Malý dobrodruh – Dovolená s dětmi

10 největších problémů, které vám mohou pokazit dovolenou

Také se vždycky trochu bojíte, aby vám dovolenou nepokazily nějaké zdravotní problémy? Asi nedokážeme najít lék na všechny obtíže, ale víme, jaké nemoci vás mohou v různých zemích potkat a jak se jim vyhnout.

Foto: www.dreamstime.com

1. Spánek a něco ostřejšího
Pokud se chystáte do exotických zemí, ale také třeba do Egypta, Bulharska či Turecka, připravte se na to, že vás mohou potkat zažívací potíže a průjmy. S velkou pravděpodobností se jim vyhnete, pokud si před cestou dopřejete dostatek spánku vitaminů a budete si dávat pozor na jídlo. Do kufru si přibalte živočišné uhlí a možná i kapku něčeho ostřejšího – pro radost i prevenci. Ovšem s alkoholem na dovolené pozor, pokud se v případě úrazu nebo onemocnění prokáže požití alkoholu, pojišťovna může zamítnout celou úhradu ošetření!
2. Jezte do polosyta
Rovněž neznámé ovoce a mořské plody ochutnávejte spíše v menším množství – přece jen nevíte, jak na ně bude vaše tělo reagovat.
3. Ovoce si loupejte sami
Nejlepší potravina je taková, která nemohla být kontaminována nevhodnou přípravou nebo uskladněním. To jest: pokud si dáte meloun, pak si pokud možno kupte celý, který je uzavřen ve vlastní slupce, a ne třeba polovičku, na které se na povrchu již několik hodin množí bakterie.
4. Pozor na kontaminovaný led
V exotických destinacích dbejte na kvalitu vody, ve které si myjete ruce před jídlem nebo omýváte ovoce. Pijte raději balenou vodu, u níž by měla být zaručena čistota. Ovšem pozor: led ve sklenici je pravděpodobně vyroben z té nebalené!
5. Doma si dejte studenou sprchu
A další praktická rada: je už samozřejmostí se na dovolenou vybavit klobouky, slunečníky, kvalitními ochrannými brýlemi a krémy s dostatečným ochranným faktorem UVA/UVB, stejně tak vám ale prospěje, když se před cestou za teplem budete už doma trochu otužovat!
6. Pozor na malé motocykly
V poslední době stoupá počet vážnějších poranění z dopravních nehod. Dejte si pozor zejména na bezpečnost jízdy na stále oblíbenějších malých motocyklech, které si lze zapůjčit dnes již v každém letovisku (mnohdy není vyžadován ani řidičský průkaz). Je to nebezpečnější, než se zdá, věnujte se jízdě pečlivě a neriskujte! A ať už si půjčíte kolo či motocykl, vždy si nasaďte ochrannou přilbu.
7. Do hor jděte s průvodcem
Není výjimkou, že záchranáři vezou do bezpečí zcela vysílené turisty z hor: nikdy se nevydávejte na vlastní pěst bez vybavení a zkušených průvodců do vyšších nadmořských výšek.
8. Pečlivě se pojistěte
Při výběru cestovního pojištění si přečtěte kapitolu Výluky z pojištění – tedy výpis situací, v nichž pojišťovna náklady nehradí. Informujte se, zda na sporty, jako je potápění, používání vodního skútru, lyží, vysokohorská turistika (často nad 3000 m n. m.), čtyřkolky, není třeba připojištění. V případě připojištění dalších osob si ověřte, zda se smlouva vztahuje jen na manžela/ku nebo i např. na druha nebo družku žijící ve společné domácnosti.
9. Buďte připraveni na možné potíže
Kartičku s číslem pojistné smlouvy dostanete hned při vystavení pojistné smlouvy. Mějte ji neustále při sobě! V případě zdravotních obtíží se můžete obvykle 24 hodin denně spojit s pracovníky asistenční služby hovořícími nejen světovými jazyky, ale také česky – telefonní číslo i číslo pojistky si pro jistotu ale uložte i do mobilu. A pozor: před cestou si ověřte, že vám funguje roaming pro volání ze zahraničí! A ještě jedna rada: pokud jdete na výlet, nenechávejte zbytečně mobil partnera/ky v hotelu – při nouzové situaci se většinou musí pár či skupina oddělit.
10. Kartičku pojištěnce mějte s sebou
Pokud vyrážíte na cesty po našem kontinentu, nezapomeňte si s sebou vzít Evropský průkaz zdravotního pojištění, kterým se prokazujete u lékaře v České republice. Zajišťuje vám právo na akutní ošetření ve 27 členských státech Evropské unie a dále na Islandu, v Lichtenštejnsku, Norsku a ve Švýcarsku. Řada státních zařízení, zejména v Itálii nebo v Rakousku, tento průkaz přímo vyžaduje k prokázání se, i když klient disponuje komerčním pojištěním.

Exit mobile version