Rodiče si už zvykli své děti na lyžování oblékat do funkčního prádla, vyplatí se ale takové oblečení i na jaro či léto? A od kolika let?

Foto: www.dreamstime.com

Záleží na tom, jak se děti potí. Pokud vaše ratolesti stihnou propotit triko během půlhodinové jízdy v autosedačce nebo krátkého výletu na kole, je čas vybavit je termoprádlem. Obecně platí, že se ti nejmenší začínají potit od třetího roku a to je také věk, kdy si poprvé sedají na kolo, testují lyže a ti odvážnější a fyzicky zdatnější i brusle.
„Dobré oblečení se určitě vyplatí. Zpocené dětské tělíčko funkční tkanina nestudí, v chladu výborně zahřeje,“ říká Michal, všestranný outdoorový sportovec, otec dvou malých hyperaktivních kluků.
Jak tedy děti oblékat? Stejně jako dospělé. Doporučuje se vrstvit a funkční prádlo nemíchat s bavlnou. Vybírat lze ze syntetiky, ale i z přírodních materiálů, jako jsou například bambusové vlákno nebo merino vlna (ovčí vlna pocházející ze speciálně vyšlechtěných ovcí žijících v chladnějších a vlhčích oblastech Nového Zélandu či Austrálie). Tyto materiály jsou ale dražší. Pro sporty, u kterých se děti hodně potí, se doporučuje spíše syntetika. „Dýchá“ mnohem lépe než klasická bavlna, uschne také rychleji. Merino vlna se hodí pro nepříliš fyzicky náročné sporty, jako je například turistika, lyžování či lehká jízda na kole. Velkou výhodou této vlny je, že ani po propocení není nepříjemně cítit. Takové triko se dá nosit i čtyři dny, což oceníte na delší dovolené. Nevýhodou ovšem je, že se dříve propotí a déle usychá. Další z materiálů – bambusové vlákno – je příjemné na omak, ale lehce se propotí a hůře schne.
Funkční bodíčka pro mimina
Novým trendům vycházejí vstříc i výrobci prádla. Funkční „bodíčka“ se dají koupit už od těch nejmenších velikostí – tedy i pro úplná miminka, pro dvouleté děti už seženete vše: fleecové mikiny, cyklotrika, ale i svrchní oblečení, takzvanou třetí vrstvu – softshelové, windstopperové či goretexové bundy. „Takové oblečení není nejlevnější, ale děti mají sourozence a rodiče řadu kamarádů, kterým mohou obnošené prádlo prodat,“ dodává sportovec Michal.
Jak nakupovat
I miminko lze obléci třeba do body z merino vlny. Ta se vyrábějí ve velikostech od 56 do 98 centimetrů, a to v pastelových barvách. Není to ovšem levná investice, je nutné dobře promyslet, jestli se v tom věku vyplatí. Dětem od dvou let věku firmy nabízejí skoro stejný sortiment, jako májí pro dospělé. Pro nejmenší děti už od 60 centimetrů se šijí kojenecké dupačky, body či trika (od 70 cm) s krátkým rukávem (z polypropylenu). Cyklodresy seženete od velikosti 130 cm.
Třetí vrstva
Co se týče třetí vrstvy, svrchních bund, výběr je také obrovský. Ty dětské seženete například ve všech sportovních řetězcích. Velmi zajímavou a barevně pestrou nabídku má jedná švédská firma. Ta se specializuje na oblečení do deště, bláta, sněhu i větru. Vyhlášené jsou dětské soupravy, které dětem umožňují hrát si venku bez ohledu na počasí, tak jak je to nutné ve Skandinávii (bez obav z nachlazení a promočení). V jejich nabídce nechybí ani softshellové oblečení či fleecové mikiny. „Dcera se nadměrně potí odmalička, prádlo jí kupuji snad od dvou let a dávám jí ho i na delší procházky po městě,“ říká Jana Nademlýnská, matka dvou dětí.

Zdroj: http://www.plusprovas.cz/

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*