Malý dobrodruh – Dovolená s dětmi

Jak cvičit správně s dětmi

Zdraví českých dětí dnes ohrožují dva protipóly: Buď se hýbou málo, protože dvě hodiny tělocviku ve škole nejsou dostatečné a po škole sedí u počítačů a televizí, anebo je rodiče dávají příliš brzy na specializované sporty, kde jim hrozí jednostranná zátěž. Ideální je pravidelná všeobecná pohybová průprava, na tu ovšem často chybějí lektoři.

České děti neumějí kotoul – chybí jim všeobecná pohybová průprava. Foto: Jaroslav Appelt

Změnit to chtějí pořadatelé nového kurzu pro instruktory, kteří tak chtějí bojovat proti dětské obezitě, lenosti i syndromu vyhoření, který hrozí při tlacích na výkon ve sportu.

Dnes u nás existuje spousta fitness školení zaměřených na dospělé, ale kvalitních kurzů zaměřených na obecný základ, jak trénovat a vést děti, je nedostatek. Nyní to chce změnit Český svaz aerobiku a fitness FISAF.cz. Ten přichází s novým kurzem zaměřeným přímo na lektory, kteří povedou lekce všeobecné pohybové průpravy dětí. „Naším cílem je vyškolit kvalitní lektory a společně v dětech vypěstovat lásku k pohybu,“ říká PaedDr. Dagmar Zitová, vedoucí kurzu Instruktor základních pohybových aktivit dětí, která se svými kolegy dala dohromady první komplexní plán výuky dětí ke zdravému životnímu stylu.

„Každý sport začíná právě u dětí a ty ze všeho nejdříve potřebují obecný pohybový základ využitelný později pro všechny sporty. Raná specializace rozhodně není nic dobrého pro jejich zdraví. S dětmi je důl

Děti by se měli umět správně hýbat i správně stravovat. Foto: www.fisaf.cz

ežité cvičit podle speciálně vytvořené metodiky, aby se naučily všechny důležité pohybové dovednosti, které z valné většiny často neumějí, jako například udělat správně kotoul, skákat nebo házet míčem,“ říká PaedDr. Dagmar Zitová.

Děti by se měly naučit hýbat i správně jíst

„Trenérky by měly pomáhat dětem zavést do běžného života správné stravovací návyky, pravidelný pohyb a mnohé další. A na to je chceme připravit v kurzu, kde se dozví vše potřebné o správné výživě dětí, získají základy sportů, psychologie, pedagogiky, didaktiky, metodiky, hry, soutěží, testování, využití náčiní a nářadí a práce s různými věkovými skupinami dětí, což je zcela základní věc pro správné vedení hodiny, aby děti skutečně bavila a vracely se z ní nadšené,“ dodává Dagmar Zitová s tím, že účastníci kurzu získají diplom opravňující k založení živnostenského listu, ale především opravdovou profesionalitu a jistotu ve vedení tréninků dětí.

„Odborně vyškolených instruktorů cvičení s dětmi je nedostatek a naším kurzem chceme pomoct pohybovým projektům, sportovním svazům a vůbec všem, kdo chtějí pracovat s dětmi a vést je k pohybu. Jedním z projektů, kam naši instruktoři míří, jsou například Děti na startu, které působí po celé republice a stále otvírají nová střediska,“ dodává odbornice.

Děti na startu stírají rozdíly mezi váhou i rasou

Právě tento projekt je vhodný i pro děti, které se nestihly zapsat do pohybových kroužků a sportovních oddílů. Rodiče dalších se třebas nerozhodli včas – mohla je ovlivnit cena nebo složité převážení dětí do kroužku. A dost možná hrálo roli i to, že dítě jakýkoliv sport odmítalo.

Projekt Děti na startu je zařazen mezi vybrané projekty Česko sportuje Českého olympijského výboru. Foto: www.fisaf.cz

„Spousta dětí dnes bojuje s nadváhou nebo se stydí za svou nešikovnost a bojí se, že se jim ostatní budou smát. A tak raději přestanou cvičit vůbec. To je jedna z věcí, které chceme pomocí našeho projektu odbourat. Cvičí tady spolu více i méně pohybově nadané děti, bez ohledu na jakýkoliv handicap, štíhlé i s nadváhou, ale všechny s nadšením. Naším cílem je umožnit sportovat všem dětem bez ohledu na sociální postavení rodičů, rasu či národnost,“ říká manažerka projektu Jitka Literová s tím, že postupně vznikají další střediska, a tak se děti mohou přidávat i průběžně.

Instruktoři Dětí na startu se věnují všeobecné pohybové přípravě a kurzy se konají po celé republice v mateřských a základních školách i ve sportovních klubech a jejich společným rysem je to, že jsou především zábavou – nechybí hry, soutěže i nejrůznější zábavné akce. „A zapojit se do nich může – po absolvování speciálního školení – každý, kdo chce dětem dopřát zdravější dětství a lepší start do dospělosti,“ uzavírá Jitka Literová.

Mohlo by se hodit: Kurz Instruktor základních pohybových aktivit dětí proběhne ve dvou víkendech na začátku února v Praze (více na www.fisaf.cz). Projekt Děti na startu zaštiťuje Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy a jeho cílem je dodat dětem od 4 do 9 let radost z pohybu bez stresu z výkonů (více na www.ceskosehybe.cz).

 

Exit mobile version