Malý dobrodruh – Dovolená s dětmi

Jižní Tyrolsko: Za vůní špeku na Speckfest

Na netradiční festival se můžete vydat první říjnový víkend do Jižního Tyrolska. Jak už samotný název Speckfest napovídá, jedná se o špekový festival. Těšit se můžete na ochutnávku specialit, které jsou z této lahůdky vyrobeny. Pokud ještě nejste přesvědčeni se s dětmi do vesničky St. Magalena vydat, pak vás ujistí i fakt, že se zde nebude jenom pojídat, ale také bavit při folklórní hudbě nebo volbě královny špeku.

 

Na Speckfestu na vás čekají typické jihotyrolské tradice Foto: www.suedtirol.info

Vše, co souvisí s jihotyrolským špekem, se můžete dozvědět 5. a 6. října na Speckfestu, špekovém festivalu, který se koná ve vesničce St. Magdalena v údolí Villnöss/ S. Maddalena ve Val di Funes v centru Dolomit. Každý návštěvník zde může ochutnat nejrůznější špeky jihotyrolských producentů, ale i speciality, které se z této lahůdky vyrábějí. Zahrají zde místní folklorní kapely, nebudou chybět tanečníci, ani stánky s typickými místními produkty. Akce začíná každý den v deset dopoledne. V neděli pak bude vyhlášená nová špeková královna, kterou jmenuje Johann Mantinger, známý jako nejrychlejší kráječ špeku na světě.

Jihotyrolský špek ani v nejmenším nepřipomíná ten český. Jedná se o je mírně uzenou syrovou šunku s výjimečnou chutí a nezaměnitelným vzhledem, která zraje až 6 měsíců. Má jemnější a delikátnější chuť než severské uzené šunky, zároveň je ale výraznější a aromatičtější než syrová šunka ze Středomoří. Jihotyrolský špek používá chráněné zeměpisné označení CHZO.

Více na  www.speckfest.it. 

Exit mobile version