Malý dobrodruh – Dovolená s dětmi

Jak jednoduše naučit děti učit se

Přimět malého školáka k učení je někdy nadlidský výkon. Pokud zrovna řešíte podobný problém, můžou se vám hodit tipy, které se osvědčily zkušené mamince čtyř dětí Štěpánce Štrougalové z Baby Clubu Juklík.

 

Jak se s dětmi učit, aby to nepoznaly. Foto: www.juklik.cz

Znáte to sami – z nudného školení, při kterém skoro usínáte, vám nejvíc utkví v paměti puntíkovaná kravata přednášejícího, ale co říkal, si už za pár hodin nevybavíte. S dětmi je to podobné – sedět hodinu doma na židli a biflovat počty nebo písmenka, vydrží jen ti nejukázněnější jedinci – a i ti jenom někdy. Navíc to nemívá žádoucí efekt. Mnohem lépe funguje, jak ostatně tvrdil už Jan Ámos Komenský, propojit učení s hrou. „Možností je spousta, jen je třeba postupovat nenápadně, aby děti naši „lest“ neprohlédly. Pokud se vám ale podaří je zaujmout a nadchnout pro hru, ani je nenapadne, že se vlastně učí,“ radí Štěpánka Štrougalová z Baby Clubu Juklík, dětského centra, kde se děti nejen učí plavat, ale kde mají i možnost se po všech stránkách zábavnou formou vzdělávat.

Co se osvědčilo:

Doma…

V terénu…

Štěpánka Štrougalová, Baby Club Juklík. Foto: www.pixpo.cz

Tip navíc: Vyměňte si s dětmi role

„Nejvíc se osvědčil vlastní příklad. Když se zapojíte do hry, děti budou mnohem aktivnější a každá činnost je bude víc bavit. Můžete si také obstarat vlastní pracovní sešit, kam vám bude potomek zapisovat zadání úkolů, které pak oznámkuje. Musí vám přeci zkontrolovat, jak jste příklady vypočítali a napsali jednotlivá slova. I kontrolou jiného učiva se dítě učí. A uvidíte tu radost, když vám najde chybu a nadělí dvojku…,“ inspiruje rodiče Štěpánka Štrougalová z Baby Clubu Juklík.

Baby Club Juklík je dětské centrum, které je od roku 1988 průkopníkem v metodice kojeneckého plavání a konzultantem při tvorbě jeho hygienických norem. Dnes provozuje několik bazénů a kromě plavání pro nejmenší nabízí kvalitní plaveckou školu pro starší děti, plavání pro těhotné, aqua-aerobic a zábavné i vzdělávací aktivity pro rodiny.

Více na www.juklik.cz

 

Exit mobile version