrál světa na náměstí Piazza Duomo, prozkoumejte krásný románský kostel svatého Ambrože a vydejte se do renesančního kláštera se slavným vyobrazením Poslední večeře. Ovšem – do Milána se míří hlavně na nákupy! Je zde největší koncentrace obchodů na kilometr čtvereční. V historickém centru, v ulicích Via Montenapoleone, Via Sant’Andrea, Via Monzani a Via della Spiga najdete slavné značky jako Armani, Dolce&Gabbana, Gucci, Prada, Valentino, Versace nebo Louis Vuitton. Krásné kousky za příznivější ceny pak pořídíte nedaleko v ulicích Via Torini a Corso Buenos Aires – jedná se o konfekci, ale i ta je tady šmrncovní. Hned vedle katedrály stojí obchodní dům La Rinascente, kde najdete skvělé kousky do svého šatníku i si designově vybavíte celou domácnost. A po sedmé hodině večer vyrazte do barů na Aperitivo, kdy za cenu drinku dostanete spoustu lahůdek. Autobusy Eurolines vás do Milána zavezou za 1600 Kč za jednosměrnou jízdenku.

Do Turína na fotbal i za designovými skvosty

Jeho název se vám vybaví, když se řekne Fiat, Juventus nebo se řeč stočí na proslulý italský design. To vše najdete v Turínu, průmyslovém městě s nádechem Francie, která leží nedaleko, a jejíž vliv je tady znát. V historickém centru najdete barokní paláce, honosné secesní domy a především mnoho pasáží s nákupními galeriemi se slušivými módními doplňky, hlavně s unikátními šperky a kabelkami. Opomenout však nesmíte ani památky – za návštěvu stojí katedrála Duomo di Torino, Královský palác obklopený překrásnými zahradami a skrývající muzeum starého umění. Za třetími nejvýznamnějšími sbírkami egyptského umění (po Káhiře a Londýně) zamiřte do budovy Palazzo dell’Academia delle Scienze a do Galleria Sabauda zase za slavnými díly italských a nizozemských umělců. Zážitky zcela jiného rázu vás pak čekají na Stadionu Olimpico di Torino, který je domácím hřištěm jednoho z nejslavnějších italských fotbalových klubů FC Juventus Turín. Autobusy Eurolines vás do Turína zavezou za 1800 Kč za jednosměrnou jízdenku.

Brescia, značka UNESCO

Severoitalská Brescie je městem, kam se míří za kulturním odpočinkem na slavný automobilový závod Mille Miglia a také za lahodným šumivým vínem Franciacorta. To vše v obklopení nevídaného množství památek UNESCO. Brescia ale také patří mezi největší italská archeologická naleziště antických památek, stojí tady jedinečný středověký hrad s krásným výhledem na město, oslní vás sluneční hodiny na náměstí Piazza Loggia a na večerní ochutnávku lahodného moku vás zase příjemně navnadí jedny z největších městských vinic v Evropě. Autobusy Eurolines vás do Brescie zavezou za 1600 Kč za jednosměrnou jízdenku.

Více informací na: www.eurolines.cz

Exit mobile version