Malý dobrodruh – Dovolená s dětmi

Bezpečné dětské radovánky ve vodě

Koupání k prázdninovým dnům neodmyslitelně patří. Ať už se s dětmi chystáte k moři, nebo je vypravujete na letní tábor, vyplatí se pořídit jim kvalitní výbavu. V plavkách s ochrannými faktory proti UV záření, kvalitních botách do vody a odolných slunečních brýlích s polarizačními skly budou v bezpečí a oblíbené vodní radovánky si o to víc užijí.  

Dětské vodní radovánky
Dětské vodní radovánky. Foto: www.reima.com

Sluníčko na obloze a stoupající teploty v nás vyvolávají dobrou náladu a vybízejí trávit co nejvíce času venku, nejlépe někde u vody. Intenzivní sluneční záření má ale i své stinné stránky, které není radno podceňovat. Platí to zvláště u malých dětí. „Kojenci do šesti měsíců by vůbec neměli přijít do kontaktu se slunečními paprsky. Děti do dvou let bychom měli v horkých letních dnech držet co nejvíce ve stínu, vybavit je vhodným oblečením s UV ochranou a jejich choulostivou pokožku bychom měli chránit přípravky s faktorem SPF 50,“ upozorňuje Kateřina Princová ze specializovaného serveru www.skibi.cz, který se zaměřuje na správné oblékání a obouvání dětí.

Kateřina Princová. Foto: www.skibi.cz

Zároveň zdůrazňuje i další, často opomíjený fakt, a sice koupací boty. „Rodiče, kteří cestují s dětmi k moři do Chorvatska, kde jsou dna plná mořských ježků a ostrých kamenů, berou koupací boty pro děti i pro sebe jako samozřejmost. Ale často podceňují nebezpečí, které dětem (i jim) hrozí u řeky nebo místního rybníka, kde můžou být nejen ostré kameny, ale třeba i střepy nebo ostré víčko plechovky, které třeba v kalnější vodě nemáme šanci spatřit. Proto by koupací botičky měly být pro dítě stejnou samozřejmostí jako plavky,“ doporučuje Kateřina Princová.

Trenérka plavání, a také zkušená maminka čtyř dětí, Štěpánka Štrougalová z Baby Clubu Juklík, který je zaměřený hlavně na kojenecké a batolecí plavání, zároveň připomíná základní pravidlo pro bezpečný pobyt malých dětí u vody: „Dítě musí mít zažité, že do vody smí pouze v doprovodu dospělé osoby. Voda je totiž dobrý kamarád, ale jen za určitých pravidel.“

Zdroj: www.skibi.cz a www.juklik.cz

 

Exit mobile version