Vánoce bez punče a cukroví si nelze ani představit. Vydejte se vůní Vánoc do netradičních restaurací napříč Evropou. Ochutnejte delikatesy, kterými jsou metropole proslulé.

Evropa pro gurmány, Malý dobrodruh
Vyjeďte za jídlem do Evropy. Foto: www.austrianviews.at.

Stále více Čechů cestuje za gurmánskými zážitky, proto i cestovní kanceláře či dopravci pro své klienty zjišťují ty nejlepší akce tohoto druhu v Evropě. „Na našich internetových stránkách jsme zřídili novou sekci nazvanou Evropa na talíři, kde lidé najdou spoustu gurmánských akcí, festivalů ale také nových netradičních restaurací, kam je pak rádi zavezeme,“ říká Pavla Lauremannová zastupující autobusového dopravce Eurolines.

Prosinec

22. 11. do 23. 12. 2013., Bratislava: Vánoční trhy pro pravé gurmány

Vánoční trhy v Bratislavě, to je něco pro gurmány! Především na Františkánském náměstí si můžete dopřát tradiční slovenské lahůdky, jakými jsou tradiční lokše s oříšky, se zelím či se škvarky, výborný punč a jablka v karamelu. Více na www.slovakia.travel. Autobusy Eurolines vás do Bratislavy zavezou za 640 Kč za obousměrnou jízdenku.

22. 11. do 23. 12. 2013, Drážďany: Nejstarší trhy v Německu

Vánoční trhy v Drážďanech jsou vůbec ty nejstarší v celém Německu a vy tady ochutnáte nejstarší tradiční pokrmy této země, například drážďanskou štolu. Neodjíždějte bez malých figurek kominíků Pflaumentoffel ze sušených švestek. Více na www.germany.travel. Autobusy Eurolines vás do Drážďan zavezou za 840 Kč za obousměrnou jízdenku.

1.12.-31.12.2013, Mnichov: Do tramvaje na svařák

Kolem centra projíždí v tuto domu vánoční tramvaj, ve které si můžete dát svařené víno, perníček a další vánoční pochutiny. Více na www.germany.travel. Autobusy Eurolines vás do Mnichova zavezou za 1400 Kč za obousměrnou jízdenku.

1. 12. do 31. 12. 2013, Kodaň: Vánoce plné zábavy

Své chuti můžete na Vánoce podráždit v zábavním parku Tivoli, kde se vaří tradiční nápoj „gløgg“ (svařené víno smíchané s likérem a kořením), smaží se tady „æbleskiver“ (jablkové koblihy) nebo pražené mandle s nejrůznějšími příchutěmi. Více na www.visitcopenhagen.com. Autobusy Eurolines vás do Kodaně  zavezou za 2.630 Kč za obousměrnou jízdenku.

22. 11. do 23. 12. 2013, Budapešť: Ochutnávka tradičního cukroví

Na budapešťském náměstí Vörösmarty nabízejí ve více než stovce dřevěných stánků maďarské vánoční, ale také hutné zimní speciality. Neodjíždějte bez ochutnání tradičního maďarského pečiva Kürtös kalács. Více na www.budapestinfo.hu. Autobusy Eurolines vás do Budapešti zavezou za 950 Kč za obousměrnou jízdenku.

Leden

1. 12. 2013 až 19. 1. 2014, Brusel: Tram Experience

Nestíháte ráno snídat a musíte si tak jídlo dopřát až cestou do práce v tramvaji? Že je to nepohodlné a nevhodné? S tím by zřejmě nesouhlasili v Bruselu, kde se již druhým rokem koná Tram Experience. Za jízdy je pasažérům servírováno tříchodové menu od tří michelinských kuchařů. Gurmánskou jízdu Bruselem by si neměli nechat ujít milovníci jídla, kteří chtějí ochutnat něco netradičního. Zážitkem bude pouhá snaha, aby vám nějaká ta dobrota za jízdy nepřistála na košili. Pokud se toužíte projektu Tram Experience zúčastnit, pak byste si měli jistě pospíšit, protože zájemců je mnoho a počet míst je omezený. Heslo akce zní: „Všichni gurmáni se sejdou v tramvaji.“ Více na http://visitbrussels.be/bitc/BE_en/content/6631/tram-experience.do#PRACTICAL. Autobusy Eurolines vás zavezou do Bruselu od 3.100 Kč za obousměrnou jízdenku.

