Všichni to známe a rodiče malých dětí obzvlášť. Rána jsou prostě náročná. Neměla by se však obejít bez snídaně. Ta je pro zachování dobré pohody rozhodně důležitá. Proto by měla proběhnout v klidu a být nejen zdravá a vydatná, ale hlavně chutná, aby příjemně odstartovala nový den.

České ghíčko - Ghítela
Ghítela – zdravější alternativa oblíbené pomazánky. Foto: www.ceskeghicko.cz

„Snídaně je nejdůležitější jídlo dne. Spousta lidí ji však odbývá, ať už kvůli nedostatku času nebo zkrátka proto, že nemá hned po ránu chuť jíst. Jde ale o zdraví škodlivý návyk, který by se rozhodně neměl přenášet na děti. A důvod? Zatímco spíme, naše tělo stále pracuje, udržuje vnitřní orgány v činnosti. A dětský organizmus, který se teprve vyvíjí, na to spotřebuje více energie, proto ráno o to víc potřebuje doplnit přísun důležitých živin. V organismu se také v tuto dobu vylučuje do krve větší množství hormonu inzulinu, který pro správné fungování organismu potřebuje dodat především sacharidy,“ říká Andrea Dostálová ze společnosti České Ghíčko. Právě ghí, neboli přepuštěné máslo, je výživovými poradci a odborníky považováno za zdravější variantu klasického másla a jiných tuků. Proto má své místo i při přípravě snídaní.

Mistička plná dobrot

Zvláště dětem pak bude chutnat Ghítela – zdravější alternativa oblíbené pomazánky.

„Nugátová dobrota je složená pouze z oříšků, medu, kakaa a ghí. Jako náhražka se ale rozhodně cítit nemusí, ba naopak! Výborná je v kombinaci s ovocem, na dochucení ovesné kaše, jogurtu, palačinek, nebo namazaná na toust,“ říká Andrea Dostálová s tím, že na výběr jsou dva druhy: arašídová a lískooříšková. A protože prý zájem předčil očekávání, jsou nyní k dostání kromě skleniček o obsahu 230 g (arašídová za 155 Kč, lískooříšková za 188 Kč) i 1000 g balení (arašídová za 511 Kč, lískooříšková za 677 Kč).

České ghíčko - Ghítela
Jogurt s Ghítelou a ovocem. Foto: www.ceskeghicko.cz

Recept: Jogurt s Ghítelou a ovocem

Suroviny na 1 porci:

  • 1 kvalitní bílý jogurt
  • 1 lžíce ovesných vloček
  • ½ lžičky lněného semínka
  • 2 lžíce borůvek
  • 2 lžíce malin
  • 1 banán nakrájený na kolečka
  • 2 lžíce Ghítely od Českého Ghíčka (lískooříškové nebo arašídové)

Postup:

Ovesné vločky (nejlépe namočené přes noc do vody) vmícháme do jogurtu. Přimícháme lněné semínko. Vše vložíme do misky a ozdobíme ovocem. Navrch pak přidáme Ghítelu.

České ghíčko - Ghítela arašídová
Ghítela arašídová. Foto: www.ceskeghicko.cz

Tip: Klasický jogurt můžete nahradit sójovým.

První České Ghíčko

Ghí se stalo pro všechny, kdo chtějí vařit chutně a zdravě, stejně nepostradatelnou ingrediencí jako třeba olivový olej. Má totiž mnoho skvělých vlastností – především báječně chutná a voní, nepřepaluje se, obsahuje vitamíny A, D, E, K, navíc je bez mléčné bílkoviny. Také se nemusí chladit a vydrží alespoň 12 měsíců. Ajurvéda považuje ghí za zásadní potravinu pro zdravý vzhled, mentální rovnováhu a dobré trávení. Darujete-li někomu ghí, znamená to, že myslíte na jeho zdraví a pohodu.

Více na www.ceskeghicko.cz

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*