Malý dobrodruh – Dovolená s dětmi

Česká státní vlajka: státní symbol plný kuriozit

Státní svátky, smutky, ale také například takové události jakou jsou mistrovství světa v různých sportech, ve kterých Češi vynikají – to všechno jsou příležitosti, kdy se vám vyplatí mít státní vlajku, anebo o ní alespoň něco vědět…

Naše státní vlajka je obesřena spoustou kuriozních příběhů.

Vlajka je jedním ze státním symbolů naší republiky, to však nebrání tomu, aby naše státní vlajka byla obestřena tajemstvím. A to hned z doby jejího vzniku. Barevně vycházela z vojenského praporu Českého království, v němž převládala dole červená, nahoře bílá barva. Jenže za éry, kdy začalo být in slovanství musela tato bikolóra ustoupit fakticky ruské trikolóře, a tak se k ní dostala modrá. A pozor, když se tato barva protlačila na vlajku na trvalo, a to ve tvaru klínu, psal se teprve rok 1920 – kuriozitou je, že ještě při vyhlášení Československé republiky v roce 1918 se používala původní vlajka bílo-červená…

Státní vlajka předmětem sporů

To už ale na její podobě pracoval se svým týmem univerzitní profesor G. Friedrich. Z několika variant byl vybrán návrh dnešní formy úředníka Jaroslav Kursy. A opět zajímavost: právě Kursa do ní vložil onen modrý kousek a údajně tak vznikla první oficiální státní vlajka s klínem!
A aby toho nebylo málo, po půl století vypukl spor ohledně jejího autorství. Váže se k němu hezká historka… Jedním z jejich možných tvůrců prý mohl být akademický malíř Jaroslav Jareš. V roce 1969 (kdy již byl rok mrtev) se v časopise Reportér objevil rozhovor s vdovou po něm. Ta tvrdila, že v roce 1933, když svému muži dělala pořádek ve věcech, našla mezi jeho kresbami i několik návrhů, včetně vítězné podoby, kterou má dnešní česká vlajka. Na manžela zaútočila, a ten nakonec nátlaku podlehl a autorství jí přiznal. Jeho „modrý klín“ měl znázorňovat barvu slovenských hor, které Jareš miloval…

A popravdě řečeno, Slováci po rozpadu naší federace rozhodně, krom spousty jiných věcí, neměli pranic radost z toho, že přišli o „svou“ vlajku.

Jan naučit děti barvy vlajky:

Přemýšlíte, jak usnadnit vašim ratolestem zapamatování podoby naší vlajky? Zde jsou jednoduché triky: modrý klín je jasný a pak můžete použít: „cihlovou zeď s mraky“, kdy nahoře plují bílé mráčky, dole pevně stojí červená zeď, anebo známé „bílá je nahoře, protože když steče na červenou, nepřekryje ji. Snad nejhezčí je ale přirovnání k pivu: pěna je nahoře a pivo vždy dole.

Jak vyvěsit vlajku?

Státní vlajka se musí vždy nosit i vyvěšovat důstojně a jsou na to jistá pravidla: nosí ji 4 až 6 lidí (v případě 4 ji v rozích, v případě 6 pak také v polovině delší strany) – vždy modrým klínem dopředu, bílá má být vpravo, červená vlevo.

Na stožár vlajku musí vztyčit osoba, která ji drží právě za modro-bílý cíp, nahoru se dává zpravidla rychle, dolů se naopak spouští pomalu.
Důležité: vztyčena musí být vždy až na vrchol, jen při státním smutku asi ve 2/3 stožáru. Při sundávání se nikdy nesmí dotknout země!

Na vlajky musíte dávat pozor: nesmí se na ni připínat ani přidávat žádný další znak, nesmí ji nikdo záměrně roztrhat, podupat, poplivat nebo třeba zapálit.

 

Náš tip: zvěčněte něco svého (výrobek, službu, slevu, umístění prodejny…) prostřednictvím unikátního marketingového nástroje, jakým je dnes reklamní vlajka. Např. na www.vlajky24.cz vám ji vytvoří na míru dle vašeho přání.    

Exit mobile version