Zdravé pomazánky, Malý dobrodruh
Zdravá pomazánka je nasvačinu ideální. Foto: Jaroslav Appeltauer

Odborníci z projektu Děti na startu vedou nejmenší k pohybu a zdravému životnímu stylu zábavným cvičením i tím, že s nimi ve školách připravují zdravé svačinky.  Zde je několik pomazánek, které měly u dětí velký úspěch.

„Zábavnou formou se snažíme vést děti k pohybu a ty se v rámci hodin Děti na startu naučí jak ovládat své tělo, správně běhat, udělat kotrmelec, skákat, padat, nebát se míče – tedy dovednosti, které tvoří nezbytný základ pro jakoukoliv sportovní činnost,” říká Jitka Literová, koordinátorka celorepublikového projektu, jehož podstatou je všeobecná sportovní příprava dětí předškolního a mladšího školního věku.

Odborníci ale považují za stejně důležité pomoct dětem rozumět jídlu – tomu, co je zdravé a co ne. “Ve spolupráci s lékaři, základními školami a především s dětmi jsme vytvořili speciální brožurku plnou receptů a nechali vyrobit speciálně rozdělenou krabičku, do které se ideálně naskládá zdravá svačina. Naším cílem je kromě zlepšení vztahu k pohybu, pomoct dětem stravovat se lépe ve škole i doma, třeba právě tím, že se zapojí do chystání vlastních jídel,” dodává Jitka Literová.

Recepty na zdravé pomazánky

Pomazánka z červené čočky s vejcem

Jogurtová pomazánka, Malý dobrodruh
Jogurtová pomazánka. Foto: Jaroslav Appeltauer

Suroviny pro 4 porce: 160 g červené čočky, 2 polévkové lžíce plnotučné hořčice, 60 g šunky, 2 vejce, 2 kyselé okurky, 1 cibule, 2 stroužky česneku, několik lžiček bílého jogurtu, 2 ks pečiva (variace celozrnné, bílé, grahamové)

Postup: Červenou čočku (nemusí se namáčet) uvaříme. Vejce připravíme natvrdo, zchladíme a oloupeme. Cibuli a česnek oloupeme, čočku rozmixujeme, vajíčko nakrájíme na malé kousky, okurku, cibuli, šunku na kostičky a česnek prolisujeme. Vše promícháme, přidáme hořčici, sůl, pepř a mažeme na pečivo.

Mrkvová pomazánka

Suroviny pro 4 porce: 80 g sýru Eidam, 280 g mrkve, 2 kusy vařeného vejce, 120 g bílého polotučného jogurtu, citrónová šťáva, sůl, pepř, petrželka, 2 ks pečiva

Postup: Sýr a mrkev najemno nastrouháme, vařené vejce nakrájíme na malé kousky. Vše smícháme a zakápneme šťávou z citronu, osolíme a opepříme. Nakonec přidáme jogurt a vše lehce promícháme. Hotovou směs podáváme s kvalitním pečivem. Zdobíme čerstvou zelenou petrželkou.

Rybí pomazánka se sýrem

Suroviny pro 4 porce: 100 g Lučiny, 1 ks uzené makrely, jarní cibulka či pažitka, sůl, pepř, limetka, celozrnné pečivo + dle sezónnosti přidáme zeleninu, ředkvičku apod.

Postup: Makrelu zbavíme kůže, vykostíme a smícháme v jedné míse s Lučinou. Přidáme na kolečka nakrájenou jarní cibulku, trochu soli, pepře a zakápneme limetkou. Vše lehce promícháme a podáváme s čerstvým pečivem.

Jogurtová pomazánka s okurkou (pravé řecké Tzatziki)

Suroviny pro 4 porce: 250 g bílého jogurtu, 1 salátová okurka, česnek, sůl, pepř, celozrnné pečivo, olivový olej, na ozdobu olivy, zelená petrželka či pažitka

Postup: Okurku oloupeme, nahrubo nastrouháme a vymačkáme vodu. Dáme do mísy, přidáme jogurt a promícháme. Dochutíme prolisovaným česnekem, trochou soli, pepřem a zakápneme kapkou olivového oleje. Vše promícháme a podáváme s čerstvým pečivem. Tzatziki se výborně hodí také jako dip k masu.

Jitka Literová, Malý dobrodruh
Jitka Literová z projektu Děti na startu. Foto: Jaroslav Appeltauer

Děti na startu radí jak zlepšit stravování dětí:

– Připravujte svačiny doma a spolu, nespoléhejte na školní bufety

– Pomozte dětem s výběrem jídel ve školní jídelně

– Mluvte s dětmi o tom, co je zdravé a co nikoliv

– Zapojte děti do přípravy svačin i jiných jídel

Alarmující čísla: Nadváhou či obezitou trpí v ČR přibližně pětina chlapců a desetina dívek, 7 z 10 dětí tráví více než dvě hodiny denně u počítače a v 15 letech snídá pouze 46 % chlapců a 42 % dívek (Zdroj Světová zdravotnická organizace).

Zdroj informací: www.detinastartu.cz

Leave a Reply

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*