Nedaří se vám zhubnout, i když se opravdu snažíte? Určitě jste přemýšleli o příčině vašeho nezdaru. Dle vědců z amerického Marlblehead za tímto problémem stojí nedostatek zdravých tuků ve vašem jídelníčku. Je to možné?

tuky, Malý dobrodruh
Zařaďte zdravé tuky do svého jídelníčku. Foto: www.skaba.cz

„Mnoho lidí cvičí, hlídá si stravu, přesto mají velké množství tukových zásob v těle, a to jak tuku podkožního, tak útrobního v oblasti břicha, který je nejvíce nebezpečný,“ píše ve své studii doktor Barry Searse, jehož tým se zaměřil na souvislost obezity a nedostatku omega-3 mastných kyselin, nebo-li zdravých tuků. Jejich nejvhodnějšími zdroji jsou ryby, kapsle „rybího tuku“, makadamový, lněný olej a extra panenský olivový olej.

Vědci zkoumali stovku žen, z nichž polovině podávali během celých devíti měsíců vyšší dávky omega-3. Tyto ženy přibraly za celou dobu těhotenství kolem 10 kilogramů, což je normální zdravý nárůst hmotnosti. Ženy v druhé skupině často přibraly 20 až 25 kilogramů a po dalších vyšetřeních se zjistilo, že mají navíc v těle rozvíjející se skrytý buněčný zánět, u něhož zjistili přímou spojitost se zvýšenou konzumací rostlinných tuků.

Co je to skrytý zánět?

Skrytý zánět je takový, který nebolí, tedy o něm ani nevíme, na rozdíl od klasického zánětu kloubů, šlach, svalů nebo kůže. „Tento druh zánětu jsme nazvali The secret killer (tichý zabiják), jelikož se projeví třeba až po těch dvaceti letech, ovšem jeho spojení se srdečními chorobami, rakovinou Alzheimerem a jinými chorobami je alarmující,“ varuje Barry Searse, který nyní zkoumá souvislost tohoto zánětu se vznikem vážných chorob.

Kdo jsou viníci?

Co tedy způsobuje, že v těle vzniká zánět, tloustneme a rozvíjí se civilizační choroby? „Jedním z viníků je rozhodně zvýšená spotřeba omegy-6, což jsou běžné rostlinné tuky. Dále pak zvýšená spotřeba sacharidů, především těch jednoduchých, mezi něž patří sladkosti, džusy, pečivo, bílá mouka a tak dále. A v neposlední řadě pak snížená nebo žádná spotřeba omegy-3,“ vysvětluje výživový kouč Martin Škába s tím, že podobné testování jako v USA probíhalo i v České republice.

„Testovalo na přístroji In- body, jak poklesnou tukové zásoby při podávání těchto zdravých tuků. Testovaní byli jedinci, kteří měli zdravou stravu a pravidelný pohyb několikrát týdně, ale nedařilo se jim shodit tukové zásoby, hlavně v oblasti útrobního tuku. Výsledky byly velmi zajímavé. U všech testovaných se během měsíce výrazně snížilo množství tuku,“ podotýká Martin Škába.

A jak tedy začít hubnout a zároveň se vyvarovat vzniku zánětu? Ideální je omezit všechny potraviny s jednoduchými cukry, rostlinné tuky a zvýšit příjem tuků zdravých. Věřte, není to nic složitého a našemu tělu prokážete tu největší službu.

Více na: www.skaba.cz

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*