Cyklistickou helmu musí v České republice ze zákona používat děti do 18 let věku a její používání se stalo samozřejmostí i u většiny dospělých cyklistů. Dnes již tedy není otázkou, zda helmu používat, ale spíše jak z obrovské nabídky na trhu vybrat skutečně kvalitní produkt, který opravdu dobře ochrání zdraví dítěte a zároveň nabídne další praktické vlastnosti. Pojďme se tuto otázku pokusit zodpovědět.

Cyklistická helma, Malý dobrodruh
Cyklistickou helmu musí v ČR ze zákona používat děti do 18 let věku, ale jak vybrat tu pravou? Foto: www.skibi.cz

Nabídka dětských cyklistických přileb na trhu je opravdu velmi široká. K dostání jsou helmy známých i méně známých značek, popřípadě výrobky neznačkové, vybírat můžeme z různých cenových hladin, kdy orientaci ještě snižují neustálé cenové akce a slevy. Je opravdu těžké se na první pohled zorientovat v tom, která helma je takříkajíc nekvalitní levný šunt, která nabízí dobrý poměr cena/výkon a která je kvalitní, ale zbytečně předražená. Ovšem nezoufejte, pokusíme se vám poskytnout několik vodítek, podle nichž z tohoto bludiště nakonec vyjdete s tou pravou ochranou hlavy pro vaše dítko.

Certifikace napoví

Prvním pomyslným sítem, jímž oddělíme zrno od plev, je certifikace. Cyklistické helmy musí být podobně jako lyžařské helmy v České republice certifikovány. Pro cyklohelmy platí speciální norma ČSN EN 1078 a údaj o splnění této podmínky je na helmě vždy viditelně vyznačen. Pokud jej tedy na helmě nenajdete, raději sáhněte po nějaké jiné.

In-mold nebo lepení?

Pokud je helma certifikována, můžete se spolehnout, že splní svou ochrannou funkci. Ovšem i mezi certifikovanými helmami najdeme rozdíly. Jeden z nejzásadnějších se skrývá v technologii výroby cyklistické přilby.

Dětské cyklistické přilby se podobně jako cyklistické helmy pro dospělé vyrábějí buď technologií in-mold, tedy vstřikováním expandované polystyrenové pěny do plastové skořepiny, kdy ke spojení obou částí dochází za vysokých teplot a tlaků, nebo prostým lepením polystyrenové vložky do vnější skořepiny. In-moldové helmy přitom vykazují lepší fyzikální vlastnosti, jsou lehčí, trvanlivější, a samozřejmě také o něco dražší.

Helmu potěžkejte

Dalším prubířským kamenem dětské helmy na kolo je hmotnost. Vzhledem k tomu, že dítě má helmu často na hlavě i několik hodin, je důležité, aby helma vážila co možná nejméně. Nejlehčí dětské certifikované helmy mají přibližně 220 gramů. Také údaj o hmotnosti je obvykle uveden přímo na helmě.

Systém odvětrání

Jednotlivé modely dětských cyklistických přileb se mezi sebou výrazně liší také mírou odvětrání. Přitom se jedná o velice důležitý aspekt, neboť dítě bude helmu používat často v horkých letních dnech a navíc během intenzivní fyzické aktivity, takže se bude výrazně potit a zahřívat.

Dobře odvětranou helmu poznáte nejen podle počtu a velikosti ventilačních otvorů, ale také podle jejich uspořádání. Včelní části helmy bývá často velký otvor pro nasávání studeného vzduchu, který poté obteče speciálními kanály vnitřkem helmy po obvodu hlavy a ohřátý pak helmu opouští otvory v zadní části.

Drobným, ale užitečným detailem může být síťka v předních otvorech helmy, která zamezuje vniknutí hmyzu dovnitř.

Zapínání a řemínky

Helmy na kolo, Malý dobrodruh
Zapínání helmy by mělo být jednoduché a dobře ovladatelné, aby s ním dítě bylo schopno bez potíží manipulovat. Foto: www.skibi.cz

Dobře si také prohlédněte, jak je řešeno zapínání helmy, zda je jednoduché a dobře ovladatelné, aby s ním dítě bylo schopno bez potíží manipulovat. Podbradní pásky přilby by v žádném případě neměly přijít do kontaktu s ušima dítěte, aby nedošlo k odřeninám. Je dobré, když lze délku řemínků i velikost prostoru pro uši individuálně nastavit.

Velikost dětské helmy

Prakticky všechny dětské helmy disponují mechanismem pro nastavení velikosti v rozpětí několika centimetrů. Buď se jedná o otočné kolečko, nebo, v případě helem pro nejmenší děti, jde o elastické pásky, kdy se helma sama přizpůsobí velikosti hlavy dítěte.

Aby helma spolehlivě plnila svou ochrannou funkci, musí na hlavě sedět na těsno, ovšem bez toho, aby kdekoliv tlačila. Při rozepnutém podbradním řemínku a prudkém předklonu by helma měla zůstat dítěti na hlavě.

Dětské cyklistické helmy se vyrábějí od velikosti 44 cm (obvod hlavy).

Správná pozice helmy

Již při zkoušení helmy dejte pozor, aby helma byla na hlavě dítěte ve správné pozici, to jest vodorovně s tím, že přední část helmy se nachází asi veprostřed čela. Často vidíme děti, které mají helmu nasazenu šikmo vzad, kdy je celé čelo obnaženo a tedy nechráněno.

Při používání helmy by měl být vždy zapnutý podbradní řemínek, za nějž by se měly vejít maximálně dva prsty. Helma by celkově měla být dotažena tak, aby se na hlavě téměř nehýbala.

Šátky a blikačky

Velmi vhodným doplňkem k helmám mohou být dětské multifunkční šátky, které se nosí pod helmu v chladnějších dnech a chrání hlavu dítěte před chladem a větrem. Helmu můžete opatřit také blikačkou, některé modely mají pro blikačku již připraven úchyt, nebo ji mají dokonce integrovánu. Dítě je s blikačkou mnohem lépe viditelné pro řidiče, což zvyšuje jeho bezpečnost při pohybu v místech s automobilovým provozem.

Více informací nalezneta na www.skibi-blog.cz a www.skibi.cz.

One Comment

  1. Anastasia says:

    Dekuji za clanek, byl pro me velmi uzitecny.Jdu vybirat helmu pro dceru:-)

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*