Chystáte se na první let s těmi nejmenšími? Připravili jsme přehled, na co všechno se máte připravit i na co máte právo.

Foto: www.dreamstime.com

1. Dítě hlašte: O tom, že budou cestovat s dítětem, musí rodiče informovat leteckou společnost jak při rezervaci letenek, tak při odbavení.

2. Volte noční lety, zejména pro dlouhé cesty s malými dětmi.

3. Nebojte se před dětmi ani jim nevyprávějte o leteckých neštěstích.

4. Požádejte předem o dětskou stravu, ale přestože bývá na palubě k dispozici, vezměte zejména kojencům lahev s jejich oblíbeným krmením.

5. Lahev nebo dudlík se hodí při startu a přistání a pomůže vyrovnávat změny tlaku na palubě. Podobné účinky má také kojení.

6. Mějte pro děti dostatek tekutin: Doporučuje se neperlivá voda, čaj nebo ovocný džus.

7. Oblékněte dětem více vrstev, které mohou podle potřeby svlékat a oblékat. Přibalte i teplé ponožky, aby dítě mohlo být během letu bez bot.

8. Nezapomeňte na oblíbenou hračku.

9. Necestujte, mají-li děti akutní rýmu či jsou nachlazeny. Přetlak může způsobit např. zánět vedlejších nosních dutin nebo středního ucha.

10. Proti nevolnosti podejte vhodný lék, a to už před odletem.
Co by vás mohlo zajímat: 
Slevy pro děti: Ty do dvou let obvykle platí jen 10 %z ceny letenky (částečně i letištní poplatky) a nemají pak nárok na sedadlo. Jsou pro ně připravena lůžka. Skládací kočárek si lze vzít na palubu letadla. Děti od 2 do 12 let hradí nejvýše 75% ceny letenky (částečně letištní poplatky) a mají nárok na sedadlo.

Kde budete sedět: V letadle jsou obyčejně vyhrazená místa pro matky s úplně malými dětmi hned v první řadě. Dítě je v průběhu letu připoutané spolu se svým rodičem na jednom sedadle. Na jeho připoutání se používají speciální pásy.

První týden  na let zapomeňte: Létání se nedoporučuje v posledním týdnu těhotenství a v prvních 7 dnech po narození dítěte. Bez doprovodu smějí děti naopak cestovat obvykle od 5 let.

 

Více praktických rad o cestování s dětmi i spoustu inspirace najdete například zde:

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*