Když se řekne Valašsko, dospělým se vybaví slivovice, dětem zase frgál. Velké Karlovice jsou místem, kde jsou tyto speciality dodnes na denním pořádku a je možné si na nich pochutnat v každé hospodě. A to doslova pohádkově!
„Valašský frgál, to byl původně nepodařený koláč, který se nehodil na stůl, a tak ho dávaly hospodyně dětem,“ traduje se ve Velkých Karlovicích, kde stojí známá pekařská manufaktura Valašské frgály. Pekařka vám tady ukáže, jak se frgál dělá, pak ho šoupne do pece, a ještě teplý pak míří před rozzářené dětské tváře.

A jak to veleslavné dílo vypadá? Mělo by mít průměr 30 cm, vážit 600 g a být naplněné nějakou jednodruhovou náplní. „Tou tradiční jsou povidla ze sušených hrušek. Za ochutnání ale stojí i ty s tvarohem a mákem,“ říká Martina Žáčková, odborník na valašské tradice, s tím, že pokud byste sem zavítali před pár desítkami let, dostali byste také frgály plněné zelím, mrkví či cukrovou řepou, které jsou už dnes k mání jen při slavnostech. Však ono i jen těsto na frgál dá zabrat. Podle původní receptury na něj potřebujete pšeničnou i žitnou mouku. Tu zahustíte mlékem či vodou. Těsto rozválíte do placky, která musí být uprostřed tenká na stéblo a okraje po obvodě by měly mít jeden centimetr. Po upečení (v hliněné peci) pak koláč potřete máslem a dáte do polic v komoře nebo v truhle na půdě.

 

Že už se vám sbíhají sliny? Pak vzhůru na ochutnávku! Ve Velkých Karlovicích se vždy na podzim koná Karlovský gastrofestival a součástí týdenní gurmánské události bývá soutěž O nejlepší valašský frgál. Pekařky přinesou do hotelu Lanterna své výtvory, ty ochutná odborná porota, a pak se do nich pustí příchozí. Předloni se ochutnávalo rekordních přes 50 frgálů!
Pokud vám festival uteče, nezoufejte. Navštivte pekařskou dílnu, a pak se vydejte ty koláče vysportovat do okolních kopců, které jsou skutečně kouzelné.

VALAŠSKÉ MOŘE

A máme další unikátní tip z tohoto místa: v hotelu Horal mají krytý bazén s plaveckými drahami i vodními atrakcemi. Koupat se budete ve slané vodě o teplotě 36 °C, což je teplotní parametr odpovídající termálním pramenům. Bazén vznikl rozšířením hotelového wellness centra. A zatímco děti budou řádit na vodních atrakcích, dospělí si mohou nově vyzkoušet ruskou baňu s ochlazovacím bazénem nebo zajít na masáž (masírují tu také rodilé Thajky).
RODINNÉ UBYTOVÁNÍ: Nejen na Horalu, ale i v dalších hotelích a restauracích areálu Razula je vše přizpůsobeno pro rodiny s dětmi – jsou nekuřácké, samozřejmostí jsou dětské koutky (na Horalu i s promítáním pohádek), a k dispozici jsou také dětská jídla. Navíc děti do 12 let tady mají ubytování zdarma!
RESTAURACE PRO NEJMENŠÍ: Pro „rozlítané“ děti je skvělá restaurace hotelu Galik. Oceňujeme její skutečně velké prostory i vstřícnost personálu, který je díky častým lyžařským zájezdům škol zvyklý opravdu na vše, takže mu nevadí ani děti prohánějící se divoce na odrážedlech mezi stoly.
TIP MALÉHO DOBRODRUHA: Nejlepší dětský koutek najdete na Lanterně. Od restaurace je oddělený prosklenou stěnou, takže rodič vidí dovnitř, dítě na něj, a přitom není slyšet žádný hluk…

VÍCE INFORMACÍ: www.valachy.cz, www.razula.cz, www.valasskepecivo.cz

 

O autorovi: Zuzana Rybářová (255 dalších článků)

Mgr. Zuzana Rybářová, mediální konzultant a zároveň známá novinářka zaměřující se na cestovatelský sektor. Pracovala mj. jako šéfredaktorka časopisu Travel Digest, dnes je sama sobě šéfem v kreativní agentuře Amaze.cz, v níž působí především jako konzultantka v oboru Public relations. A samozřejmě: vede portál Malý Dobrodruh.cz a je pravidelným hostem pořadu Sama doma České televize. Více si o ní můžete přečíst zde: Zuzana Rybářová - profil.


Comments are closed.