Děti si rády hrají na ulici, a tak je důležité, aby je řidiči dobře viděli. Bezpečí jim zajistí reflexní prvky, které nyní mohou být součástí dětského oblečení.

reflexní vesta pro děti, Malý dobrodruh
Dětská reflexní vesta LittleLife je vysoce viditelná. Foto: www.skibi.cz

Čeští rodiče jsou rozhodně zodpovědnější, co se týká bezpečnosti jejich dětí. Hovoří o tom ostatně i statistiky: zatímco v tragickém roce 1994 přišlo na českých silnicích a přechodech při dopravních nehodách o život 75 dětí, předloni to bylo 14 a loni 5.  Aby se tato smutná čísla dostala na nulu, je však třeba poctivě dodržovat určitá opatření – například vybavit děti oblečením s reflexními prvky, které jsou viditelné na dálku.

Vidět a být viděn, to je rozhodně základní pravidlo při pohybu venku – v blízkém provozu a za snížené viditelnosti a šera, obzvláště na podzim a v zimě, to pak platí dvojnásob. Řidiči, kteří zranili chodce, se zpravidla shodují na tom, že ho neviděli vůbec anebo příliš pozdě…

„Viditelnost chodců, ale také cyklistů lze zvýšit pomocí dobře zvoleného oblečení s reflexními prvky, mohou ovšem také využít nášivek či reflexních doplňků ze speciálních materiálů,“ říká Kateřina Princová ze specializovaného obchodu s dětským outdoorovým zbožím Skibi.cz.

Reflexní prvky by proto měly být nezbytným vybavením pro vaše dítě při jeho cestách do školy, na kole, i když vyrážíte na zdánlivě bezpečné místo za zábavou.

„Asi nejlepší a nejjednodušší cestou je pořídit dětem oblečení kvalitních značek, které už i na toto ve své filosofii i praxi myslí. Zvýšený důraz na reflexní prvky klade například přední světový výrobce dětského hi-techového oblečení Reima. Najdete je vhodně umístěné na kapsičkách, zipech či ve větším měřítku na zádových dílech zejména bund. Kvalitní značky  dávají reflexní prvky také na doplňky jako jsou třeba rukavice, čepice, ale také na boty. Dítě je pak vidět krásně celé,“ dodává Kateřina Princová s tím, že reflexní prvky bývají často hezky schované v designu oblečení. Na první pohled tedy nejsou vůbec vidět a nijak neruší vzhled oděvu, jakmile je ale oblečení v šeru, začne to krásně svítit.

6 zásad pro děti v dopravě

1. Najdi bezpečné místo k přecházení

2. zastav se na kraji chodníku

3. Rozhlédni se a poslouchej

4. Nech všechna vozidla přejet

5. Znovu se rozhlédni

6. Přejdi silnici nejkratší trasou

Zdroj: BESIP

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*