1.1.- 31. 12. 2014, Vídeň: Do divadla za gurmánstvím

V rakouské metropoli bude otevřeno hodně unikátní divadlo: Reinhard Gerers teatro je totiž určeno všem milovníkům jídla! Gerer, který předtím vedl mimo jiné restauraci Korso v hotelu Bristol, Magadalenenhof a divadlo pro gurmány Palazzo, kombinuje ve svém vlastním projektu vídeňskou pohostinnost s šarmem mezinárodního varieté a s exkluzivním menu o čtyřech chodech. K revue složené z magie, komedie a akrobatických čísel v zrcadlovém paláci s elegantním secesním interiérem se servírují šťouchané brambory se slaninou z vepřů uherského plemene Mangalica a se svatojakubskými mušlemi, srnčí na bílé polentě a trio ušlechtilých čokolád. Více na www.eurolines.cz a www.wien.info. Autobusy Eurolines vás zavezou do Vídně za 990 Kč za obousměrnou jízdenku.

Únor

14. února 2014, Londýn: Valentýn pro mlsné jazýčky

Pokud chcete svému protějšku dopřát skutečně krásná svátek zamilovaných, vezměte ho do Londýna. V tento den tady totiž velká většina zajímavých restaurací a hospůdek nabízí nejen chutná menu, ale především unikátní zážitky. Co byste řekli na výhled na celé město z výšky  třeba ve vyhlášené Oxo Tower restauraci na břehu Temže. Levnější, ale o nic horší, je romantický oběd o čtyř chodech s šampaňským na výletní lodi Bataeux. Neopakovatelným zážitkem pak jistě bude přípitek v oblacích ve slavném London Eye. Více na www.visitlondon.com. Autobusy Eurolines vás zavezou do Londýna za 3.100 Kč za obousměrnou jízdenku.

1.1.- 31. 12. 2014, Brusel: Za vůní pralinek

Pokud se chystáte do Bruselu, nechejte se na chvíli unést vůní kakaa. Města znalí průvodci vás doprovodí do těch nejlepších obchodů s čokoládovými pochutinami, cestou se dozvíte, jak se taková pravá belgická pralinka vyrábí a možná se vám podaří si jednu pralinku vlastníma rukama vytvořit. Při vzpomínkách na dvouhodinovou cestu s nádechem čokolády se vám ještě po návratu domů budou sbíhat sliny. Více na http://visitbrussels.be/bitc/BE_en/guided_tour/2947/walk-tasting-belgian-chocolate-s-brussels-city-center.do. Autobusy Eurolines vás zavezou do Bruselu za 3.100 Kč za obousměrnou jízdenku.

 

Zdroj: https://www.elines.cz/cz/evropa-na-taliri

Autobusem po Evropě: rychle a pohodlně

Autobusy Eurolines můžete do celkem 43 metropolí cestovat až do 10. 12. 2013 za polovinu v rámci AKCE 1+1 ZDARMA, do spousty destinací to stihnete „na otočku“ ráno tam a večer zpět, většina spojů je provozována luxusními busy Business Class s dětskými sedačkami, na většině linek máte 2 zavazadla zdarma pro vaše vánoční nebo novoroční nákupy. Více se dozvíte na www.eurolines.cz

O autorovi: Zuzana Rybářová (255 dalších článků)

Mgr. Zuzana Rybářová, mediální konzultant a zároveň známá novinářka zaměřující se na cestovatelský sektor. Pracovala mj. jako šéfredaktorka časopisu Travel Digest, dnes je sama sobě šéfem v kreativní agentuře Amaze.cz, v níž působí především jako konzultantka v oboru Public relations. A samozřejmě: vede portál Malý Dobrodruh.cz a je pravidelným hostem pořadu Sama doma České televize. Více si o ní můžete přečíst zde: Zuzana Rybářová - profil.


Leave a Reply

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

*