Ve dnech 4. až 11. listopadu ovládne horské údolí Léskové ve Velkých Karlovicích jedinečná gurmánská akce – Karlovský gastrofestival. Hlavní program je plánován na víkend 5. a 6. listopadu. Návštěva Velkých Karlovic se může stát příjemným zážitkem pro celou rodinu – rodiče mohou ochutnávat nejrůznější speciality, děti jistě nadchne pohled na řemeslníky… a kdyby se začaly nudit, mohou se pobavit v dětském koutku s animátorkami. Pořadatelé totiž mysleli i na tuto eventualitu a nabídnou rodičům za symbolickou částku (75 Kč za 3 hodiny) možnost hlídání dětí.

gastrofestival, Velké Karlovice
Foto: www.valachy.cz

 

Karlovský gastrofestival se zaměřuje na popularizaci tradiční valašské gastronomie, k níž neodmyslitelně patří mimo jiné kyselice, valašský frgál nebo slivovice. Letošní ročník navíc obohatí účast kuchařů a farmářů z Itálie, dorazí také hosté ze Slovenska a Francie. 

Hlavní novinkou je rozšíření hlavního programu – takzvané Gastro tour – z jednoho dne na dva. Uskuteční se o víkendu 5. a 6. 11. Lidé během Gastro tour mohou navštěvovat vybrané restaurace v údolí Léskové a ochutnávat jejich speciality. Část podniků nabídne valašské speciality, nebude chybět ani zvěřina, jehněčí či zabíjačka. Letos poprvé je součástí Gastro tour také mezinárodní farmářský trh. “Vedle farmářů z Valašska jsme přizvali výrobce z Friuli, partnerského regionu Zlínského kraje v Itálii, a Slovenska. Na několika místech zřídíme gastro zastávky tématicky zaměřené na konkrétní produkty. Na jednom místě tak lidé budou moci ochutnat i koupit uzeniny z různých zemí od různých výrobců, jinde zase vína, destiláty či dezerty. K jednotlivým stanovištím hosty sveze vláček a koňský povoz. Nově zavádíme jednotnou měnu – Valašský gastroš,“ láká ředitel hotelových provozů pořádajícího turistického resortu Valachy ve Velkých Karlovicíh Tomáš Blabla.

Součástí gastrofestivalu jsou také kuchařské show a galavečeře. Loni byl jejich hlavní hvězdou „Ital v kuchyni“ Emanuel Ridi. Letos návštěvníkům předvede svůj um několik špičkových kuchařů s vysokým odborným renomé z Česka, Slovenska a Itálie, mezi nimi italský držitel prestižní Michelinské hvězdy Alessandro Gavagna, šéfkuchař restaurace Al Cacciatore della Subida.

Z tradičních doprovodných akcí nebude chybět řemeslný jarmark a

, kterou v neděli 6. 11. čeká 10. ročník. Karlovský gastrofestival bude po víkendu pokračovat ve všedních dnech nabídkou valašských specialit ve vybraných restauracích a vyvrcholí 11. 11. uvedením Svatomartinského vína. Podrobnosti k programu: www.valachy.cz

O autorovi: Martina (40 dalších článků)


(Visited 48 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*