Velkolepě pojatý areál s 279 kilometry sjezdovek ocení nároční lyžaři i rodiny s dětmi, ačkoliv jeho nadmořská výška nepřesahuje hranici dvou tisíc metrů. Nádherná příroda a živá tyrolská tradice zpříjemní pobyt všem, kteří se nehoní jen za najetými kilometry.

Tyrolsko, LyžováníČeští lyžaři sem zatím moc nejezdí, často totiž spojují kvalitní lyžování v Alpách především s vysokou nadmořskou výškou, a tak dávají přednost lyžařským areálům s horami nad 2000 metrů. Jistota je jistota, ovšem nejlepší nemusí být nejvyšší. Přitom se jedná o nejrozsáhlejší propojenou lyžařskou oblast nejen v Rakousku, ale i o jednu z největších oblastí v Evropě. Oficiální název zní SkiWelt Wilder Kaiser – Brixental, podtitulek „Šíleně velký“. A není tu vůbec nadsazené, jak každý lyžař rychle pochopí, když vyrazí z jednoho ze čtyř středisek v údolí (Going, Ellmau, Scheffau a Söll) na pláně. Vybudovány tu byly tři okruhy na sebe navazujících sjezdovek, stačí si jen vybrat. A má to velkou výhodu, když na okruh vyrazíte s dětmi, neexistují žádné argumenty, jak štreku opustit, musí se pokračovat stále dál…

Nej nej …

Tyrolsko, lyžováníLyžařský gigant Ski Welt Wilder Kaiser se pyšní vyznamenáním „Nejlepší lyžařský resort na světě“. Toto vyznamenání uděluje nezávislá společnost „Skiresort Service International“. Ze 70 testovaných oblastí vybrala již třikrát právě SkiWelt. Tomuto lyžařskému světu vévodí bílý kužel Hohe Salve, nejkrásnější vyhlídkový vrchol Tyrolska, kolem kterého se celý lyžařský kolotoč točí. Neuvěřitelná spleť 91 lanovek a vleků, osm středisek s 279 kilometry krásných sjezdovek láká k fantastickým výletům lyžařskými terény, které neberou konce… Nejdelší, desetikilometrová sjezdovka vede do střediska Hopfgarten, další úžasně dlouhé tratě vedou do středisek Itter, k zubačce v Ellmau, Hopfgartenu a do Brixenu, kde navazuje lyžařská houpačka Westendorf. Snowboardisté si zadovádějí na dvou U-rampách i mimo ně. Impozantní stěny blízkého masívu Wilder Kaiser a v dálce Vysoké Taury tvoří jedinečnou přírodní scenérii.

Highlights letošní sezóny
Novou atrakcí je bezpochyby SkiMowie-trasa v Scheffau: Každý se může na své lyžařské umění umění podívat a dokonce si svůj osobní lyžařský záznam stáhnout a poslat jej svým blízkým nebo jen analyzovat své carvingové oblouky.

Zážitkové sáňkování
Ve středisku Söll se nachází dvě sáňkařské dráhy: Hexenritter, která je dlouhá 3 km a je denně osvětlena až do tří hodin do rána. Druhá dráha, která je od letošní zimy v provozu, Mondrodelbahn Söll, měří 3,5 km a je denně v provozu od 19 do 22.30 hod. Vede od Stöcklalm do údolí a he obzvláště vhodná pro rodiny s dětmi.

Tyrolsko, LyžováníALPENIGLU® Dorf
Jedna z největších atrakcí lyžařského regionu je bezpochyby ALPEN-IGLU® Dorf: malá vesnička s buclatými iglú. Buduje se na začátku zimní sezony, funguje minimálně do konce března a nabízí život v horách pod hvězdnou oblohou, při teplotách hluboko pod nulou. Ve vesničce je hotelové iglú, wellness, bar a ledový kostelíček, ve kterém se konají svatby. Letos se tu navíc koná stálá výstava, tentokrát na téma Cesta v čase. Deset mezinárodních umělců zde vysekalo z ledu historické motivy, které nově interpretují historii lidstva.

Jak si užívat
Kromě precizně upravených tras nabízí SkiWelt bezpočet malých příjemných zastavení. Mýlí se ten, kdo dovolenou na horách spojuje jen s vytrvalostním lítáním nahoru dolů až k padnutí. Pobyt „po tyrolsku“ vás naučí skutečnému užívání si volných dnů. Koncepce dobrého žití se tady propaguje na každém kroku. Zdejších osmdesátčtyři restaurací a občerstvení jednoduše nejde ignorovat. Tyroláci jsou přesvědčeni, že dobré jídlo a pití s posezením na horském sluníčku je součástí dobrého lyžování.

A co večer…
Večery ve Wilder Kaiser jsou nabité možnostmi. Kromě zmíněného nočního areálu si můžete zajít na sáňkařskou dráhu, na brusle, vyzkoušet biatlon a noční běžkování. Každé pondělí se večer koná v Ellmau show lyžařských instruktorů, kteří rádi předvádějí své umění v současném i „historickém“ lyžování. V úterý si přijdou na své milovníci večerního sáňkování. Pří následné party v Ellmauer Alm zaručeně roztají všichni.

Dětská lyžařská škola Kinderkaiserland
Zdejší pobyt ocení zejména rodiny s dětmi. Nabídka v oblasti je dobře promyšlená a cíleně přizpůsobena návštěvníkům všech věkových kategorií. Lámat si hlavu, čím zabavit svého potomka, si opravdu nikdo nemusí. K dispozici jsou tu kvalitní lyžařské školy, z nichž nejpokrokovější je Kinderkaiserland, kde pomocí nejrafinovanějších metod naučí děti milovat lyžování. www.kinderkaiserland.com

Jak se tam dostat
Autem máte dvě možnosti, záleží na tom, ze které části ČR vyrazíte. První variantou je vyrazit na České Budějovice a najet u Lince na rakouskou dálnici A1, která vede z Vídně do Salcburku. Odtud pojedete přes německý trojúhelník po trase Bad Reichenhall – Waidring – St. Johann in Tirol, poté směrem na Wörgl do středisek Orten Söll, Scheffau, Ellmau nebo Going. Cesta měří z Prahy zhruba 400.

Rychleji (kolem pěti hodin) se dá jet z Prahy přes Mnichov a Innsbruck, ale trasa vedoucí po dálnicích je poněkud delší. Za zmínku stojí, že netřeba kupovat pro Rakousko dálniční známku. Na těch pár kilometrech před cílem se totiž zaručeně neměří.

Další informace:

www.skiwelt.at

www.wilderkaiser.info

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*