Tenhle výlet kousíček od Prahy udělá radost všem, kdo mají rádi tajemno. Co si tak trochu zameditovat v záhadném nedostavěném chrámu v Panenském Týnci či u dávného menhiru Kamenný pastýř? Věřte, že tady vás ani vaše jindy neposedné děti rušit nebudou: možná za to může důmyslné dětské hřiště, možná to místo samo…

Panenský Týnec, nedostavěný gotický chrám, Malý dobrodruh
Foto: Jan Rybář, www.amaze.cz

Stojíte na konci cestičky, která připomíná kříž. Kolem vás se k nebi tyčí kameny popsané jmény a vyrytými srdci. Nad nimi se klenou dokonalé klenby, střecha však chybí… Jste na snad nejmystičtějším místě České republiky, v Panenském Týnci (obec ležící cca 40 minut od Prahy), který proslavil právě tento tajemný chrám – ačkliv je nedostavěný, patří mezi největším skvostům gotiky u nás! To však není jediná jeho podivnost. Co byste řekli tomu, že se přesně neví, kdy byl postaven (někdy ve 14. století), ani kým (zřejmě Jaroslav Plichta ze Žerotína, ale o tom se vedou spekulace)?

Výlet místo psychiatra

Panenský Týnec, chrám, energie
Chrám v Panenském Týnci je prý energizující místo, foto: Jan Rybář, www.amaze.cz

No a do třetice: jeho tvůrce ho zcela plánovitě umístil do míst, kde proudí pozitivní energie! Prohlašují to dnes všemožní psychotronici, kteří tvrdí, že kdo si v kostele v Panenském Týnci na chvíli pobude, ten hned pocítí dobrou náladu, elán a radost ze života. Jiní zacházejí tak daleko, že pobyt na tomto místě doporučují zejména lidem trpícím maniodepresemi, nedostatkem sebevědomí, či těm, kdo mají oslabený organismus. Stačí si prý stoupnout v chrámu na to správné místo (na to nejvíce vyšlapané), anebo si jen tak posedět v trávě uprostřed chrámu, položit si ruce na kolena nebo do klína dlaněmi vzhůru a zpívat si nebo mručet.
Já však myslím, že není nad chvilku klidu – obzvlášť máte-li už nějaké ty zdivočelé děti. A tady vám dají vážně pokoj: hned před chrámem je totiž dětské hřiště s houpačkami, skluzavkou, kolotočem, domečkem a mnohými dalšími atrakcame, z nichž je pak nebudete moct odtáhnout…

Kamenný pastýř z pravěku

Menhir Kamenný pastýř
Menhir Kamenný pastýr, foto: Jan Rybár, www.amaze.cz

Nám se to podařilo a vydali jsme se ještě kousek odsud za magickým Kamenným Pastýřem. Tento vůbec nejvyšší menhir (vztyčený kámen) u nás leží – pardon stojí – asi kilometr od obce Klobuky. Ne právě ideální, ale jinak to zde nejde, je zaparkovat auto na silnici před polem, kde se tyčí z výšky 3,5 metru. I s kočárkem se dostanete po dlážděné stezce a nízké palisádě, uprostřed níž stojí pěti tunový kámen, jehož stáří jako u jednoho z mála u nás sahá do pravěku.
A stejně tak pověsti o něm: Kdysi byl údajně obklopen šesti až dvanácti menšími kameny, a tak dostal název Kamenný pastýř se stádem. Jiná legenda zase praví, že se jedná o skutečného pastýře, kterému se jeho ovečky zatoulaly a on tak dlouho zoufalé stál, až zkameněl. A nejznámější povídačka má dokonce teprve dojít svého naplnění… Lidé v Klobukách věří, že Kamenný pastýř při každém zvonění v kostelíku postupuje o jeden krok o velikosti zrnka písku vpřed. Až prý příjde ke kostelíku, nastane konec světa. Ale neděste se! I tuhle předpověď lze vyvrátit další z pověstí – pokaždé, když zvoní na protější straně v Kokovicích, musí se kámen vrátit zpět.
A vy se k němu rozhodně vydejte, nebo na obě ta kouzelná místa: nabije vás to pozitivní energií, která se v životě s malými dobrodruhy chodí každý den!

2 Comments

  1. Jen bych, paní Rybářová, rád upozornil, že obec, u které stojí Zkamenělý pastýř, se nejmenuje Klobouky, ale Klobuky.

    • Redakce-2 says:

      Mnohokrát děkujeme za připomínku a jest opraveno! Pokud byste měl další tipy na zajímavé výlety pro rodiny, budeme rádi…

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*