Mnoho nastávajících maminek se bojí, že by dlouhá cesta mohla jejich miminku ublížit.

Foto: www.dreamstime.com

Záleží především na zdravotním stavu a na pokročilosti těhotenství. Nejbezpečnější je podle odborníků cestovat v druhém trimestru těhotenství, tedy od 18. do 24. týdne. Obecně lze říci, že při nekomplikovaném těhotenství v prvních dvou třetinách žádné zvláštní problémy nehrozí. Ovšem i zde platí několik rad: obecně se nedoporučuje cestovat do míst s vysokou nadmořskou výškou, infekčních oblastí a exotických zemí. Těhotná by se měla vyvarovat i míst, kde je špatně dostupná zdravotní péče. V každém případě je nutné se dobře připojistit. Pojistka by měla krýt náklady spojené s lékařským transportem, komplikacemi, porodemi péčí o novorozence. A rada na závěr: Mějte stále u sebe neustále těhotenskou průkazku!

Cesta letadlem: Ideální je spíše píše kratší let a to nejlépe do sedmého měsíce těhotenství. Největší nebezpečí představují změny tlaku, ve velkých letadlech jsou ale zanedbatelné. V případě dlouhých letů pak hrozí i vytvoření krevní sraženiny a následné embolie. Těhotná také může špatně snášet změny tlaku a stres. Letecké společnosti po vás budou vyžadovat písemné vyjádření lékaře, že jste schopna let absolvovat. Například České aerolinie chtějí tento doklad po 34. týdnu těhotenství a nesmí být starší než šest dní.

Cesta vlakem: V těhotenství je tě nejideálnějším ne dopravním d prostředkem p vlak. Ve vlaku je nejméně otřesů, máte více prostoru, v můžete to se kdykoliv projít nebo použít pro toaletu. Dlouhá jízda autobusem nebývá pro těhotné příliš šťastnou volbou. šťastno Vydýchaný vzduch, málo místa pro nohy a takřka nulová možnost změnit nevyhovující polohu.

Cesta autem: Jízda autem na kratší vzdálenosti by pro těhotnou neměla být žádnou překážkou. Důležité je správné připoutání. Bezpečnostní pás má být veden pod zvětšeným břichem, nikdy ne přes něj.

Tip: Cestování s dětmi se nemusíte bát. Přečtete si článek Jak pohodlně cestovat s dětmi letadlem na webu našeho partnera Letuška.cz

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*