Do kroužků se děti musí těšit, tak proč by si je neměly vybrat samy, co je baví? Máme pro ně 3 skvělé tipy na kroužky, kterým se nedá odolat. Vyzkoušejte cvičení s opičkami v tělocvičně, kam nesmí dospělí, malování v opravdovém uměleckém ateliéru nebo kurz plavání plný barevných her.

Cvičení v Monkey´s Gym

Monkey's Gym, Malý dobrodruh
Umí děti správně cvičit? Foto: www.monkeysgym.cz

Mezi nejčastější dětské kroužky patří sportovní a výtvarné. Zejména v těch prvních však může často větší roli hrát zájem rodiče než dítěte. „Současná doba je bohužel typická dvěma základními chybnými směry v pohybu u dětí: specializací a tlakem na výkon. Obojí nutí dítě již od raného věku příliš přemýšlet nad svými sportovními výkony, úspěchy či neúspěchy. Vytrácí se samotná radost z pohybu a až příliš brzy pak může dojít k vyhoření, kdy dítě prostě přestane sport nebo i pohyb samotný bavit. Stále populárnější je dnes proto všeobecná sportovní průprava, která děti komplexně připraví na pozdější specializované disciplíny a sport pro ně bude stále zábavou,“ říká Kristýna Přibylová z centra Monkey´s Gym, které se zaměřuje na přirozené cvičení s dětmi podle jejich psychomotorického vývoje.

Plavání v Baby Clubu Juklík

plavání s dětmi, Malý dobrodruh
Proč děti milují vodu? Foto: www.juklik.cz

Stejného názoru je i Štěpánka Štrougalová, majitelka Baby Clubu Juklík, který pořádá plavecké kurzy. „Je velká konkurence a je těžké vybrat ten správný klub. Naším heslem je, že dítě musí plavání hlavně bavit, vše je o dovádění, hrách a radosti z pohybu ve vodě. Proto je každá lekce zcela jiná, vždy je spousta legrace a děti se učí tou nejpřirozenější cestou zábavy, her a soutěží s nejrůznějšími barevnými vodními pomůckami, vodními domečky a podobně,“ přibližuje Štěpánka Štrougalová s tím, že správný klub by měl myslet i na náležitou aklimatizaci dětí po plavání. Neodmyslitelnou součástí Juklíku je proto i prostorná herna a krásně vybavená zahrada nebo posezení s možností občerstvení.

Malování ZaZrcadlem

malování, Malý dobrodruh
rozvíjejte talent svých dětí správným způsobem. Foto: www.pixpo.cz

Individuální přístup a nenucení dětí do aktivit jsou i prioritou kurzů malování ateliéru ZaZrcadlem, kde malí malíři rozvíjejí svůj talent ve skutečném uměleckém ateliéru. „V našich výtvarných kurzech neučíme děti kopírovat svět. Nemalují jako dospělí, kreslení je pro ně samozřejmostí. Klasická výtvarná „výchova“ může dítěti zablokovat radost z jednoho z nejpřirozenějších projevů, proto stavíme na uvolněném prostředí a hře. Děti prostřednictvím svých maleb házejí kameny do vody, jsou mravencem i vlaštovkou, v lese či na moři cestují i se svými oblíbenými postavičkami ze seriálů a hlavně – u nás se nemaluje dobře nebo špatně. Každý je individualitou s vlastními schopnostmi a možnostmi a to vždy respektujeme,“ podotýká Jitka Kurellová z ateliéru ZaZrcadlem.

Tags:

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*