Malý dobrodruh – Dovolená s dětmi

Lekce plavání vybírejte i podle kvality vody v bazénech

Úroveň výuky, vlídné zacházení i příjemné prostředí, to jsou důležitá hlediska, když hledáme vhodný kurz plavání pro děti. Stejně zásadní je ovšem i kvalita vody. Skuteční profesionálové to dobře vědí a dělají pro její čistotu maximum.

Ve všech bazénech Juklíku odborníci průběžně sledují důležité fyzikální ukazatele vody pomocí digitálních automatických sond. Foto: www.juklik.cz

„V České republice platí velmi přísné normy pro kvalitu vody. Některé parametry jsou dokonce přísnější než na pitnou vodu. Za rozbory vody v našich bazénech vynakládáme ročně 60-70 000 Kč. A protože jsme si jisti její špičkovou kvalitou, rádi kdykoli prokážeme jednotlivé protokoly měření, aby všichni, kteří k nám chodí plavat, věděli, v jak čisté vodě se koupají,“ říká Štěpánka Štrougalová z Baby Clubu Juklík, dětského centra, které je od roku 1988 průkopníkem v metodice kojeneckého plavání a konzultantem při tvorbě jeho hygienických norem.

Zásada č. 1: Sprcha před vstupem do bazénu

Kvalitu vody určuje Vyhláška 97/2014 Sb., jež se opírá o Zákon 151/2011 Sb. o ochraně veřejného zdraví, který plně vyhovuje evropské legislativě. Tato vyhláška například jasně předepisuje úroveň chloru v bazénu s ohledem na teplotu.

„Hladina chloru není konstantní, ale jeho hodnoty se na našich bazénech pohybují v intencích běžné pitné vody, tedy při 0,3 mg/l. Naším cílem je chlorovat co nejméně, což může do jisté míry ovlivnit každý návštěvník, a sice tím, že se před vstupem do bazénu osprchuje. To totiž zaručí, že až 90 % nežádoucích látek nepronikne do bazénu, a tak není nutné použít více chemických látek,“ vysvětluje Štěpánka Štrougalová a připomíná, že tuto zásadu je třeba vštěpovat dětem odmalička.

Baby Club Juklík je dětské centrum, které je od roku 1988 průkopníkem v metodice kojeneckého plavání a konzultantem při tvorbě jeho hygienických norem. Foto: www.juklik.cz

Cítíte chlor? Velký bazénový omyl

Typický pach, který je cítit v prostředí bazénů, lidé většinou považují za pach chloru. „To je jeden z velkých bazénových omylů. Charakteristický bazénový odér totiž netvoří chlor, ale dusíkaté látky, které se váží na chlor. Samotný chlor a jeho koncentraci ve vodě návštěvník nepozná. Bazén může být přechlorován několikrát nad normu a je-li voda čistá, chlor z něj neucítíte. Samotný chlor na bazénech nečpí. To, co cítíme, je kombinace potu a močoviny s chlorem. Důvodem nemusí být hned vyčůrání dítěte do bazénu. Stačí jen špatné omytí před vstupem do bazénu,“ zdůrazňuje důležitost správné hygieny Štěpánka Štrougalová.

45 litrů vody v bazénu na osobu

Vyhláška také předepisuje množství ředící vody v bazénu – 45 litrů na osobu. Povinnost provozovatele je měřit množství ředící vody samostatným registračním vodoměrem a hygienické stanice tuto hodnotu kontrolují. „Můžete mít čisticí zařízení za miliony, ale jedno z tajemství úspěchu kvalitní vody je opravdu poctivé každodenní připouštění nové vody v závislosti na zátěži bazénu,“ podotýká Štěpánka Štrougalová. Kompletně vypuštěny a dezinfikovány jsou bazény 2x ročně. A jak často se čistí?

„Používáme automatický podvodní čisticí systém Dolphin. Je to vlastně krabice, která jezdí sama po dně a stěnách bazénu a čerpá vodu přes své jemné filtry. Pracuje přes noc 8 hodin. Pokud není v činnosti automatika, nastupuje ráno před zahájením provozu ruční vysávání. Okolí bazénů se čistí denně kombinací přípravků, aby nevznikla rezistence,“ popisuje údržbu bazénů Juklíku Štěpánka Štrougalová.

Štěpánka Štrougalová. Foto: www.juklik.cz

Jak se měří kvalita vody

Ve všech bazénech Juklíku odborníci průběžně sledují důležité fyzikální ukazatele vody pomocí digitálních automatických sond (podle normy každé 4 hodiny). Jedná se hlavně o koncentraci volného a vázaného chlóru, pH vody, ORP a ozónu. Zároveň se na dvou místech systému měří teplota. Další ukazatele se měří 1x týdně a mikrobiologická kvalita vody se sleduje měsíčně. Z vyhlášky vyplývá i povinnost provozovatelů zadávat si na vlastní náklady u akreditovaných laboratoří kompletní fyzikální a mikrobiologické rozbory vody. Laboratoře pak výsledky předávají hygienickým stanicím. „Kvalitou naší vody jsme si jisti a jsme přesvědčeni, že právě přístup k úpravě vody a znalosti o ní jsou jedním z důvodů, které nás v očích návštěvníků našich bazénů odlišují od průměru,“ říká na závěr Štěpánka Štrougalová z Baby Clubu Juklík.

Baby Club Juklík je dětské centrum, které je od roku 1988 průkopníkem v metodice kojeneckého plavání a konzultantem při tvorbě jeho hygienických norem. Dnes provozuje několik bazénů, a kromě plavání pro nejmenší nabízí kvalitní plaveckou školu pro starší děti, plavání pro těhotné, aqua-aerobic a zábavné i vzdělávací aktivity pro rodiny.

Více na www.juklik.cz

Exit mobile version