Řada lidí si z dovolené odnese nějaký upomínkový předmět či dobrotu pro příbuzné. Pokud se chystáte do Jižního Tyrolka, pak si musíte koupit sýr, jablka a špek, bez kterých se místní kuchaři neobejdou. 

Jablka, Malý dobrodruh
Vychutnejte si nejšťavnatější jablka na světě. Foto: www.jiznityrolskogarantovano.eu

Tyto tři mimořádné jihotyrolské produkty se staly hlavními představiteli informační kampaně „Z Jižního Tyrolska. Zaručeně!“ probíhající v Itálii, Německu, Rakousku a České republice. Právě Jihotyrolské jablko CHZO, Jihotyrolský špek CHZO a Sýr Stelvio CHOP jsou dokonalými reprezentanty záruky pro spotřebitele i výrobce. Označení CHZO – chráněné zeměpisné označení a CHOP – chráněné označení původu je dělá jedinečnými a nezaměnitelnými a zároveň zaručuje, že jsou produkovány v souladu s přesnými pěstitelskými a výrobními postupy založenými na osvědčené dlouholeté tradici. Jihotyrolské jablko CHZO, Jihotyrolský špek CHZO a Sýr Stelvio CHOP se vyznačují nejen vybranou chutí, ale zejména kvalitou, která je zaručena přísnými a četnými kontrolami prováděnými nezávislými institucemi. Tyto tři produkty jsou ideálními velvyslanci Jižního Tyrolska, místa, kde se mísí alpská a středomořská kultura, životní styl a další vlivy.

Sýr Stelvio CHOP z horských farem

V Česku ne příliš známý je Sýr Stelvio CHOP, který získal v roce 2007 jako jediný jihotyrolský sýr díky své nezaměnitelné kvalitě, autenticitě a historicky danému vztahu k místu původu ochrannou známku CHOP – chráněné označení původu. Sýr Stelvio je typický sýr vyráběný z kravského mléka produkovaného na jihotyrolských horských farmách. Jedná se o  polotvrdý a vyzrálý sýr světle žluté barvy s 50 procenty tuku v sušině, zrající minimálně po dobu 62 dnů. Svou výtečnou bylinkovou chutí se hodí k přípravě chutných pokrmů.

Čerstvé mléko na výrobu Sýra Stelvio CHOP se denně sváží z asi 300 jihotyrolských horských farem, které se v 97 procentech nacházejí v nadmořské výšce nad 1000 m. Mléko musí být zpracováno do 48 hodin od nadojení. Podle dochovaných dokumentů sýrárny ve městě Stilfser/Stelvio, odkud sýr Stelvio pochází a kde získal své jméno, se výroba datuje do roku 1914.

Jihotyrolská jablka CHZO vyhřátá sluncem

Jihotyrolská jablka CHZO získala své vynikající vlastnosti zejména díky zeměpisné poloze a alpsko-středomořskému klimatu Jižního Tyrolska. Celkem 300 slunečných dnů v roce, mírné klima v průběhu léta i na podzim vytvářejí ideální podmínky pro pěstování jablek. V regionu je do ovocnářství a pěstitelství aktivně zapojeno více než 7000 rodinných farem, obhospodařujících celkovou rozlohu větší než 18 000 hektarů. Označení CHZO získalo těchto 13 odrůd jablek: Golden Delicious, Red Delicious, Gala, Fuji, Braeburn, Elstar, Granny Smith, Idared, Jonagold, Morgenduft, Winesap, Pinova a Topaz.

Pár typů od zkušených farmářů:

  1. Skladujte jablka na chladném, suchém místě. V lednici by měla ležet samostatně v děrované igelitové tašce.
  2. Jablka by měla být oddělena od ostatního ovoce, jinak urychlují jeho zrání.
  3. Dětem jablko chutná více, když ho nakrájíte na plátky.
  4. Pokapejte rozkrojené jablko citronovou šťávou, nezhnědne.

Jihotyrolský špek CHZO pro fajnové jazýčky

Je jemnější než rustikální uzené šunky ze severu a zároveň aromatičtější než středomořské syrové šunky – to je Jihotyrolský špek CHZO. Jednotlivé fáze výroby se přísně a důsledně kontrolují. Jeho nezaměnitelná kořeněná a lehce uzená chuť z něj dělá jedinečný produkt. Cesta k této nenapodobitelné specialitě je dlouhá a začíná už výběrem prvotní suroviny – špek se dělá z nejlepšího libového vepřového masa. „Trocha soli, trocha kouře a spousta čerstvého vzduchu“ – to vyžaduje starý, ale stále platný výrobní postup, který se předává z generace na generaci. Sdružení na ochranu známky Jihotyrolský špek sleduje a kontroluje výrobní proces všech 30 výrobců Jihotyrolského špeku CHZO – chráněné označení obdrží pouze ty nejlepší produkty.

Rady, které se vždy hodí:

  1. Vakuově balený špek lze uchovávat několik měsíců v lednici či na jiném chladném temném místě.
  2. Skladujte špek v temné místnosti při teplotě okolo 5o C. Vakuovaný špek vydrží několik měsíců.
  3. Po otevření jej ponechte pár hodin před konzumací v pokojové teplotě, aby se rozvinulo aroma.
  4. Špek je možné uchovávat zabalený v navlhčené utěrce nebo mezi dvěma miskami. Nedávejte ho však do blízkosti výrazně aromatických potravin. Špek lze krájet na různé tvary: na plátky, na kostičky, lze ukrojit silnější plátek, či úzké proužky. Každá metoda dodává špeku jinou chuť.

Tříletá informační kampaň „Z Jižního Tyrolska. Zaručeně!“ se skládá z tiskové a on-line kampaně.

Kampaň je podporována prostřednictvím webové stránky www.jiznityrolskogarantovano.eu, kde jsou dostupné informace o projektu, o všech třech produktech i o evropském označení kvality. Naleznete zde i chutné recepty.

Recept: Tagliatelle se špekem

Tagliatelle, Malý dobrodruh
Už se vám sbíhají sliny? Foto: www.jiznityrolskogarantovano.eu

Suroviny:

na těstoviny

• 150 g žitné mouky

• 150 g hladké mouky

• 1 vejce

• 50 ml vody

• 1 lžíce olivového oleje

• sůl, drcená pískavice a kmín na dochucení

• 150 g na plátky krájeného Jihotyrolského špeku CHZO

• 100 g zelí

• 50 g másla

• čerstvá petrželka

• sýr Stelvio CHOP

Příprava

V hromádce mouky si vytvořte důlek, do něj rozklepněte vejce, přidejte olej, koření a během míchání postupně přilévejte vodu. Směs dokonale zpracujte, vytvořte hladké a kompaktní těsto. Zabalte do potravinářské folie a nechte půl hodiny odpočinout.

Na strojku na těstoviny si vytvořte tagliatelle a vařte je v osolené vodě přibližně 2 minuty.

Nakrájejte Jihotyrolský špek CHZO a zelí na tenké nudličky, krátce je osmahněte na pánvi a přidejte jednu naběračku vody, ve které se vařily těstoviny. Slijte těstoviny a na pánvi je povařte s připravenou směsí, máslem a petrželkou. Dokonale promíchejte a ihned podávejte. Tagliatelle dochuťte šupinkami sýru Stelvio CHOP.

(Visited 70 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*