Malý dobrodruh – Dovolená s dětmi

Jak si užít dovolenou na horách i s dětmi?

Bojíte se, že dovolená na horách s dětmi není vhodný způsob odpočinku? Pokud nepodceníte přípravu a dáte na pár ověřených rad, pak vás nic nezaskočí a společně strávený čas s rodinou si dokonale užijete. Možná zbude čas i na pořádnou lyžovačkou. 

Zimní dovolená s dětmi nemusí znamenat jen stres. Foto: www.juklik.cz

Chcete s dítětem vyrazit na lyže? Pak není špatné odpovědět si na základní otázku. Je to přání rodičů nebo samotného dítěte? „Každé dítě, dokonce i sourozenec, je úplně jiné. Některé lyžování opravdu nadchne už v útlém věku, ale jsou děti, které preferují bobování, hraní si ve sněhu a na samotné sjezdovky potřebují ještě nějakou zimní sezonu navíc,“ říká Štěpánka Štrougalová, zkušená matka čtyř dětí a majitelka Baby Clubu Juklík.

Pokud vaše dítě patří mezi ty nadšené, blahopřejeme. I v tomto případě je ale dobré myslet na pár drobností, které mu mohou začátky lyžování zpříjemnit:

Rozhodujete se, zda své dítko svěříte do rukou odborníků v lyžařské škole?

Zvažte, zda máte dostatek zkušeností, trpělivosti a praxe, abyste své dítě učili lyžovat. „I když mohou být lyžařské školy finančně náročnější, jejich nabídka je pro výuku malých dětí naprosto úžasná. Zábavný areál a přítomnost dalších vrstevníků je pro ně velkým hnacím motorem. S čím vy se spolu s dítětem budete trápit tři dny, ve škole lyžování se stejné dovednosti naučí formou hry a mnohem rychleji,“ doporučuje Štěpánka Štrougalová.

Ponořte unavené nohy svých dětí do horké vody

Velké množství zimních středisek nabízí jako doplňkový program bazén. Věřte, že samotný pobyt ve vyšších nadmořských výškách a nižší teploty okolního vzduchu dokáží hodně unavit. Nepřetěžujte své děti. Malé dítě vám neumí popsat, že je unavené. Většinou se únava projevuje tím, že je protivné, někdy až zlobivé a neposlušné. Nepodceňujte tento signál a dejte jim prostor k odpočinku.

Zde je opět několik vyzkoušených doporučení:

A závěrem? Každou svoji dovolenou si krásně užijte! Domluvte se, kdy děláte aktivity pro sebe a vymezte si dobu, kdy jste tu plně pro děti. Domluvu udělejte na svahu, na bazénu i na pokoji. Pokud najdete harmonii v tomto propojení, budete se mít všichni krásně a zažijete nezapomenutelné chvilky.

Více na www.juklik.cz.

Exit mobile version