Malý dobrodruh – Dovolená s dětmi

Jak vybrat dětské in-line brusle? Čtěte náš rozhovor s odborníkem!

Dětské kolečkové brusle jsou čím dál populárnějším sprotovním náčiním i pro děti. Jak však vybrat ty správné? Na téma in-linů jsme se poradili s odborníky z www.sportobchod.cz.

roller in-line brusle Malý dobrodruh
Inline brusle Rollerblade Spitfire S koupíte v setu i s chrániči a vynikají zvýšenou odolností.

Jak velké děti mohou na in-line bruslích jezdit?
V podstatě už děti od 3 let, záleží na jejich pohybových schopnostech a hlavně jejich balancu. Podle průzkumů jde navíc in-line bruslení o 90% lépe těm dětem, které už stály na ledních bruslích.

Jak vybrat pro dítě správně in-line brusle?
Dětské kolečkové brusle jsou speciálně vyrobené brusle pro děti, jež zpravidla mají nastavitelnou velikost podvozku, který je z lehkého odolného plastu (většinou stačí jednoduše stisknout tlačítko). Průměry koleček bývají velmi malé a základní modely ložisek jsou té nejnižší třídy ABEC 5 – pro malé bruslařské začátečníky ideální.

Jakou velikost in-line bruslí vybrat?
Zpravidla mají nastavitelnost hned přes několik velikostí (o 3 až 6) a vynikají zvýšenou odolností.

Jak ušetřit na jejich koupi?
Většina výrobců má každý rok novou kolekci dětských bruslí, ale vy přece nemusíte pro ně pořizovat ty nejnovější modely – ty rok staré jsou stejně hezké, a v doprodeji bývají za hodně dobré ceny, podívejte se do sekce výprodej. Dětské in line brusle navíc například u nás prodáváme v setu s chrániči, které jsou nezbytné a na tomto se rovněž dá značně ušetřit.

Je něco, na co ještě nemáme při výbavě zapomenout?
Do in-linových bruslí bychom doporučili vkládat speciální in-line ponožky nebo jakékoli kvalitní sportovní ponožky, a to i dětské. Silnější ponožky, které se často berou do bruslí na led jsou zde naopak zapovězeny.

Otestovali jsme dětské kolečkové brusle

Otestovali jsme dětské kolečkové brusle Rollerblade, konkrétně Spitfire S z kolekce pro rok 2013. Jsou určeny pro začínající bruslaře a naší 5-leté dceři se líbil hlavně jejich krásný barevný design. Já, jako zodpovědná maminka, jsem zase ocenila anatomicky dokonale tvarovanou konstrukci vyvinutou speciálně pro malou dětskou nožku, kterou těsně, ale nijak nepříjemně, obepíná. Hned jsem se ptala po nastavitelné velikost a ta se tady dá rozložit až o 4 čísla, takže snad vydrží i na příští rok.
Vnitřní výstelka je z ultra lehkého antibakteriálního materiálu, který dokáže při bruslení přenášet energii. Velmi jsem pak ocenila snadné nazouvání a utahování pomocí unikátního systému pomocí klasických tkaniček s tzv. rychlozámkem (na samostatném zavazování toto léto ještě popracujeme).
Na podvozku jsou kvalitními polyuretanová kolečka o průměru 72 mm, nejmenší velikost bruslí má pouze tři kolečka a na pravé straně bruslí je brzdička (dá se jednoduše demontovat).

Dětské kolečkové brusle Tempish F21 White jsou pevné a přitom velice pohodlné.

Stejně spokojení jsme byli i s druhým tipem od odborníků, kterým byly dětské kolečkové brusle Tempish. Jsou roztahovací, z velice pevného plastového skeletu, botička je vestavěná a ocenili jsme u ní dokonalý systém odvětrávání. Na rovněž plastovém podvozku jsou kolečka o průměru 70 mm. Tato bota vyniká svou pevností především díky stahování tkaničkami a k tomu ještě navíc i přezkou a suchým zipem. Skelet se dá roztáhnout rovněž o 4 velikosti! A jeden tip, s nímž ušetříte: Brusle Tempish F21 Duo Lady se prodávají s podvozkem, který se dá vyměnit a můžete ho pak použít pro bruslení na ledě!

Více rad i tipů na konkrétní modely bruslí najdete na  www.sportobchod.cz

Exit mobile version