Kde najdete nejchutnější jablka, špek a sýr? No přece v Jižním Tyrolsku! Nejenom že kombinace těchto surovin k sobě perfektně sedí, vy navíc díky skvělým kuchařům můžete prožít opravdu nezapomenutelný gurmánský zážitek a jeden recept si doma dokonce vyzkoušet.

Jižní Tyrolsko, Malý dobrodruh
Ochutnejte tři vynikající pokrmy, které dělají Jižní Tyrolsko nezapomenutelným místem. Foto: www.suedtirol.info

Jihotyrolská kuchyně je odjakživa známá vysokou kvalitou: dokazuje to 23 michelinských restaurací, ale hlavně vynikající pokrmy, které lze ochutnat na jakékoliv horské chatě či ve farmářském šenku.

Jihotyrolská kuchyně je výjimečná kombinací tradice z období monarchie a vlivu moderní středomořské gastronomie s velkým důrazem na použité produkty. Jejich kvalita musí být vždy vynikající a garantovaná. „Jsem velmi svázán s našimi tradicemi, a to především s těmi na talíři,“ říká 74letý Albert Premstaller ze Sarntheinu/Sarentina. „Pokud jsem si něco nevyrobil nebo nevypěstoval sám, chci vědět, odkud to pochází.“

Klíčem k úspěchu jsou především místní suroviny – Jihotyrolská jablka CHZO, Jihotyrolský špek CHZO a Sýr Stelvio CHOP – produkty, které díky své tradici, kvalitě a transparentnosti výrobního řetězce získaly evropské známky chráněného označení.

Proč Jihotyrolská jablka CHZO, Jihotyrolský špek CHZO a Sýr Stelvio CHOP tyto pečeti získaly? Mírné klima v závětrné části Alp, způsoby pěstování dědící se z generace na generaci, garance více než 300 slunečných dní v roce a čerstvý horský vzduch jim propůjčují typickou a neopakovatelnou chuť. Stejně jako kdysi se pěstují a zpracovávají v jihotyrolských údolích a samotní zemědělci i výrobci pečlivě krok za krokem sledují každou výrobní fázi.

Tajemství jihotyrolského špeku vyzrazeno

Je nejsladší z uzených šunek severní oblasti Itálie, zároveň je ale nejaromatičtější ze všech středomořských syrových šunek. Vyrábí se výhradně z libové vepřové kýty, je lehce zauzený a každá fáze jeho výroby podléhá přísné kontrole. Jihotyrolský špek CHZO je důležitou surovinou pro jednoduchá a chutná jídla, stejně jako pro rafinované kulinářské úpravy. „Vždycky mám nějaký špek v lednici na rychlou večeři,“ říká 28letý Thomas Monsorno z Montani/Montagni.

Stačí se jen zakousnout

Jsou křupavá, aromatická a mají nezaměnitelnou chuť. V největším sadu Evropy je pěstuje více než 7 000 malých rodinných podniků. 13 odrůd se může pochlubit označením CHZO: z těch více kyselých jsou to například Granny Smith, Idared, Topaz či Morgenduft, nebo z aromatičtějších Gala, Jonagold, Elstar a Pinov, od šťavnatějších Braeburn a Winesap ke klasickým a nejoblíbenějším Golden Delicious nebo Red Delicious.

„Často peču s dcerou koláče. Alissa má nejraději ty s ovocem, protože jsou sladší, ale ne zase tak moc. Jsou také zdravější a ona to ví,” říká 37letá Petra z Neustiftu/Novacelly.

Pravý jihotyrolský sýr Stelvio

Tento sýr je polotvrdý, vyzrálý, vyrábí se výhradně z mléka krav pasoucích se na loukách) Jižního Tyrolska. To musí být zpracováno do 48 hodin od nadojení v souladu s přísnými výrobními postupy. Má světle žlutou barvu. Svou výtečnou bylinkovou chutí se hodí k přípravě chutných pokrmů. „K přípravě vynikajícího jídla stačí trochu představivosti a dotek sýru Stelvio. Ráda připravuji selské recepty,” dodává 50letá Marta Thalerová ze Schenny/Sceny.

Upečte si doma jablečný závin

Jídlo, Malý dobrodruh
Jablečný závin jako od maminky můžete mít nyní i vy.

pro 4 osoby/ snadné / příprava: 15 minut

Suroviny

na těsto:

150 g hladké mouky 00

75 ml vlažné vody

špetka soli

lžička bílého vinného octa

rostlinný olej na potření

na náplň:

500 g Jihotyrolských jablek CHZO (Golden Delicious nebo Gala)

50 g cukru

30 g rozdrobených piškotů

mletá skořice

rozinky

strouhaná citrónová kůra

rozpuštěné máslo na potření

moučkový cukr

Příprava:

Těsto na závin: zpracujte veškeré suroviny, dokud nezískáte hladké těsto. To potřete olejem a nechte alespoň 20 minut odležet při pokojové teplotě.

Náplň: oloupejte jablka, nakrájejte na menší kousky a v misce smíchejte spolu s cukrem, skořicí, citrónovou kůrou a rozinkami. Nakonec přidejte piškotové drobky, aby se vše dobře spojilo.

Vyválejte tenký plát těsta, pokryjte jablky a zaviňte. Povrch potřete rozpuštěným máslem a dejte do trouby vyhřáté na 180 stupňů na asi 14 minut. Závin nakrájejte na plátky, posypte moučkovým cukrem a přidejte kopeček vanilkové zmrzliny.

Alternativa: pokud chcete trochu pozměnit chuť, přidejte do jablečné náplně pár lesních plodů, například maliny nebo rybíz. Vanilkovou zmrzlinu můžete nahradit zmrzlinou z jahod nebo lesních plodů.

(Visited 24 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*