Řepa je plná zdraví – vitamínů, minerálů a antioxidantů, které podporují imunitu, krevní oběh a trávení. Její sytě červená barva dokáže rozzářit každý talíř a povzbudit náladu. A kromě toho, že potěší chuťové pohárky, přinese i pořádnou dávku podzimní vitality – přesně to, co teď potřebujeme!

Řepová pomazánka je oblíbenou klasikou, která se hodí na každý stůl. „Díky jemné nasládlosti a výrazné barvě vždy zaujme a dodá pokrmu šmrnc. Výborně se hodí na snídani, svačinu i večeři, a když přijde návštěva, nikdy nezklame. Je skvělá i na chlebíčky nebo kanapky, které díky ní působí slavnostně,“ říká Lenka Molková z Bistrotéky Valachy ve Zlíně, která pro vás připravila tento recept.
Pomazánka z červené řepy
Suroviny:
330 g uvařené a oloupané červené řepy
80 g majonézy
40 g kysané smetany (kdo chce pomazánku úplně odlehčit, může kysanou smetanou nahradit celé množství majonézy)
40 g vlašských ořechů
sůl a pepř dle chuti
Na ozdobu: salát (například křupavý little gem) a tvarohový sýr žervé
Postup:
- Řepu uvaříme předem (pod pokličkou cca 1 hodinu), protože uvařená vydrží v lednici i několik dní (pokud však nemáte tolik času, není už dnes problém koupit řepu uvařenou ve vakuovém balení).
- Uvařenou, zchladlou řepu nastrouháme na hrubém struhadle.
- Přidáme majonézu, kysanou smetanu, ořechy nasekané na větší kousky, sůl, pepř a vše promícháme.
- Na ozdobu použijeme salát nakrájený na nudličky a kopeček žervé.

Tip Lenky Molkové z Bistrotéky Valachy: Domácí majonéza je prostě nejlepší a vyrobíte ji snadno – z jednoho žloutku, 70 g kvalitního slunečnicového oleje, citronové šťávy, dijonské hořčice, soli a pepře. Pokud majonézu kupujete, zvolte raději tu od českého výrobce, bez éček a konzervantů.
Místo, kde se peče, vaří i dobře baví
Bistrotéka Valachy je originální gastro koncept sídlící v citlivě zrekonstruovaném baťovském Obchodním domě Zlín. Prolíná v sobě celodenní bistro restauraci, obchod s pekárnou vlastního kvasového chleba, kavárnu s cukrárnou, večerní bar, školu vaření a kornuterii s dobrotami s sebou – vše s důrazem na kvalitní suroviny a vlastní produkty. Více na www.bistrovalachy.cz











