Chcete si vychutnat skvělý oběd a přitom nešílet, jak neposedné budou zase vaše děti? Doporučujeme vám zajít si do restaurace Jelica na pražském Zlíchově, kde vaří srbské speciality, jako první v hlavním městě nabízejí tzv. raw food neboli „živou“ stravu a nejmenší jedlíci jsou zde více než vítáni.

Restaurace Jelica, Malý dobrodruh
Srbské speciality i unikátní raw food nebo-li „živé“ jídlo si v restauraci Jelica vychutnáte v příjemném domáckém prostředí. Foto: www.jelica.cz
Po příchodu do restaurace mátě pocit, že se zastavil čas a vy jste na prázdninách nebo nedělním obědě u babičky. Dřevěné stoly a židle doplňují vyšívané ubrusy, malované kytičky na stěnách, váleček, forma na bábovky, malované talířky na zdích…, nebo třeba originální lustry – jako stínítka jsou použita struhadla…
A pozor: Pro děti je zde připraven malý dětský koutek a ochotný personál vám donese až ke stolu hračky i jídelní židličky pro nejmenší.
I nyní na podzim ještě oceníte, že restaurace má venkovní posezení na zahrádce, kde se děti mohou vyřádit na trampolíně, v domečku se skluzavkou nebo na hřišti. Můžete tady klidně strávit celé odpoledne či večer, rodiče si v klidu posedí u výtečného jídla a děti se vyřádí.
Venku se navíc nachází i krytá ozvučená terasa, kde se občas pořádají koncerty a můžete si přijít i zatancovat!

Jelica: Netradiční srbská kuchyně a živé jídlo

Ale pojďme na jídlo, které je zde skutečně skvělé. Restaurace Jelica nabízí srbskou národní kuchyni a jako vůbec první v Praze poskytuje také raw food, neboli „živou“ stravu. To jsou jídla, která neprošla žádnou chemickou či tepelnou úpravou a všechno je připravuje vynikající kuchař ze Srbska. Nutno ještě podotknout, že veškeré použité suroviny, včetně ryb a masa, jsou zde v bio kvalitě.
Ocenili jsme pak rovněž to, že složitými vodami srbské kuchyně nám pomohl proplout ochotný personál, který nám vše vysvětlil a pomohl s výběrem, který byl dosti složitý – máte tady totiž chuť ochutnat téměř vše. My si nakonec dali od všeho něco: sýrový koláč a kukuřičné bulky se sýrem, kuřecí čorbu (krémová polévka), jídlo připravené v sači na ohništi (hliněný hrnec), svatební zelí se šesti druhy masa, speciality z grilu, kajmak i bio pivo.
A na závěr jsme si ještě dopřáli jedinečnou bio organic domácí čokoládovou zmrzlinu, ve které ovšem nenajdete ani čokoládu ani mléko. A nezapomněli jsme ani na skvělou kávu připravovanou v tradiční džezvě.
Co dodat na závěr? Návštěva Restaurace Jelica je gurmánským i společenským zážitkem pro celou rodinu. Poznáte netradiční originální chutě, které jinde nenajdete a zároveň prostředí, ve kterém se budete cítit jako doma.
Text: Martina Kadlecová, foto a více informací na: www.jelica.cz

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*